Fem tankar efter Ajax

Fem tankar efter Ajax

Liverpool öppnade poängkontot i Champions League för denna säsong när man slog Ajax på hemmagräs. Här följer fem tankar efter matchen.

Viktiga poäng
Vad som länge såg ut att kunna sluta i enbart en poäng mot Ajax blev till slut tre, och det ska vi vara nöjda med. Poängkontot i Champions League är därmed öppnat. Den obligatoriska bortaförlusten mot Napoli skedde precis som tidigare år i ett tidigt skede och när den väl har varit överstökad har ju Liverpool i de tidigare fallen tagit sig vidare ändå. Hade Ajax däremot knipit en poäng mot Liverpool igår hade läget sett betydligt sämre ut, men nu väntar ett dubbelmöte mot Rangers som nog får anses vara gruppens svagaste lag.

Det hårda jobbet lönar sig
Liverpools säsongsinledning har som alla vet varit svag, men alla genier som höjer rösterna för att byta ut halva spelartruppen och ändra spelsystem borde nog hålla tyst ett tag till. Nej, man ska inte fingra i allt för mycket även om prestationerna uteblivit. Detta lag har under flera år hållit en så hög nivå så att allt bara skulle ha försvunnit över en natt har jag svårt att se. Gårdagens match var som Virgil van Dijk sa i intervjun efteråt ”a step in the right direction” och det hårda jobbet att fortsätta trumma på enligt vår egen modell gav till sist utdelning.

Kommentarer på spelarbetygen
Gällande Emrik Johanssons spelarbetyg från matchen finns det inte särskilt mycket jag skulle ändra på förutom att Joel Matip då nog ändå kunde fått en 8:a för att han avgjorde matchen. Att vi fick se en frisk Matip under hela förra säsongen var extremt överraskande, men ack så viktigt. Bara att hoppas att han kan finnas tillgänglig så ofta som möjligt även denna säsong. Gällande Trent Alexander-Arnold så håller jag med om att det ser oroväckande ut. Jag har länge varit en av de som försvarat honom när folk påstår att han är svag defensivt men under den senaste tiden måste även jag hålla med gällande detta.

Hemma vs borta
Sett till säsongsinledningen är det tydligt att det finns skillnader i prestationerna när man jämför matcherna på Anfield och på bortaplan. Liverpool har inte vunnit en enda bortamatch så här långt och endast knipit två poäng, alla turneringar inkluderat. På hemmaplan är man däremot obesegrade med 1-1 matchen mot Crystal Palace som enda poängtapp. Precis som igår kände man igen Liverpool på Anfield och nu får vi hoppas att man framöver även kan höja sig på bortaplan.

Uppehåll, bra eller dåligt?
Att det nu väntar ett över två veckor långt landslagsuppehåll har sina för- och nackdelar. Många skämtade om att det var skönt att gångna helgens match mot Wolves blev inställd eftersom Liverpool ändå befann sig i så dålig form. Nu när Ajax besegrades i en match där spelet såg betydligt bättre ut så kan man ju ställa sig frågan om det är bra eller dåligt att ett uppehåll väntar nu? Var vi på väg att hitta tillbaka till rytmen igen eller gör ett uppehåll ändå mer nytta med tanke på säsongsinledningen i stort?
 

William Hiekkanenwilliam.hiekkanen@liverpoolsweden.seTwitter: @Wuvuzela2022-09-14 12:15:00
Author

Fler artiklar om Liverpool