Fem tankar efter Sparta Prag

Fem tankar efter Sparta Prag

Liverpool avancerade komfortabelt vidare i Europa League, här följer fem tankar efter slakten av Sparta Prag.

Belöning för väl utfört arbete
Ja, vi slapp ju ångest och allt som en avgörande match kan innebära rent spänningsmässigt. Jobbet gjordes mer än tillräckligt bra förra veckan och då belönades vi med en i praktiken betydelselös match där vi kunde spela utan press och bara ösa på till en 6-1 seger. Skönt med sådana matcher emellanåt och speciellt denna tid på året då det annars ofta brukar bitas på naglarna.

Varför i hela friden?
Men trots orden i ovanstående punkt så blev man ju tyvärr ändå tvungen att sitta på nålar och hoppas att ingen skulle skada sig. För varför i hela friden skulle namn som Salah, Endo, Szoboszlai, Nunez och Robertson starta denna betydelselösa match? Varför spelade flera av dessa hela matchen? Och varför byttes van Dijk in? Varför tog man sådana risker? Vi avgjorde ju som sagt redan detta dubbelmöte i Tjeckien och hade kunnat ställa upp med elva fyrkantiga åsnor! Ändå skulle Klopp likt förbannat riskera tongivande spelare trots att vi verkligen inte har råd med ytterligare skador. Nu klarade vi ju oss som tur nog men tänk er reaktionerna vid en brusten baksida på någon av nämnda herrar, helt i onödan. Varför tog man dessa risker???

Första målet i karriären
19-årige junioren Bobby Clark har tillsammans med flera övriga ungdomar fått debutera under säsongen och precis som några av dessa fick även han nu göra sitt första mål i karriären. Clark var på hugget när motståndarna slarvade och rullade in Liverpools 2-0 mål. Minuter före hade han även varit inblandad i förarbetet till 1-0 och minuter senare var mittfältaren även i högsta grad bidragande till Salahs 3-0 mål. En riktigt fin insats av tonåringen och man får hoppas att Clark och även de andra från akademilaget fortsätter ta vara på chanserna som ges.

Sämsta laget vi någonsin mött?
Ja vi kan i alla fall ställa oss frågan och fundera över saken. Har vi mött ett sämre fotbollslag än Sparta Prag? 1-5 på bortaplan och 4-0 efter en kvart i returmötet. Totalt 11-2. Motståndarnas tränare Brian Priske var i intervjun efter matchen mer inne på att Liverpool är för bra för denna turnering istället för att såga sitt eget lag och visst har han en poäng där. Spartas första kvart på Anfield är dock svårslagen gällande ren uselhet och trots att man gladdes över Liverpools mål så var man ju minst lika förvånad över hur pass dåliga och ofokuserade gästerna var. Man minns ju när man tyckte att det gick allt för lätt på FIFA och senare noterade att lillbrorsan ändrat svårighetsgraden till amatör. Ungefär så kändes det när Liverpool tog sig igenom hur lätt som helst igår.

Lottades mot Atalanta
Det blev inte Leverkusen, Milan, Roma, Benfica, Marseille eller West Ham. Det blev istället Atalanta som väntar i kvartsfinalen där Liverpool börjar hemma och avslutar i Bergamo. Det blir alltså ett bekant möte eftersom vi mötte dem i Champions League gruppspelet hösten 2020. Då vann Liverpool med hela 5-0 på bortaplan men förlorade hemma i vad som dock var en betydelselös match. Atalanta är en mycket välskött klubb som de senaste åren gång på gång besegrat oddsen och utmanat de traditionella jättarna i Italien. Så någon lätt match blir det inte även om Liverpools spel nog inte passar Atalanta särskilt bra.

William Hiekkanenwilliam.hiekkanen@liverpoolsweden.seTwitter: @Wuvuzela2024-03-15 14:16:00
Author

Fler artiklar om Liverpool