Förbättring kan förväntas

Förbättring kan förväntas

Han är älskad av The Kop, han har sin egen sång och han är ett ansikte utåt för det fina och eleganta med fotboll. "Pass the ball to Bobby and he´ll score", stämmer det? Eller kan vi förvänta oss betydligt fler capoeira-målgester kommande säsong från "our number nine"?

Sommaren 2015 värvades Roberto Firmino till Liverpool från Hoffenheim, i samma veva som en viss Christian Benteke anslöt från Aston Villa. I Bundesliga hade Firmino blommat ut som den klassiska nummer tio med tydliga brasilianska inslag. Tänkt var nog att "Bobby" under Brendan Rodgers skulle användas just i den rollen, eller möjligtvis i "King Kenny-rollen" som släpande anfallare bakom just Benteke. Under Klopp har han dock blivit en kugge i den fruktade anfallstrion, och även om han är älskad i sin roll som länkspelare går det att sätta ett frågetecken kring hans målskörd.

Firmino är en lagspelare som sätter lagets prestation över sin personliga statistik. Han manipulerar försvarare och ska ha en stor eloge för anfallskollegorna Mané och Salah och deras fantastiska poängskörd, då duon tydligt drar fördel av Firminos magnifika fotbollshjärna. Även om Liverpool som lag knallade hem ligan komfortabelt med 99 poäng så noterades brassen bara för nio mål och det första och enda målet på Anfield kom i den näst sista omgången. En ganska svag ligasäsong alltså när det gäller målgörandet.

Värt att nämna igen är att Firmino är en unik fotbollsspelare som är oehört viktig för laget. Hans speluppfattning, hans presspel och hans teknik är otrolig, men när man kollar in hans Expected Goals (xG), så underpresterade han ganska kraftigt. Förra säsongen låg hans xG på 16,69 men han noterades bara för 9 mål. Kollar man historiskt har Firmino nästan alltid levt upp till sin xG eller till och med överträffat den. Så ett litet underbetyg för The Kops älskling den gågna säsongen samtidigt som supportrarna kan drömma om hur nästa säsong kan bli om Firmino hittar tillbaks till målgörandet.

Källa: Liverpool.com

 

Ludvig Wadellludvig.wadell@liverpoolsweden.se@LudvigWadell2020-08-28 17:51:00
Author

Fler artiklar om Liverpool