Fem tankar efter Luton: "Han ger ALDRIG upp"

Fem tankar efter Luton: "Han ger ALDRIG upp"

Enorma skadebekymmer och underläge 1-0 i paus. Trots det lyckades Liverpool återigen knipa tre poäng och därmed dryga ut avståndet i tabelltoppen lite grann. Här är redaktionens fem tankar efter den så otroligt sköna segern.

This is Liverpool.
Efter den andra halvlekens snabba vändning tweetade Liverpooljournalisten Neil Jones ”Wow. This is Liverpool”. En tweet som verkligen satte huvudet på spiken för vad jag tänkte och kände just då. Under andra halvlekens första kvart sköljde Liverpool över Luton med en frenetisk press som var helt omöjlig för bortalaget att på något sätt hantera. Hade det inte varit för Thomas Kaminski i Luton-målet hade Liverpool kunnat göra både två och tre mål till under den perioden. Just den enorma pressen och sättet att kunna skölja över ett motstånd är det Liverpool vi lärt känna under Jürgen Klopps ledning. Och jag var nog knappast ensam om att sitta hemma i TV-soffan och undra vad Klopp egentligen sa till spelarna i paus. Efter matchen avslöjade han det. ”I told my team a few months ago I would never use the Barcelona game as an example, but tonight I broke my promise…”, sa han. Efter matchen stod han sedan för sina karaktäristiska fist pumps mot publiken, men denna gången inte bara mot The Kop, utan mot alla fyra sidor. Gåshud.

Mentality monsters.
Alisson, Joel Matip, Trent Alexander-Arnold, Stefan Bajcetic, Thiago, Dominik Szoboszlai, Curtis Jones, Ben Doak, Darwin Nunez, Diogo Jota och Mohamed Salah. Det var alla spelare som saknades mot Luton på grund av skada. Trots det, och trots ett 1-0-underläge i paus, lyckas Liverpool ändå hitta en väg att vinna återigen. Det är så otroligt starkt hur det här laget, oavsett vilka som spelar, hittar vägar att vinna den här säsongen trots att vi mängder av gånger hamnat i underläge. För några år sedan myntade Jürgen Klopp uttrycket ”mentality monsters” om sitt Liverpool. Den här säsongen känns det verkligen som vi är tillbaka till perioden 2019-2020 när vi i stort vann varje match även om vi hamnade i underläge och alldeles oavsett vilka som spelade. Och känslan är verkligen att den här säsongen kan bli något alldeles extra.

Han ger ALDRIG upp.
I framför allt Salahs och Nunez frånvaro vilade än mer ansvar på Luis Diaz, som den mest rutinerade pjäsen i gårdagens anfallstrio, att leverera offensivt. I den första halvleken är det verkligen han som är i centrum av det som Liverpool skapar i anfallsväg, men tyvärr så har inte riktigt tekniken eller avsluten på sin sida och bränner ett antal klara lägen. Men det jag älskar med den här mannen är att han aldrig ger upp. Trots att det går emot honom fortsätter han att gnugga på och till slut kommer den välförtjänta utdelningen efter först en fin dragning där han lurar Mengi och sedan ett iskallt avslut. Det ska han verkligen hyllas för. Både han och Darwin Nunez besitter den så imponerande som viktiga egenskapen att de ALDRIG ger upp även om det går emot. Fint var det sedan när kamerorna zoomade upp mot läktaren efter hans mål att se pappa Diaz fira iklädd sonens matchtröja och dessutom svarta handskar på sig, precis som Luis.

Debutanten.
Med elva spelare, dessutom många av de givna startspelare, på skadelistan var det en väldigt ung bänk för Liverpool igår. Adrian, Robertson, Tsimikas och Konaté var de som höjde medelåldern i det annars väldigt unga sällskapet. Med några få minuter kvar av matchen och en klar 3-1-ledning valde Klopp att ge 18-årige Jayden Danns, med 16 mål på 18 matcher i ungdomslagen den här säsongen, sin seniordebut. Även om det inte var någon längre tid han var inne på plan kunde man verkligen se hur självklar han såg ut i sina aktioner. Han var även nära att göra en assist när han spelade fram Gakpo med en läcker yttersida precis innan Elliotts mål. Niklas Holmgren nämnde sedan under sändningen i samband med Danns inhopp att han var den 43:e tonåringen som Klopp låtit debutera under hans tid i klubben. Han har under sin sejour i Liverpool lagt mycket fokus på akademin och det har verkligen burit frukt. Jag hoppas att vi fortsätter på den vägen även under nästa tränares ledning.

Jubilaren.
Det är helt sjukt för mig att ta in att Harvey Elliott fortfarande bara är 20 år gammal. Trots sina unga år jubilerade han under gårdagen när han gjorde match nummer 100 i den röda tröjan. Med det är han fjärde yngst i klubbens historia efter Michael Owen, Raheem Sterling och Robbie Fowler. Han fick dessutom kröna jubileumet med att stänka dit en boll i krysset.


Elliott målskytt i sin 100:e match för Liverpool – vann mot Luton
 

Lukas Abrahamsson@AbrahamsonLukas2024-02-22 15:07:00
Author

Fler artiklar om Liverpool