2022-11-09 21:00

Liverpool - Derby
3 - 2

Fem tankar efter Derby

Fem tankar efter Derby

Efter många intensiva matcher för vårt lag lät Jürgen Klopp och hans ledarstab ungdomar och reservspelare få chansen i ligacupmatchen mot Derby County på Anfield. Det var en form av risktagande, men ett risktagande som lyckades om än med minsta möjliga marginal. 0-0 efter full tid och 3-2 efter straffavgörande.

Ungdomarna fick chansen
Vi visste att Jürgen skulle rotera i laget och det gjorde han med besked. Han bytte hela startelvan från matchen mot Tottenham och skickade ut fem debutanter att starta denna match. Dessa debutanter var Calvin Ramsay 19 år, Stefan Bajcetic 18 år, Bobby Clark 17 år, Melkamu Frauendorf 18 år och Layton Stewart 20 år. Till detta kan läggas att vårt nyförvärv Fabio Carvalho också är 20 år. Dessa ungdomar kompletterades med Caoimhin Kelleher 23 år, Nat Phillips 25 år, Joe Gomez 25 år, Kostas Tsimikas 26 år och veteranen Alex Oxlade-Chamberlain 29 år. Genomsnittsåldern för denna startelva var 21,8 år. Det kan också tilläggas att i den 66:e minuten kom 19-årige Harvey Elliott in och i den 74:e minuten fick 16-årige Ben Doak också göra debut.

Ungdomar tog chansen
Av dom debuterande spelarna var det framför allt två som imponerade. Stefan Bajcevic har gjort fyra inhopp under säsongen, men idag fick han starta för första gången i rollen som det defensiva ankaret på mittfältet. Han är lugn, bolltrygg och förivrar sig inte. Han är stabil och står på rätt ställe. Även Calvin Ramsay gjorde ett bra intryck, bra med bollen, stod upp bra i dom defensiva uppgifterna och följde med upp anfallen. Han har inte Trent Alexander-Arnolds passningsfot, men det finns det ingen som har.

Fabio Carvalho var en besvikelse igår. Efter att ha haft en dominant roll när Fulham vann Championship förra året hade varit rimligt att förvänta sig mer av honom än av övriga ungtuppar, men han presterade väldigt lite i matchen mot Derby.

Ungdom briljerade
I 66:e minuten gjorde Jürgen Klopp ett trippelbyte och släppte in Bobby Firmino, Darwin Núñez och Harvey Elliott för att avgöra matchen. Bobby jobbade och försökte, Darwin kom aldrig riktigt in i matchen men Harvey Elliott visade direkt skillnad. När Harvey är bra så lyser det om honom, han var en klass över resterande utespelare. Snabb i tanken, snabba fötter, yttersidor, instick och löpningar. Han bryter mönstret på många sätt. Det är lätt att glömma att han fortfarande bara är 19 år.

Nu stundar ett Qatar-VM som känns etiskt katastrofalt och att ha spelare i landslag kan också kännas dubbelt då vi har fått många skador på detta vis men ska vi enbart tänka kvalitetsmässigt så borde Harvey självklart vara med i Englands landslagstrupp. Det är hur som helst bara en tidsfråga.

Skrala straffar
Liverpool har ett väldigt bra straffacit under senare tid så dom flesta trodde nog på klockrena straffar från vår sida. Men vi fick istället se skitstraffar. Stefan Bajcevic slog en så usel straff så att mormor skulle tagit den, Oxen satte sin straff stolpe-in (puuh), Firmino sköt sin straff upp i himlen och Darwin bredsidade in sin straff med knappt styrfart (puuh). Harvey avslutade med en kompetent straff. Normalt förlorar det lag som bara sätter tre straffar. 

Stjärnan på himlen
Att vi gick vidare från sextondelsfinalen har vi enbart Caoimhin Kelleher att tacka för, en målvakt som inte är normal. Vårt spel under ordinarie tid var impotent och våra straffar var riktigt usla. Men Kelle visade återigen att han är en av världens bästa straffmålvakter. Nu har han under kort tid räddat sex straffar och det är bättre än någon annan av våra målvakter har gjort. Och vilka enastående räddningar han gjorde mot Derby, inga av Derbys straffar var enkla plockpotatisar. Kelle är kung!

Frisse Frisonfrisse.frison@liverpoolsweden.se2022-11-10 13:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool