Goodison Park, 2022-09-03 13:30

Everton - Liverpool
0 - 0

Fem tankar efter Everton

Fem tankar efter Everton

Liverpools tröga säsongsinledning fortsätter efter ett kryss i derbyt mot Everton. Både ris och ros ventileras när Liverpoolsweden.se ger er fem tankar efter Merseyside-derbyt.

Klottret
Redan innan matchen hade den första besvikelsen inträffat. Jag personligen är för både nidramsor, hån och det mesta kring supporterkultur. Däremot tycker jag att det är bedrövligt att ”förstöra” väggmålningarna i staden som båda klubbarna stöttar. För er som missat så utsattes väggmålningarna av åtminstone Trent och Salah för klotter innan match, och för vissa kan det vara en petitess, men dessa målningar finns i hela staden och är sponsrade av Spirit of Shankly och The Blue Union i en kampanj för att ta lyfta klasskillnaderna i staden och framför allt stötta de så kallade ”foodbanks”. Inte bara klottrades det, utan på målningen av vår egyptiske forward användes även rasistiska slangord. Bedrövlig start på en derbydag och jag hoppas att staden kan hitta de sorgliga människor som tog ”hatet” för långt.

Mohamed Salah
Tyvärr ett stående inslag i tankeverksamheten. Om det är för att man blivit otroligt bortskämd de senaste åren eller ej låter jag vara osagt, men det börjar infinna sig en liten oro i mig kring självförtroendet och anfallskraften i Salah. 2+3 är absolut ingen katastrof efter sex omgångar, inte i närheten, men när man får se värmekartor på Salahs positionering börjar jag fundera på om Liverpool gör ett taktiskt fel kring Salah? Under gårdagens match fick vi se positionsbyten mellan Darwin och Díaz titt som tätt men sällan med Salah. Personligen hoppas jag att vi får se Salah få ytorna centralt mer än tidigare då jag tror att det gynnar honom och framför allt hans måldistribution. Med det sagt ska jag inte vara allt för negativ, statistiken visar att han fortsatt skapar mycket målchanser trots svagare insatser spelmässigt och fem poäng på sex matcher får anses som väl godkänt om formen, energin och glädjen fortfarande skall hittas.

Conor Coady
En akademispelare och ”röd” scouser har alltid en liten plats i ens hjärta trots att han spelat för andra klubbar. I Wolves kunde man glädjas åt fina prestationer, något han brände i och med flytten till Everton. MEN den sista lilla sympatin som trots allt fanns kvar försvann i och med ”målfirandet” vid det bortdömda 1-0-målet. Jag är inte tillräckligt insatt för att veta vad som skedde bakom kulisserna när Coady lämnade Liverpool, men att fira på det sättet mot klubben där man fostrades tycker jag tyder på bristande respekt. Och den här punkten skriver jag definitivt som färgad och i affekt, men mitt stöd har han förlorat och jag ser framemot när han släpper in fem mål på Anfield i februari.

"Miraklet"
Jag ska försöka släppa det negativa och även våga lyfta fram det lilla positiva som finns efter denna inledning. För faktum är att trots att vi bara tagit nio poäng, 50 procent, de första matcherna är det ”bara” fem poäng till Manchester City som jag fortsatt ser som favoriter. Tolka mig rätt, det är inte tillräckligt bra och inte en gynnsam start att börja jaga direkt men att lägga sig ner och självdö är inget alternativ. Förhoppningsvis har vi haft vår formsvacka för säsongen och nu gäller det att börja gneta till sig tre poängare på vilket sätt som helst. Årets upplaga av Premier League kommer troligtvis innehålla en hårdare kamp runt topp fyra, men det kommer troligtvis även innebära fler poängtapp på topplagen med hårdare motstånd, ett konstigt VM-uppehåll och ett tajt upplägg kring Europa-spel. Så det jag vill se nu är vilja, glädje, kämparglöd från lag och supportrar samt att vinsterna tas oavsett om det är 9-0 eller ett orättvist självmål i 97:e. YNWA.

Ljuset i tunneln
Till sist ska vi även lyfta fram att Liverpool haft en tung start på skadefronten, men det börjar sakta men säkert bli bättre. Vi har sett inslag av Jones och Matip på bänken de senaste omgångarna, under gårdagen fann sig Darwin tillbaka från avstängning och Jota fick viktiga minuter. I dagarna börjar även Thiago återgå till full träning och Konaté är troligtvis inte många veckor bort. Vi hoppas självklart att kapten Henderson får en smidig rehab och att Carvalhos smäll inte är allvarlig, men visst börjar man se ljuset i tunneln när spelare som Jota, Thiago, Darwin och Matip finns att tillgå igen? Dags att öka intensiteten och inte tappa denna ligasäsong allt för tidigt. Up the Reds!
 

Emrik Johansson@emrik_johansson2022-09-04 10:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool