FA: Premier League ska avgöras på sportsliga grunder

FA: Premier League ska avgöras på sportsliga grunder

Engelska FA inledde dagens möte mellan klubbarna i Premier League med att göra klart att ligan måste avgöras på sportsliga grunder. Om Premier League inte återupptas ska nuvarande poäng/match-snitt att extrapoleras till 38 matcher utan att ta hänsyn till resterande spelschema.

Enligt Daily Mail och The Independent har engelska FA ställt krav på Premier League att ligan ska avgöras på sportsliga grunder. Det innebär att de resterande matcherna ska spelas klart eller att nuvarande tabell extrapoleras till 38 matcher baserat på den poäng per match lagen har just nu.

För Liverpools del skulle det innebära en slutpoäng på 107 poäng (82*(38/29)) och ligaguld med en segermarginal på hela 30 poäng eftersom Manchester City inte når högre än 77 poäng (57*(38/28)).

I övrigt skulle en teoretisk avslutning innebära väldigt få förändringar eftersom det bara är lag med en match mer eller färre spelad som kan byta placering. Någon hänsyn till resterande spelschema tas nämligen inte. Ett undantag i jämförelse med hur tabellen ser ut just nu är Sheffield United på plats sju som skulle hoppa förbi Wolverhampton och sluta sexa.

Nästjumbon Aston Villa har också en match tillgodo, men det skulle inte räcka för att ta dem över strecket, eftersom de släpar 2 poäng efter lagen ovanför. Arsenal, med 28 matcher spelade, skulle kunna rädda lite ära en bedrövlig säsong genom att i alla fall sluta högre än rivalen Tottenham eftersom Gunners baserat på ett poäng/match-snitt skulle byta plats med Spurs i tabellen.

Under dessa förutsättningar är Bournemouths, Aston Villas och Norwich öde förseglat om Premier League inte återupptas och de är plötsligt tre av de klubbar med absolut mest att vinna på att spela klart ligan. Oavsett beslut om var matcherna ska spelas – neutrala arenor eller inte – är det givetvis bättre att ge det en sportslig chans än att förlänga nuvarande poängsnitt till en garanterad relegering.

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2020-05-11 23:18:29
Author

Fler artiklar om Liverpool