2020-10-17 13:30

Everton - Liverpool
2 - 2

Everton - Liverpool 2-2: VAR i huvudrollen när säsongens första derby slutade oavgjort

Säsongens första Merseysidederby slutade oavgjort. Det blev en händelserik och fartfylld match, som innehöll det mesta. VAR lyckades dock återigen placera sig mitt i händelsernas centrum. Ett potentiellt rött kort och ett bortdömt mål i slutminuterna påverkade matchens utgång.

Inledningen av matchen vittnade om ett taggat och fokuserat Liverpool. De första tio minuterna av matchen dominerades av laget med de röda tröjorna. Det fanns ett fint rörelsemönster och ett bra kombinationsspel hos The Reds. Därmed var det inte förvånande att ledningsmålet kom efter redan tre minuters speltid. Andy Robertson stormade fram på sin  vänsterkant, spelade bollen snett inåt bakåt till Sadio Mané som stötte upp bollen i nättaket.

Liverpools fina inledning överskuggades dock av en annan situation. Efter en kort slagen frispark lyfte Fabinho in bollen i straffområdet. Bollen seglade mot Virgil van Dijk, samtidigt som Jordan Pickford slänger sig fram med två utsträckta ben. Van Dijk sjunker till marken och blir liggandes efter Pickfords brutala satsning.

Är det straff?
   Nej, den assisterande domaren flaggar för offside. Ok, som tur är finns VAR-rummet som kan kolla på situationen i efterhand tänker jag. Och visst, de kollar på situationen, men endast om huruvida det är offside eller inte. Det är offside och således blir det ingen straffspark. Det är helt korrekt. Men faktum kvarstår, en utsträckt sula i knähöjd. Det är en karriärshotande tackling.  Men ingenting händer. Inte ens ett gult kort. Ingenting.

Hur ska det här tolkas?

Finns det en total avsaknad av simultanförmåga i VAR-rummet eller försvinner situationen när det vinkas för offside?
   Oavsett, Virgil van Dijk tvingas lämna planen och kan bli borta en längre tid. Konsekvensen av Pickfords överfall blir att Liverpool tappar sin kanske viktigaste spelare. Det är under all kritik.

Virgil van Dijk tvingades att lämna planen efter Jordan Pickfords brutala satsning

Matchen då?

Everton kämpade sig tillbaka efter Liverpools ledningsmål. Kvitteringen kom efter en hörnspark som Michael Kean nådde högst på. En kraftfull nick av den engelska mittbacken, men Adrian får bollen rakt på sig och med lite bättre reflexförmåga kan han få upp armarna.
   Första halvlek innehöll allt som ett derby ska innehålla. Den var fartfylld, många dueller och båda lagen hotade framåt. Andra halvlek blev ett ställningskrig. Böljande spel, grinigt och mer kamp än finlir. Mohamed Salah smällde in 2-1 i den 72:a minuten, men tio minuter senare kom kvitteringen. Talangfulla Daniel Calvert-Lewis skallade in 2-2 och det såg ut att bli delad poängpott.
   Då klev han fram, Jordan Henderson. Kaptenen stötte in ett inspel från Mané och tre poäng såg ut att landa hos de rödklädda laget. Men VAR-rummet skulle återigen ge sig in i handlingen. Reprisen visar att Mané var en millimeter offside och målet dömdes följaktligen bort. Det blev ett oavgjort resultat i säsongens första Merseysidederby. En härlig och händelserik derbymatch, som kunde slutat annorlunda om Pickford fått syna det röda kortet.

Carl Andreassoncarl.andreasson@liverpoolsweden.seTwitter: @Candreasson_2020-10-17 15:55:00