Försäsongen 14/15
Ryan Fraser (t.h) lär få en mer framträdande roll i år.

Försäsongen 14/15

Försäsongens sista matcher spelades under helgen och segrarna mot Swansea och Oxford knöt ihop säcken för denna gång.

Under de senaste tre veckorna har Bournemouth spelat sju träningsmatcher och av dessa endast förlorat en. Målskillnaden 27-6 vittnar om att de flesta slutat i dur. Eddie Howe har roterat friskt och gett större delen av truppen speltid, vilket har varit intressant att se. Laget har matchats mot internationellt motstånd i form av Köpenhamn och även ställts mot betydligt större klubbar som Southampton och Swansea

Samtliga tre nyförvärv fanns på banan under lördagen när Bournemouth gästade Oxford och Kassam Stadium. Två av dem, Stanislas och Wilson, blev också målskyttar i 4-1-segern. Mindre än ett dygn tidigare besegrades dessutom Swansea med 3-1. Målvakten Benji Buchel var den ende som startade bägge matcher. 

Mittbacken Bailey Cargill (f. 1995) är en ung lovande spelare som fått en del speltid liksom mittfältarna Sam Matthews (f. 1997) och Ben Whitfield (f. 1996). Den sistnämnde blev också målskytt i storsegern mot Dorchester. Att unga spelare får chansen - och gör bra ifrån sig - är naturligtvis väldigt positivt. Ännu mer positivt är att konkurrenssituationen har ökat. Markant.

Bournemouth har under sommaren förvisso tappat ett par nyckelspelare i Lewis Grabban och Andrew Surman, men ersatt dessa herrar med Dan Gosling och Callum Wilson. Att man sedan kryddat mittfältsuppsättningen med Junior Stanislas gör det hela än mer spännande. Dessutom har två av dem anlänt gratis, vilket klubbkassan säkerligen inte haft något emot. Huruvida Wilson kan fylla Grabbans skor och stänka dit 22 mål är naturligtvis omöjligt att svara på, men han är onekligen ett lovande namn med en liknande spelstil och termen floppvärvning känns långt borta.

Ryan Fraser, Adam Smith och Eunan O’Kane är några av spelarna som tagit ytterligare steg i sin utveckling och det faktum att större delen av truppen numera har erfarenhet av Championship är givetvis av största betydelse. Detta var som bekant inte fallet vid samma tidpunkt i fjol. Det finns en uttalad kamp om varje position i laget med undantag för målvaktsposten där Lee Camp lär förbli ohotad etta. Bänken känns således även den slagkraftig och om inte skador sätter stopp finns det ständigt tre-fyra spelare med förmågan att hoppa in och förändra en matchbild. 

Premiären mot Huddersfield är bara en knapp vecka bort och det är en säsong alla supportrar ser på med tillförsikt, väl medvetna om att andra året brukar vara betydligt tuffare. En placering bland de tio första vore förstås mer än godkänt, men laget har utan tvekan kapaciteten - och framförallt viljan att nå ännu högre än så.

Joel Engström2014-08-03 16:57:00
Author

Fler artiklar om Bournemouth