Anfield, 2024-03-31 15:00

Liverpool - Brighton
2 - 1

Fem tankar efter Brighton

Fem tankar efter Brighton

Det handlade om kamp mot Brighton. Det kommer att handla om kamp under återstående matcher i ligan. Kamperna kommer att fortsätta ända in till sista striden.

Tre blytunga poäng
Om Liverpool vill vara med i titelracet gäller det att vinna, helst varje match och framför allt att vinna på hemmaplan. Tuffa villkor och tuffare blev det då Marcus Rashford slog till mot sitt gamla fiendelag redan efter 85 sekunder. Scousers och tillresta turister på läktarna hade knappt hunnit sätta sig på plats. 

Jürgen Klopp hade mött Roberto De Zerbi fyra gånger innan dagens drabbning utan att vinna. De Zerbi hade två segrar och två oavgjorda mot Jürgen. Efter Brightons tidiga mål spelade laget väldigt tätt och komprimerat och gjorde det svårt för oss röda. Men Jürgens avskedssäsongslag är laddade till dom vitblekta tänderna och med lika delar kamp, frenesi och skicklighet vände den röda bataljonen matchen och vann med 2-1. Målskyttar var envigskämpen Luis Díaz och kung Mohamed Salah.

Att tala om blytunga poäng är en klassisk sportklyscha som beskriver segern bra, men bly är inte den tyngsta metallen, guld är nästan dubbelt så tungt som bly. 

Kapten håller slagskeppet intakt
När Jordan Henderson något överraskande såldes i somras sas det att han är ersättningsbar på planen men att vi förlorar en unik ledare och katalysator. Jordan var väldigt vokal och pådrivande. 

Virgil van Dijk tog över kaptensbindeln och kom tillbaka till sin gamla form, sitt rätta jag, vilket är att vara dominant och se helt överlägsen ut. Med bindeln på armen styr han inte bara försvaret utan hela laget. Han behöver inte skrika lika mycket som Jordan, hela Virgil transmitterar respekt.

Försvaret har drabbats av tunga skador, Joël Matip, Andy Robertson, Trent Alexander-Arnold och självklart Ibrahima Konaté har alla drabbats av tunga och återkommande skador. Under stora delar av säsongen har Kapten fått styra ett försvar med junisarna Conor Bradley och Jarell Quansah och den avige och avigt placerade Joe Gomez. Utan Virgils ledarskap hade vi troligtvis blivit helt skjutna i sank.

Härföraren torpederar
Förutom att kunna försvara skutan behövs någon som leder attackerna. När vi inhandlade Alexis Mac Allister för i sammanhanget blygsamma £35m kändes det bra, men att det skulle bli så bra som det blev var svårt att förutse.

Macca har kommit att bli helt dominant. Han har varit bäst på planen i match efter match. Precis som med Kapten osar det klass från Macca. Han vinner bollar, han löper, han styr, han spelar enkelt och han slår dom avgörande passningarna. Allt med rätt tajming. Idag hade kung Mo en sådan där dag där han inte fick till det, han missade avslut på avslut, men Maccas genialiska instick i den 65:e matchminuten gick inte att missa.

Jamie Carragher sa: “Again, this is all down to Mac Allister, who has been the best player on the pitch by a mile. When the game’s been frantic, he’s been the man with the cool head.”

Roy Keane sa: “He is a smart footballer, I’ll tell you that — I’m usually impressed with him and his decision making. And again, like anything else when you just speed things up in the final third. He gets it here, the execution, the weight of the pass, the first touch from Salah — beautiful. Sexy football to me, this, love watching it.”

Trekejsarslag
Premier League har utvecklat sig till en kamp som går att likna vid det som skedde 1805 i Austerlitz i nuvarande Tjeckien. Där drabbade Napoleon Bonaparte, tsar Alexander av Ryssland och Frans II av Österrike samman i det legendariska trekejsarslaget. 

Vem som kommer att bli Napoleon är omöjligt att förutse. Vi tampas med två högpotenta motståndare. Just nu har vi vunnit lite mark, men det kan se helt annorlunda ut när veckan är över. Två nya strider väntar, Sheffield United på torsdag och ärkefienden Manchester United på söndag.

Nio bataljer kvar
Det är 49 dagar kvar tills allt är klart och sannolikt kommer inte kröningen att ske förrän den 19 maj. Nio omgångar återstår, vi har inte råd att tappa många poäng om vi vill ha kronan. 

Av kamperna som återstår är fyra på hemmaplan och fem på bortaplan:
4/4 Sheffield United, hemma
7/4 Manchester United, borta
14/4 Crystal Palace, hemma
21/4 Fulham, borta
24/4 Everton, borta
27/4 West Ham, borta
4/5 Tottenham, hemma
11/5 Aston Villa, borta
19/5 Wolverhampton, hemma

Frisse Frisonfrisse.frison@liverpoolsweden.se2024-04-01 13:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool