FA-cupen: Brentford - Chelsea 2-2 (1-0)
Torres sköt lagen till omspel på Stamford Bridge.

Chelseas kräftgång i det inhemska cupspelet fortsätter. Division 3-laget Brentford lämnade inget gratis hemma på Griffin Park och lyckades slita sig till 2-2 mot FA-cupmästarna. Nu väntar omspel lagen emellan.

Med uttåget ur ligacupen tidigare i veckan färskt på minnet, mönstrade Benítez en slagkraftig elva på Griffin Parks tungsprungna matta. Men trots det namnkunniga laget, visade Brentford ingen pardon inför de 12 000 frenetiska hemmasupportrarna och Chelsea försattes i brygga två gånger om. Torres blev räddande ängel för gästerna, då han snyggt placerade in kvitteringsbollen med tio minuter tillgodo.

Chelsea öppnade den första halvleken lovande. Fina kombinationer, där Oscar ofta agerade regissör, låste upp ett övertaggat Brentford-försvar, men skärpan i avsluten fattades. Men det initialt finurliga, offensiva spelet varvades med defensiva tveksamheter. Dålig kommunikation Turnbull och Terry emellan bjöd Brentford på en frispark innanför Chelseas straffområde, vilken den annars företagsamme Forrester, dunkade över ribban.

Ju längre halvleken led mattades Chelseas anfallsspel av och Brentford arbetade sig in och fick grepp om matchen. Forrester och Logan testade Turnbull med skott utifrån samtidigt som Oscar, tillsynes första halvleks ende anfallsspelare hos gästerna, vände och vred förgäves. Chelsea förfogade över bollinnehavet, men avsaknaden av en konkret spelplan var tydlig.

Och mitt i Chelseas fotbollsmisär, ett par minuter innan halvtidsvilan, bar Brentfords hänsynslösa närkamps- och presspel frukt. Frank Lampard visade för en gångs skull en tillstymmelse till bristande koncentration och gav bort bollen till Forrester utanför eget straffområde. Forrester lät inte skottet vänta och skickade iväg ett skott vilket Turnbull chockat returnerade rätt framför fötterna på Trotta, som inte hade några problem att raka in ledningsbollen precis innan paus.

Chelsea såg ut att ha fått motta en ordentlig hårtork av Benítez i paus, då laget direkt lade i en högre växel i den andra halvleken. Benítez valde även att ersätta en, för dagen, oduglig Marko Marin med Juan Mata – och injektionen var tydlig. Kvitteringen lät inte vänta på sig. Fem minuter in i den andra halvleken snappade Oscar upp en lös boll utanför Brentfords straffområde, passerade en försvarare och satte snyggt kvitteringen bakom Morgan i hemmaburen. Mata gavs direkt efter chansen att fullborda vändningen, men förmådde sig inte att få bollen förbi ett tappert kämpande hemmaförsvar.

Samtidigt som Brentfords hysteriska press i den första halvleken såg ut att ta ut sin rätt, låste Chelsea fast bollen på offensiv planhalva och radade upp chanser. Mata var en tydlig injektion för laget och satte, tillsammans med Oscar och Torres, griller i huvudet på hemmaförsvaret.

I ett läge i matchen där Turnbulls spel med fötterna såg ut att vara Brentfords farligaste anfallsvapen, kom emellertid kallduschen. Inhoppande Adeyemi rann i genom Chelseaförsvaret och Turnbull gjorde en misslyckad utrusning, på vilken Adeyemi såg ut att ha gått i samma teaterskola som Swanseas bollkallar och fixade en tveksamt dömd straff åt hemmalaget. Forrester gjorde inget misstag från elva meter och Griffin Park var på bristningsgränsen.

Efter baklängesmålet anföll Chelsea för allt de var värda. Cahill offrade lem och läst och Ivanovic försökte sig på ett akrobatnummer. Samme Ivanovic blev minuterna senare utbytt, till förmån för César Azpilicueta, som fick äntra planen till ramsan: ”You don’t know what you’re doing” från bortafansen, riktad mot Rafa Benítez.

Tio minuter från slutet skedde till slut det byte som alla väntat på. Demba Ba klev in och Ryan Bertrand - som sekunderna innan missat ett jätteläge - gick av. Bytet bar frukt direkt. I Bas första anfall kämpade han fast en lös boll och krigade sedermera, liggande, fram bollen till Torres. Torres som tidigare i matchen inte haft många rätt, visade en skymt av sitt gamla jag och lyfte elegant in bollen från straffområdeslinjen.

Efter kvitteringen släppte Chelsea handbromsen och störde Brentford-försvaret från alla håll och kanter. Mata vädjade om straff med tre minuter kvar, då hans inspel stoppades av en hemmaförsvarares hand, men domare Jonathan Moss valde att fria och matchen slutade 2-2.

Sammanfattning

Mystiken över FA-cupen lever vidare. Trots två seriesystem och en och en halv miljards skillnad lagen emellan, bjöd Brentford - minst sagt - upp till dans. I den första halvleken var skillnaden mellan division 3-lag och Premier League-lag omöjlig att tyda och Chelsea kom undan med hjärtat i halsgropen. I den andra halvleken uppenbarade sig ett helt nytt Chelsea, ett hungrigt Chelsea. Injektionen inhoppet Mata bidrog med borde inte behövas. Men det gjorde den, i högsta grad.

I den andra halvleken blev riktlinjerna tydligare, lagets spelidé gick att urskilja och äntligen gick det att känna igen Chelsea. Nu var det Brentford som slapp undan med hjärtat i halsgropen och om Chelsea spelar på samma sätt i omspelet, bör inte några fler pinsamheter behöva förekomma.

Chelsea (4-2-3-1): Turnbull; Ivanovic (Azpilicueta 78), Cahill, Terry (k), Cole; Ramires, Bertrand; Marin (Mata h/t) Oscar, Bertrand (Ba 80); Torres
Oanvända avbytare: Hilario, Ferreira, Azpilicueta, Benayoun, Ba, Ake.
Mål: Oscar 55, Torres 83
Varningar: Cahill 44, Turnbull 71

Brentford (4-4-1-1): Moore; Hodson, Dean, Craig, Logan; Forshaw (Saunders 82), Douglas (k), Diagouraga, Forrester (Barron 78); Trotta (Adeyemi 70); Donaldson.
Oanvända avbytare: Lee, Barron, Saunders, Dallas, Reeves, Hayes.
Mål: Trotter 41, Forrester 71 (str.)

Domare: Jonathan Moss