Första intervjun med Chelsea Womens senaste nyförvärv, Aniek Nouwen

Den 22-åriga försvararen från Nederländerna har signerat ett treårskontrakt med Chelsea FC från och med säsongen 2021/22. I en intervju med officiella hemsidan får vi lära känna den lovande PSV-produkten lite bättre.

Efter att i helgen ha lyft WSL-bucklan för fjärde gången har Emma Hayes och Chelsea redan förstärkt truppen inför kommande säsong, detta genom att säkra Aniek Nouwens signatur.

Nouwens kontrakt med moderklubben PSV Eindhoven löper ut efter pågående säsong och mittbacken har alltså kritat på för minst tre år i den kungsblå dräkten. Sedan debuten i PSV:s A-lag 2016 har hon hunnit göra över 100 matcher i klubblaget, och dessutom gjort 15 mål. Är det något Chelsea-supportrar vet att uppskatta så är det målfarliga försvarare!

Manager Emma Hayes om värvningen: ”Aniek är ett väldigt spännande tillskott till vår trupp. Hon tar inte bara med ett stort mått rutin och internationell erfarenhet trots sin ringa ålder, hon är dessutom väldigt trygg med bollen och hennes fysik kommer passa väl i England. Jag har inga tvivel om att Aniek är en av världens bästa unga försvarsspelare och har en väldigt ljus framtid här hos oss. Vi längtar efter att få välkomna henne till Cobham senare i sommar.”
Nedan följer det första frågebatteriet efter att Nouwen presenterats:

Varför Chelsea?
- Det första mötet oss emellan kändes väldigt bra, och att spela i England har varit en dröm för mig. Allt som allt blev det ett väldigt bra beslut.

Känner du någon i truppen sedan tidigare?
- Inte personligen, bara genom deras namn och att ha sett dem spela.

Har du sett mycket av WSL?
- Den här säsongen har jag sett en del matcher, det har blivit ännu fler senaste tiden.

Har damfotbollens framfart i England haft påverkan på ditt beslut att komma hit?
- Ja, jag tycker att det är den bästa ligan. Jag känner att det är den bästa platsen för mig att spela min fotboll och utvecklas ännu mer.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?
- Jag är en mittback som är bekväm både till höger och vänster i backlinjen. Jag är en fysisk spelare, stark och snabb, och har en bra passningsfot.

Du är blott 22 år gammal, vad motiverade dig till att byta klubb nu?
- Jag är fortfarande ung, men har spelat för PSV Eindhoven i fem år och känner att det är rätt tillfälle för en ny utmaning, för att kunna utvecklas ännu mer.

När började du spela fotboll?
- Jag har alltid spelat fotboll. Det var bara fotboll som gällde, aldrig någon annan idrott. Jag började spela när jag var sex år och såg min storebror spela.

Vilka var dina förebilder som ung?
- När jag var liten så hade jag en PSV-spelare som idol, Jan Vennegoor of Hesselink, en nederländsk forward. Som försvarare så anser jag mig vara ganska lik Matthijs de Ligt.

Har du sett våra matcher?
- Jag såg senaste mötet mot Manchester City och semifinalen i Champions League. Laget ser riktigt bra ut, som ett väloljat maskineri! Det ser väldigt enkelt och samspelt ut.

Är det någon särskild spelare du ser fram emot att spela med?
- Jag ser fram emot att spela med alla i laget. Jag vill utvecklas, Magda Eriksson och Millie Bright har mycket erfarenhet, så jag hoppas kunna lära mig mycket av dem.

Ser du fram emot att träffa dina nya lagkamrater under försäsongen?
- Vi ska spela OS med landslaget först, sedan ansluter jag till Chelsea i augusti. Jag är väldigt glad och ser fram emot det. Det kommer vara mycket nytt, men jag är bara exalterad inför allt framtiden har att erbjuda.

Vad har Emma Hayes sagt till dig och hur ser du på henne så här långt?
- Hon är en väldigt trevlig person. Hon var också väldigt nyfiken på vilken person jag var utöver mina prestationer på planen, vilket jag uppskattade. Det handlar inte bara om fotbollen, mycket annat ska fungera också.

Vad tror du att hon[Emma] kan hjälpa dig med?
- Jag är en ganska avslappnad person och håller mig ibland i bakgrunden, hon kanske kan locka mig ur det beteendet – ta mig ut ur den komfortzonen och utveckla ledaregenskaper.

Hoppas du att den här flytten kommer hjälpa dig personligen?
- Det är ett stort steg för mig i min mognad. Jag kommer bo ensam och jag tror att det är ett bra steg, det kommer innebära många nya lärdomar.

Vad hoppas du uppnå i Chelsea?
- Jag hoppas på att växa som spelare, vinna titlar och spela i de stora matcherna. Det är vad alla spelare vill.

Kommer du se Champions League-finalen mot Barcelona?
- Självklart kommer jag kolla!

CSS-redaktionen hälsar Aniek varmt välkommen och väntar spänt på helgens två cupfinaler! Damlagets CL-final mot Barcelona går av stapeln i Göteborg söndag den 16/5 med avspark klockan 21:00, sändningen börjar kl 20:00 på Viaplay.

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2021-05-12 18:38:05
Author

Fler artiklar om Chelsea