Europakollen: ”Skulle inte förvåna mig om Napolis första förlust för säsongen kommer ikväll”

Europakollen: ”Skulle inte förvåna mig om Napolis första förlust för säsongen kommer ikväll”

Fredrik Kreüger på Napoli-redaktionen inför kvällens avslutande gruppspelsmatch i Champions League mellan Liverpool och Napoli.

Napoli går som tåget den här hösten och toppar Serie A som enda obesegrade lag efter 12 omgångar. Vad beror framgångarna framför allt på?
- Napoli har gjort en sorts renovering då klubben har plockat bort en del gamla (och till viss del trötta) spelare och fått in nytt och energirikt. Spallettis hantverk ihop med bra värvningar har givit den här fina formen. Sedan kan det vara så att Napolis framfart syns mer då flera av de största klubbarna både i Italien och ute i Europa hackat en del under hösten.

Vad kan man som Napolisupporter hoppas på den här säsongen?
- Jag tror att det är bra att hålla fast vid en realistisk tanke, topp fyra i Serie A och kanske en kvartsfinal i CL? Det blir en "ny" säsong efter VM och då kan allt se annorlunda ut både formmässigt i Neapel samt på andra håll. Men självklart, från att hoppats på topp fyra i ligan till en början, börjar jag ändå tro på en eventuell toppstrid i Serie A under våren. Och med toppstrid menar jag att man ligger och skuggar (troligtvis) de tre randiga lagen fram till april-maj. En titel räknar jag dock inte med, men kanske topp två? 

Liverpool har i nästan alla möten med Napoli de senaste åren haft det tufft. Vad är det i ert spel som passar Klopps manskap mindre bra?
- Det är svårt att säga på rak arm, det har trots allt varit olika tränare och olika spelstilar hos Napoli under dessa möten. Dock har Napoli under minst tio-tolv år haft en hög högstanivå vilket klubben ofta plockat fram i Europa och mot större klubbar. Liverpool eller topplagen i Italien har lockat fram det bästa ur Napoli. Typiskt orutinerat såklart eftersom man istället inte lyckats vinna en del andra "enklare" matcher vilket i sin tur inte har lett till någon titel som resultat.

Inför den sista gruppspelsmatchen toppar ni gruppen på maximala 15 poäng. Är du överraskad över succén?
- Ja, jag är överraskad. Jag trodde inför säsongen förvisso inte som många andra att Napoli skulle falla hårt efter att Insigne, Koulibaly och Mertens lämnat, utan att de skulle fixa topp fyra i ligan och ha möjlighet att gå vidare ur gruppen. Men i så här överlägsen stil i CL, nej det trodde jag inte.

Slutligen, tror du att Spallettis manskap lämnar Anfield med tre poäng i kväll och således med full pott i grupp A?
- Nej, jag tror Liverpool vill ta revansch och att de vinner. Sedan är frågan om Napoli går in för att få med sig ett kryss eller testar att gå för mer. Det är onödigt att tappa förstaplatsen så jag hoppas och tror att man är taktiska och ser till att hålla ner målen bakåt. Men det skulle inte förvåna mig om Napolis första förlust för säsongen kommer ikväll.

Rasmus Karlssonrasmus.karlsson@svenskafans.com@_RasmusKarlsson2022-11-01 11:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool