2024-02-25 16:00

Chelsea - Liverpool
0 - 1

Fem tankar efter Ligacupsegern

Fem tankar efter Ligacupsegern

Säsongens första titel bärgades när Liverpools juniorer fällde avgörandet i en svängig match. Känslor, tankar och nya skador präglade vinsten. Liverpoolredaktionen ger er fem tankar efter finalen.

Större än Barcelona?
På presskonferensen bjöd Jürgen Klopp på en sanning med viss modifikation när han höll ligacuptiteln som den mest speciella under hans 20 år. Trots en CL-vinst, en PL-vinst och hans Bundesliga-meriter förstår jag tankegången bakom även om jag kanske inte tror att det är helt sant. För samtidigt som Klopp sa det dök det upp en drös Twitter-supportrar som jämförde denna seger, och höll den högre, än CL-vändningen mot Barcelona. Båda dessa matcher var präglade av skador men mot Barca var det ett B-lag som klev fram och denna gång var det ett U-lag och då förstår jag den känslosamma kopplingen som dyker upp och att den kanske betyder mer.

Under finalen var det hela sju(!) spelare som var 21 år eller yngre, och fem spelare som tagit den långa vägen från akademin. Att i en final komma in och göra ett sådant förtjänstfullt och självklart jobb är långtifrån en självklarhet och ska verkligen hyllas till de proportioner som det gjort. Jag håller vändningen mot Barcelona som bland det största jag upplevt men denna final har nog skänkt en framtidstro som jag aldrig upplevt, och det med en framtid efter Klopp som tidigare känts så oviss.

Deja vú…ej
5.04 – 5.39. Det är xG sett över Chelsea och Liverpools tre senaste finaler som alla slutat 0–0 efter ordinarie tid. Därför sköljdes känsla av ytterligare ett deja vú över en. Men nej, istället för deja vú blev det ett deja vú…ej när Virgil van Dijk stångade in segermålet med bara minuter kvar till ytterligare en straffläggning. Trots min starka känsla av att Kelleher hade räddat oss och med ynglingarnas självklarhet hade det nog även satt sina straffar men ändå var det en sten som lättade från axlarna och ett glädjevrål som yttrade sig när kaptenen avgjorde i förlängningen.

En av fyra?
Första finalen avklarad och första titeln bärgad. Nu börjar jakten på resterande tre. Kapten van Dijk ville tona ner snacket efter matchen om en möjlig fyrling men drömmen om att få avsluta Klopps år med fyra av fyra lever kvar och har ett bättre utgångsläge än någonsin. Hur många titlar tror ni att det blir i år?

Hur ser U13 ut?
Till finalens baksida hör såklart mer skador. Ryan Gravenberch fick bäras av efter knappt en halvtimme när Moisés Caicedo trampat genom honom och efter matchen florerade bilder på Wataru Endo i kryckor. Vi hoppas såklart att den förstnämnda bara var en smäll och att den andra är en säkerhetsåtgärd men med tre intensiva veckor kvar innan landslagsuppehåll och den bänk vi fått se de senaste veckor är det inte långt i tankarna till att man undrar hur det går för klubbens U13-lag för snart är de där på bänken.

Virgil van Dijk! (+ målgest?)
Kapten, maestro, den bästa. ”They thought I was finished” fnyste Virgil van Dijk efter matchen när han satt med trofén och ytterligare en MOTM-utmärkelse i knät. När de allra flesta seniorspelarna är borta är det en självklarhet för kaptenen att kliva fram själv och med knappt en stegisättning fel på hela matchen så gjorde han det med stil. Det han betytt och betyder för denna klubben kan ofta diskuteras, men det ska det inte göra. Han är den bästa vi haft och kanske den bästa ligan sett.

För att sätta det i bilder så har vi ”The Greek Scouser” som i målgesten visade vad de allra flesta av oss drömmer om. (Sök på sociala medier så kommer ni förstå).

Emrik Johansson@emrik_johansson2024-02-26 11:13:00
Author

Fler artiklar om Liverpool