Sex tankar efter Manchester City

Sex tankar efter Manchester City

Trots att Liverpool inte gör någon kanoninsats löser man fortfarande en poäng borta mot Manchester City. Här kommer redaktionen tankar efter toppmötet, som den här gången blir sex, i stället för fem som i vanliga fall.

Hyperviktig poäng.
En förlust hade inneburit fyra poängs skillnad i tabellen mellan Manchester City och Liverpool. Ett avstånd som absolut inte är helt ointagligt. Men, när januari anländer så vet vi mycket väl om att City alltid lägger in ett par, tre växlar till och går och vinner match efter match. 18/19 var det, som bekant, 14 raka segrar från den 3 februari och framåt. Förra säsongen, när City slogs mot Arsenal, var det tolv raka segrar som radades upp mellan februari och maj fram till att ligatiteln var säkrad. Därför är det hyperviktigt att avståndet upp till City fortsatt bara är en ynka poäng.

The Greek Scouser.
Det har varit många i de röda supporterleden som kritiserat greken och ansett att han inte har den kvalitet som krävs för att fylla luckan för Robertson. Jag har själv sållat mig till den skaran som varit starkt kritisk till hans insatser, framför allt efter förlustmatchen mot Toulouse. Därför förtjänar han stora hyllningar efter en fenomenal insats i säsongens absolut tuffaste match. Det var INTE många lägen som Phil Foden lyckades skapa från Citys högerkant under gårdagen, tack vare Kostas Tsimikas.

Trents position.
Alla vet om Trent Alexander-Arnolds offensiva kvalitéer. Hans högerfot är bland de bästa, om inte den bästa i hela världen. I det engelska landslaget har han de senaste samlingarna fått chansen på det centrala mittfältet, i stället för på högerbacken, och gjort genomgående bra insatser. Det ger honom mer utrymme att diktera spelet likt en viss Steven Gerrard. Han fortsätter dock att konsekvent spela högerback, om än inverterad i offensiven, för Liverpool. Just målet som han gör i den här matchen kommer efter att han tagit sig in i en central yta och sedan låtit högerfoten tala. Kan det vara läge för Liverpool att testa honom som en renodlad central mittfältare?

Den defensiva organisationen.
Defensiven har svajat emellanåt den här säsongen. Svaga individuella insatser i kombination med att vi inte har någon riktig sexa har lett till att det i flera matcher släpps till alldeles för mycket målchanser, även mot lag i de nedre regionerna av tabellen. Därför vill jag passa på att lyfta fram den starka, defensiva insats som Liverpool står för mot Manchester City. Van Dijk och Matip gör ett riktigt bra jobb i att, i stort sett under hela matchen ha koll på världens absoluta giftigaste spelare i straffområdet i Erling Haaland. Tsimikas, som jag redan varit inne på, gör en väldigt fin match, likaså Trent Alexander-Arnold på sin kant. En annan spelare som förtjänar applåder efter sin insats är Alexis Mac Allister, som jag tycker gör en av sina bästa matcher i den röda tröjan. Det gör han som ensam sexa på Etihad Stadium. Ruskigt starkt.

Tuffa bortaschemat.
Liverpool har nu redan avverkat Chelsea, Newcastle, Brighton, Tottenham och Manchester City på bortaplan i Premier League. Att vi, det tuffa schemat på bortaplan till trots, bara är två poäng från serieledande Arsenal visar att Liverpool verkligen är på riktigt den här säsongen. Det har varit många experter och andra personer som ifrågasatt om Liverpool verkligen kommer kunna mäta sig med Arsenal och Manchester City men svaret är tydligt, det kan vi.

Curtis Jones.
När startelvorna presenterades klockan 12.30 i går så tyckte i alla fall jag att det var helt rätt att Curtis Jones startade. Hans kvaliteter passar perfekt i en den här typen av match, framför allt för att han är så otroligt pressresistent. Det behövs i matcher där Liverpool kommer vara tillbakapressade i perioder och där är hans lugn med bollen så viktigt. Nu blev det inte bra. Han stod för en väldigt svag insats och gav bort bollen till City flera gånger i farliga lägen under den första halvleken. Det ger dessvärre bara vatten på kvarnen för de som sedan innan varit ifrågasättande till om Jones verkligen har en framtid i Liverpool. Jag anser fortfarande det.

Tio snyggaste målen mellan Man City och Liverpool
 

Lukas Abrahamsson@AbrahamsonLukas2023-11-26 14:45:00
Author

Fler artiklar om Liverpool