Fokus på säsongsinledningen: Liverpool

Fokus på säsongsinledningen: Liverpool

SvenskaFans tar tempen på Premier League-klubbarnas säsongsinledningar. Näst på tur är Liverpool.

Vad har du att säga om ditt lags säsongsinledning
- Jag är mycket nöjd med Liverpools säsongsinledning. Tio poäng på fyra matcher, och ett av fyra lag som skuggar Manchester City. Det som talar för Liverpools fördel är för det första att vi avverkat både Chelsea och Newcastle borta och för det andra att spelet blivit bättre och bättre för varje match. Vi inledde säsongen lite för försiktigt mot ett svagt Chelsea som trots det var närmast tre poäng, sedan blev det en viktig seger mot Bournemouth trots en man mindre i en halvtimme. Efter det har vi fått se en fantastisk moralhöjande seger mot Newcastle där vi även där blir en man mindre men ändå kan vända ett underläge på St. James’, till sist har vi även full kontroll mot ett lurigt Aston Villa.

Att den stora plumpen är en poäng på Stamford Bridge får, trots rådande form, ses som okej. Nu gäller det att bygga vidare på den positiva inledningen och prioritera matchning rätt när Europa och de inhemska cuperna varvar ligaspelet.

Vad har varit den största snackisen i klubben några matcher in på säsongen?
- Den stora snackisen har såklart varit situationen kring Mohamed Salah. Starka rykten från Saudi präglade de avslutande dagarna av såväl vårt som deras transferfönster. Först ska ett bud på 1,5 miljarder ha avböjts innan det kom rykten om ett bud uppemot 3 miljarder. Huruvida det sista budet faktiskt fanns på bordet låter jag vara osagt men hursomhelst blev egyptiern kvar i klubben och det gör mig glad. För tillfället har vi ingen spelare som garanterar 30 poäng och även om 3 miljarder är en hiskelig summa för en 31-åring med mindre än två år på kontaktet så är Salah i fantastisk fysisk form för ytterligare ett par säsonger och i nutid kan han mycket väl vara en avgörande faktor om det blir CL-spel eller inte, alternativt till och med om Liverpool ska utmana om titeln eller inte och då blir jag glad att klubben faktiskt väljer att satsa på det sportsliga över det ekonomiska.

I och med att dealen inte blev av ger det även Liverpool en chans att redan nu börja leta ersättare till eventuellt ett januarifönster eller till nästa sommar. Och även fast att prissättningen på högeryttrar redan nu troligtvis gått upp om budet kommer från Liverpool så tror jag på ytterligare en höjning när affären väl är klar, så för Liverpool gäller det att identifiera en spelare och köpa loss den innan vi troligen släpper Salah nästa sommar.

För mig är 1 miljard och CL-plats nästa år viktigare än 2,5 miljard nu och ökad risk av att missa CL.

Vad har överraskat mest ur positiv- och negativ bemärkelse?
- Förutom matchen mot Chelsea känns det som att Liverpool återigen har fått ett ”go” i laget som saknats det senaste året. Trots att vi varit en man mindre mot Bournemouth och Newcastle så gick laget för att punktera respektive vända matchen och mot Aston Villa fanns det inga tendenser till avslappning och att vi således kunde punktera och kontrollera matchen till en enkel seger. Det är en betryggande känsla att gå in med inför återstarten efter landslagsuppehållet. Ytterligare två positiva överraskningar som spelar ihop med ovannämnda blir också Darwin Núñez och poängskörden. Uruguayanen ser ytterst het och taggad ut och kan mycket väl bli en spelare som nosar på 30 poäng om självförtroendet fortlöper och tio poäng på fyra matcher där vi mött Chelsea och Newcastle borta, en man mindre mot Bournemouth och Newcastle samt årets, på förhand, ”dark horse” Aston Villa är mycket, mycket lovande!

Ur en negativ bemärkelse får jag väl tyvärr säga Trent Alexander-Arnold. Han har inte fått defensiven att stämma överhuvudtaget i de inledande matcherna och varit högst delaktiga i samtliga mål vi släppt in hittills. Mot Aston Villa stod han för en moralhöjande prestation, framför allt offensivt, men tvingades utgå med en skada. Därför blir det ytterst intressant att se i vilket skick både fysiskt och mentalt som Trent kommer tillbaka i mot Wolves, LASK eller West Ham.



Hur har nyförvärven acklimatiserats sig?
- Jag tycker att nyförvärven har acklimatiserat sig väl. Dominik Szoboszlai har varit den främsta spelaren i laget inledningsvis och en mittfältare som Liverpool saknat sedan förlusten av Wijnaldum. Lungorna och tillslaget på den grabben går inte att underskatta. Gällande Mac Allister har prestationen inte varit lika hög som ”Szobo” men fortfarande en uppgradering kontra stora delar av fjolåret. För argentinaren har rollen inte blivit lika tydlig då han fått spela både sexa och åtta, men förhoppningsvis blir det klarare under tiden som kommer och då vet alla Premier League-fans att det finns ytterligare nivåer i honom. Slutligen, av de som fått visa upp sig, har vi Wataru Endo som knappt fått spela med tio lagkamrater runt honom så där är det ännu svårt att säga bu eller bä, men i landslaget visade han en jädra vilja i matchen mot Tyskland så förhoppningsvis kommer den Endo tillbaka till England i veckan.

Avslutningsvis har vi även plockat in Ryan Gravenberch som inte gjort sin debut ännu, men Klopp var sugen på honom redan under Ajax-tiden och om vi får ut den spelaren så är det ett jädra tillskott i truppen.

Är det något som behöver förändras i laget efter landslagsuppehållet?
- I första hand gäller det att bygga vidare på det mentala som inledningen fört med sig. Kan vi sedan spela som vi gjorde mot Aston Villa så kommer Liverpool bli en tuff nöt för samtliga lag i ligan, men om vi ska förändra något är det väl att täta ihop defensiven ännu mer för offensiven är det absolut inget fel på.

TV: Szoboszlai dundrar in ledningsmålet för Liverpool mot Villa

 

Rasmus Karlsson2023-09-12 17:00:00

Fler artiklar om Liverpool