Fagerlund: "Det finns ingen bättre lämpad tränare att ta Chelsea till toppen"
Frida Fagerlund förutspår framgång med Potter vid rodret.

Fagerlund: "Det finns ingen bättre lämpad tränare att ta Chelsea till toppen"

CSS:Redaktionen fick en exklusiv intervju med fotbollsjournalisten och Premier League-experten Frida Fagerlund.

Chelsea under Potter har gått som tåget. Obesegrade i nio raka matcher, häng på toppen i Premier League och i Champions League har man gått från uträknade till gruppsegrare med en match kvar. Vad är det som gått så rätt? Flyt? Marginaler? Eller en tränare som helt enkelt är the real deal? Vi nådde ut till Frida Fagerlund på plats i England för att få hennes take på Grahams Potters första tid i Chelsea. 

Frida, det är ju ingen dålig inledning Potter har fått med Chelsea, eller hur?
- Nej det är ju helt fantastisk när man läser upp resultaten. Han är ju obesegrad och det måste man ju framhålla. Klart han ändå kommer in med mycket press på sig, det var inte många dagar tills första matchen, sedan fick han ett litet break där när drottningen gick bort och det var nog välbehövligt för honom att kunna ha ett par träningar för att se vilka spelare han kan satsa på och hur han ska kunna få ihop det här laget. 

- Sedan går det inte att komma ifrån att Chelsea inte har varit bra i alla matcher, som mot Aston Villa på Villa Park till exempel. Det var ju egentligen helt osanolikt att de ledder där efter första halvlek med tanke på hur många chanser Villa hade haft framåt. 

- Det märks att Potter försöker hitta rätt. Han har gjort en del tidiga förändringar i vissa matcher och det indikerar ju att han inte träffat rätt från början. Men att han kan gå in faktiskt göra en justering till exempel när han plockar av Cucurella och sätter in Kovacic mot Man United och får en omedelbar förändring där Chelsea faktiskt börjar skapa mycket framåt, det måste tas i beaktning och ses som positivt. 


Hur mycket är detta en tillfällig topp och hur mycket kan man tillskriva Potter. Med andra ord, kommer detta hålla i sig?
- Jag tror att detta kommer hålla i sig baserat på vad han har gjort i tidigare klubbar. Ja, Chelsea är en större klubb än vad han har arbetat med tidigare men jag tror ändå att principerna är i stort sätt det samma. 

- Jag träffade Ken Sema häromdagen och frågade honom om vad han tyckte om att Potter är i Chelsea och Sema sa att han inte är förvånad. ”Jag visste att han skulle hamna där en dag” sa han. Han sa vidare att det är svårt att förklara för andra vad det är som gör honom till en bra tränare men det han kunde säga var att det är synd om all spelare som aldrig får ha Potter som tränare. 

- Och det här är ju ändå en kille som har haft en 25 olika tränare bara i Watford, däribland Ranieri som vunnit Premier League vilket innebär att han har en del underlag att gå på.

- Jag är fullständigt övertygad om att det inte finns en bättre lämpad tränare att ta Chelsea tillbaka till toppen även om man kanske inte riktigt kan säga så för de har ju ändå hållit sig där ganska länge. Men rent långsiktigt finns det ingen bättre tränare att satsa på en Garham Potter. 


Du har ju följt både Tuchel och Potter på nära håll. Vad skulle du säga är den största skillnaden mellan de två tränarna? 
- Graham har alltid önskat att tränare ska se spelare mer som människor än bara som "spelare", och det har varit en av hans största styrkor genom hela hans karriär, att han verkligen ser människan bakom fotbollspelaren. Och Tuchel är mer en sådan som inte drar sig för att ge någon en avhyvling under matcher, där och då, ute på planen.

- Du skulle aldrig se Graham göra en sådan sak. Han klappar istället med och så tar man allt annat bakom kulisserna. Han är fortfarande hård. Det minns jag att Saman Ghoddos sa en gång när jag påvisade att Potter var så snäll och varm hela tiden. "Du skulle bara se honom när han blev arg" sa Saman då, så han kan ändå ha en sådan sida men han visar inte den utåt vilket gör att jag tror att man får väldigt stort förtroende för honom som tränare. 

- Jag tror detta är viktigt i fotbollen idag för man spelar inte bara för klubben utan mer och mer för tränaren. Så där är de olika ändå, hur de hanterar den biten.


Potters presskonferenser har beskrivits som tråkiga, är det en fasad?
- Ja, han är otroligt rolig. Han vill däremot vara samlad utåt sätt men han är absolut inte tråkig. Han är ju smart. Detta är en väldigt intelligent människa, det märks. 

Jag hör på dig att du skattar honom högt. Det var egentligen min sista fråga, hur högt du skattar honom men det har ju lyst igenom lite, eller hur?
- Ja, det blir ju lite patetiskt egentligen för jag hör ju på mig själv... kan en tränare verkligen vara såhär bra? Och han har ju inte vunnit någonting än, förutom svenska cupen. Men ibland har man bara en magkänsla om folk och jag har aldrig haft en så stark magkänsla om någon tränare som jag har kring honom. 

- Jag säger dock inte att Potter kommer att ta Premier League-titel nästa år, eller vinna Champions League. Men man kan inte säga att Potter inte kan träna ett lag på den här nivån, det kan han definitivt och jag hoppas bara att han får lång tid på sig. Då tror jag Chelsea kan gå långt. 


Hela intervjun med Frida Fagerlund hittar du i senaste avsnittet av CSS-Podden som du får tillgång till genom att klicka här.
 

 

Daniel Joannou2022-10-29 01:37:00
Author

Fler artiklar om Chelsea