Europakollen: "Lite optimism finns, även om man är realist"

Europakollen: "Lite optimism finns, även om man är realist"

Ikväll avrundas gruppspelet i Champions League för Liverpools del. Liverpool som redan är klara gruppvinnare har inget att spela för ikväll och väntas rotera för fullt. Matchen är dock betydligt viktigare för kvällens motståndare, AC Milan. Mikael Kristersson från Milan-redaktionen på SvenskaFans och ansvarig för podcasten Rossoneri bjöds in för att ge sin synvinkel på matchens betydelse ur ett Milan perspektiv.


Med vinst för Milan ikväll och rätt resultat i Portugal tar Milan sig vidare till åttondelsfinal, hur optimistisk som milanista vågar man vara?

– Tyvärr inte alltför optimistiskt. Trots att vi möter er som är klara ettor och ni kommer med ett roterat lag, så kommer det vara ett starkt lag. Milans största problem är dock alla skador vi dras med, vilket försvagar vårt lag avsevärt.

– Lite ångestfull inför ikväll då även rätt resultat behöver ske på Estadio Dragao ikväll. Men jag skulle nog ge oss 25% att gå vidare, så lite optimism finns även om man är realist.

Som du själv är inne på kommer Liverpool troligen lufta en del spelare, hur mycket hjälper det er ikväll, trots avsaknaden av egna nyckelspelare?

– Det hjälper jättemycket, Liverpool har ett bättre lag med mycket mer erfarenhet. Jag nämnde i podden att vi hamnade i dödens grupp. Efter att själva varit borta från Champions League så länge, och då få tre lag som alla var i slutspel förra året är väldigt tufft. Jag hoppades inför gruppspelet att Milan skulle få ihop fem poäng, något som fortfarande är möjligt men frågan är om det räcker för slutspel.

– Sen vet jag inte om Milan har “råd” med att spela något Europa-slutspel med tanke på ligan och skadeläget i truppen. Även om man skulle åka ut ikväll finns det förhoppningar att göra som Inter gjorde ifjol. Nämligen att åka ut ur Europaspelet för att sedan ta hem ligan. (Milan leder för tillfället Serie A efter 16 spelade omgångar.)

Redan på Anfield märkte man att Liverpool inte var osårbara, finns det förhoppningar att kunna göra det ännu bättre på San Siro, mot vad som på pappret troligen är en svagare Liverpool-elva?

– Chansen finns ju såklart, trots chocken som kom där strax före paus var Liverpool betydligt mycket bättre än Milan. Nyckeln där var vänsterkanten med Rafael Leao och Theo Hernandez, dessvärre är båda tveksamma till spel ikväll på grund av skada respektive förkylning. Så förhoppningarna är väl att Liverpool bara ställer ut skorna och roterar in unga spelare för att ge dem rutin.

Som supporter måste det ändå finnas något i att Milan äntligen är tillbaka i Champions League för första gången på sju år. Speciellt då det likt Liverpool är en turnering som är så starkt förknippad med klubbens historia?

– Absolut, målet förra året och åren innan har ju varit en av topp fyra platserna för att nå den här fina turneringen. Framför allt då det finns så mycket historia för Milan i turneringen, inte minst mot Liverpool. Men både Milan och Liverpool är lag som ska vara i Champions League. Så det har självklart känts bra att vara tillbaka efter Milans svacka och det viktigaste nu är bara att bygga vidare på det här och knipa en topp fyra plats även i år.

Avlsutningsvis Mikael, hur tror du att matchen ikväll slutar?

– Jag tror att lagen gör varsitt mål, både är nog rätt nöjda med det, självklart med hänsyn till resultatet på Dragao.

Stort tack till Mikael Kristersson på Milan-redaktionen och i synnerhet Podcast Rossoneri (@pc_rossoneri på twitter) som ställde upp och svarade på frågorna.

Rasmus Hjortling Olofsson2021-12-07 11:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool