Anfield, 2024-02-28 21:00

Liverpool - Southampton
3 - 0

Fem tankar efter Southampton – hylla den som hyllas bör

Fem tankar efter Southampton – hylla den som hyllas bör

U-laget fortsätter imponera. Efter en seg start växlade laget upp tillräckligt och vann mot Southampton med 3–0 i FA-cupen. Nu väntar Manchester United i kvartsfinal, men först fem tankar efter segern på Anfield.

Junisar 2.0
Jarell Quansah, Conor Bradley, James McConnell och Jayden Danns var alla involverade i cupfinalen mot Chelsea men under gårdagen fick vi stifta bekantskap med ytterligare ett par juniorer. Kaide Gordon fick ytterligare ett par minuter igen efter hans långa skadeuppehåll men mest anmärkningsvärda var kanske Trey Nyoni född 2007(!) som gjorde sin A-debut den sista knappa kvarten och Lewis Koumas, som hyllats som en klassavslutare av Klopp, som fick göra sitt första mål under gårdagen när han gav Liverpool ledningen strax innan halvtid.

Framtiden är mycket ljus för Liverpool och det kanske mest anmärkningsvärda av allt var att alla tre mål var konstruerade av just juniorer. 18-årige Lewis Koumas gjorde ettan framspelad av 19-årige Bobby Clark. Tvåan samt trean gjordes av 18-årige Jayden Danns där det första var framspelat av Harvey Elliott (som trots sin fjärde säsong bara är 20 år) och det andra kom efter en lurig yttersida av 20-åriga Conor Bradley som inte kunde pareras bättre än till fötterna för Danns. Mycket fint!

Debutmålare.
Vi får inte glömma att Koumas debutmålade i sin startdebut men han kommer tyvärr att hamna lite i skuggan här.

För självklart måste vi snacka Danns. Anfallaren som vi den senaste veckan fått se ett intressant smakprov av briljerade under sitt inhopp. 2–0-målet osar klass lång väg med en perfekt tajmad löpning, beslutsfattningen och rörelsen som avslutas med en elegant liten chipp. Wow.

Sedan ska man inte underskatta Danns andra mål. Inte lika snyggt, långtifrån, men att vara en anfallare på rätt plats vid rätt tillfälle är kanske den viktigaste egenskapen som finns och den bevisade 18-åringen prov på igår.

Själv gjorde jag debut som 13-åring i målet en division 5-match, och trots att det kanske är min bästa match i karriären så förlorade vi med 7–1. Det är en annan våg att rida på för Danns som inom loppet av sju dagar fått göra sin PL-debut, vunnit sin första titel och sedan fått avsluta med en ”brace”. Flyg Danns, flyg!

Orutinerad rutin?
Till det kanske enda negativa med gårdagen. Den orutinerade rutinen. För bland spelarna som hade hälften av tankarna på morgondagens mattelektion fanns ett par seniorer som lämnade mer att önska av. Virgil van Dijk och Joe Gomez står för klart godkända insatser och gör det som krävs men däremot tycker jag att varken Kostas Tsimikas eller Cody Gakpo stod för någon minnesvärd insats.

Kostas får kanske en lite hård skopa av skeden, men stundtals såg det hattigt ut och var mycket slarv med bollen och i passningarna. Det såg juniormässigt ut. Däremot stod han för en solid arbetsinsats och klarade övriga uppgifter okej.

Framför allt var det Gakpo som verkligen såg svag ut. I en sådan match vilar ett stort ansvar på holländarens axlar att leda från frontlinjen och då duger inte det traditionella spelet som Gakpo har. Det ”osynliga” gnugget, Firmino-rollen, den funkar med superstjärnor runt om men inte när man är superstjärnan. Det som stack ut var avsluten, och bristen av självförtroende. I denna match SKA Gakpo göra mål och kanske till och med två eller tre men det slutar med noll och det väcker en viss oro för mig.

Hylla den som hyllas bör!
Vi släpper det negativa och fokuserar på det briljanta. Caoimhin Kelleher.

Världens bästa andramålvakt har, efter en svag säsongstart, steppat upp i Alissons frånvaro. Under ligacupfinalen stod han för en MOTM-värdig insats och under gårdagen höll han kvar Liverpool efter en, spelmässigt, svag start. Att sakna Trent Alexander-Arnold och Alisson i uppladdningen inför en kanske helt avgörande säsongsfinal mot Manchester City borde ta extremt hårt men med Conor Bradley och Caoimhin Kelleher som back-up kan man lugna sig något och lägga oron på andra positioners frånvaro om man så vill.

Bring on yer Manchester United…
Vinsten var viktig då ligamatchen, och derbyt, mot Everton flyttas till efter landslagsuppehållet. Däremot blir det inte en avsaknad av derby. För i kvartsfinalen väntar Manchester United.

Antagonisterna tog sig vidare på ett anmärkningsvärt sätt. Chris Kavanagh, som dömde bort Virgil van Dijks första mål i finalen, verkar snabbt ha ändrat uppfattning om reglerna. För när Casemiro gav United en sen ledning mot Nottingham Forest var det efter att Raphael Varane, i offsideposition, på ett mer brutalt sätt än Wataru Endo blockat en Forest-försvarare. Inkonsekvensen i den brittiska domarkåren fortsätter alltså.

Nåväl, jag har egentligen inga problem att målen döms bort men inkonsekvensen stör mig. Nu vann vi både ligacupfinalen och fick ett lättare motstånd för vårt U19 så med det sagt, BRING ON YER MANCHESTER UNITED!

Emrik Johansson@emrik_johansson2024-02-29 11:41:20
Author

Fler artiklar om Liverpool