Från Bakayoko till Lukaku - hur Chelsea spenderade över 800 miljoner pund på nyförvärv
Torres må inte ha gjort lika väl ifrån sig i Chelsea som i Liverpool, men denna stund glömmer ingen!

Från Bakayoko till Lukaku - hur Chelsea spenderade över 800 miljoner pund på nyförvärv

Chelsea är inte rädda för att spendera stora pengar på nyförvärv, trots att flera varit allt annat än lyckade.


Chelseas har nått stora framgångar de senaste 20 åren, en del av det är tack vare pengarna de spenderat på nyförvärv. Klubben har aldrig varit blyga med att spendera stora summor på talangfulla spelare, speciellt efter att Abramovich tog över klubben 2003.
 
En del nyförvärv har misslyckats totalt, men flera nyförvärv har bidragit starkt till att klubben vunnit flera PL-titlar, två Champions League och fem FA Cup-titlar. 

Abramovich äger inte längre klubben men den nya ägaren Todd Boehly har redan visat att Chelsea vill fortsätta spendera ordentligt genom att till exempel värva in Raheem Sterling från Manchester City för 50 miljoner pund.

GOAL tar en närmare titt på Chelseas femton dyraste värvningar genom tiderna. 

15. Tiemou Bakayoko 36 miljoner pund från Monaco 2017

Bakayoko var en viktig pusselbit i Monaco-laget som vann Ligue 1 säsongen 2016/17. Han såg ut att ha fått sin drömflytt när Chelsea betalade 36 miljoner pund för hans tjänster sommaren 2017, vilket i det skede var klubbens näst dyraste värvning. Det var förväntat att box till box-mittfältaren skulle vara given i Chelsea-laget som skulle försvara sin PL-titel från våren 2017. 

Fransmannen lyckades inte övertyga säsongen 2017/18, en säsong som Chelsea avslutade utanför topp 4. Hans dåliga form ledde till en utlåning till AC Milan i augusti 2018. Bakayoko, som ännu tillhör Chelsea, har fortsatt lånats ut sedan dess. Förutom Milan har han även lånats ut till Napoli och Monaco.
Han lyckades bättre under sin andra lånesejour i AC Milan och hjälpte Rossoneri vinna Serie A förra säsongen. 

14. Hakim Ziyech, 36 miljoner pund från Ajax 2020

Den talangfulla marockanen anlände till Stamford Bridge sommaren 2020 efter en lyckad period i Ajax. Det var meningen att han skulle tillföra teknik och finess till Chelseas anfallsspel. 

Ziyech har inte riktigt lyckats knipa åt sig en ordinarie plats i Chelseas startelva, inte heller under nuvarande tränare Thomas Tuchel. 

Efter två hela säsonger i Chelsea är Ziyechs framtid i klubben oklar. Det är säkert att säga att övergången inte lyckats, varken för Ziyech själv eller klubben. 

13. Andriy Shevchenko, 39,5 miljoner pund från Ac Milan 2006

En till Chelsea-värvning som inte levde upp till förväntningarna. Under sin tid i AC Milan var ukrainaren en av världens bästa anfallare som sköt hela 175 mål under sina sju år i klubben. Abramovich trodde att han verkligen lyckats ro i hamn en riktigt topp värvning när Shevchenko anslöt till Chelsea 2006.
 
Shevchenko lyckades inte lika väl i Chelsea och gjorde endast 22 mål på 77 framträdanden. Han återvände slutligen till Milan på lån 2008 och såldes till Dynamo Kiev ett år senare.

12. Mateo Kovacic, 40,5 miljoner pund från Real Madrid 2019

I dagsläget är kroaten en viktig del av Chelseas mittfält. Han anslöt på lån från Real Madrid 2018. 

Hans första säsong var inte speciell på något sätt men Chelsea bestämde sig för att värva honom permanent under Lampards ledning 2019. Det är ett beslut som visat sig vara väldigt lyckat, Kovacic var en mycket viktig del av laget som vann Champions League 2021. 

11. Ben Chilwell, 45,2 miljoner pund från Leicester 2020

Chilwell hade etablerat sig som en av Englands bästa vänsterbackar, därför var det inte någon överraskning att Chelsea spenderade stora pengar för att värva honom från Leicester 2020.

Han gjorde en stark debutsäsong i Chelsea-tröjan med 42 framträdanden i alla tävlingar. Han spelade 90 minuter när Chelsea besegrade Manchester City i Champions League-finalen 2021. 

Säsongen 2021/22 åkte Chilwell på en allvarlig skada och missade stora delar av säsongen men nu är han tillbaka i Tuchels startelva och kommer att konkurrera om en plats i startelvan med nyförvärvet Marc Cucurella den här säsongen. 

10. Timo Werner, 47,7 miljoner pund från RB Leipzig 2020

Efter en lyckad säsong 2019/20 med 34 mål för Leipzig spenderade Chelsea stort för att värva Werner. Tyskens Chelsea-karriär har inte gått som förväntat och han ryktas nu tillbaka till Leipzig. 

Werners självförtroende har tydligt minskat efter många missade målchanser och han började sakta förpassas till bänken. Säsongen 2021/22 fick han betydligt mindre speltid och börjades rykta bort från klubben. 

9. Raheem Sterling, 50,6 miljoner pund från Manchester City 2022

Den tidigare Manchester City-spelaren anslöt till Chelsea tidigare i somras och förväntas främja ett anfallsspel som haft svårt att göra mål de senaste säsongerna. 

Trots att han inte startade lika många matcher som vanligt under sin sista säsong i City-tröjan ska Sterlings kvalité inte underskattas. 

Han är endast 27 år men har flera års erfarenhet av spel i Premier League, Sterling kan visa sig vara ett av Chelseas bästa köp någonsin. 

8. Jorginho, 51,3 miljoner pund från Napoli 2018

Jorginho var en spelare som Pep Guardiola ville ha till City men italienaren valde att återförenas med sin tidigare tränare Maurizio Sarri i Chelsea. 

Trots att Chelsea vann Europa League under hans första säsong så hade mittfältaren själv inte någon kanonsäsong och laget hade det svårt under Sarris ledning. 

Jorginho började leva upp till sin prislapp senare, först under Lampard och sedan under Tuchel. 

I dagsläget är han en viktig del av laget och är känd för sin straffteknik. 

7. Fernando Torres, 52,7 miljoner pund från Liverpool 2011

Torres chockövergång till Chelsea från Liverpool i januari 2011 var en av de största övergångarna i Premier Leagues historia. Spanjoren hade blivit en av världens mest fruktade anfallare under sin tid i Liverpool. Däremot lyckades han inte på samma sätt i Chelsea.

Trots att han inte var samma spelare som under Liverpool-tiden lyckades han ändå göra några riktigt viktiga mål, det viktigaste gjordes borta mot Barcelona i CL-semifinalen 2012. Innan han lämnade klubben lyckades han vinna Champions League, Europa League och Fa Cupen.

6. Christian Pulisic, 57,6 miljoner pund från Dortmund 2019

Pulisic var en av de bästa unga spelarna i Europa när han värvades till Chelsea från Dortmund i januari 2019.  Amerikanen har blandat och gett under sina tre år i Premier League. 

Emellanåt spelar han alldeles utmärkt men har det svårt att hålla en jämn nivå, något som inte blivit lättare tack vare skador. 

Trots att han är Chelsea yngsta hattrick-skytt genom tiderna har amerikanen haft det svårt att ta en ordinarie plats i startelvan. 

5. Marc Cucurella, 58,8 miljoner pund från Brighton 2022

Barcelona-produkten såg ut att ansluta till Manchester City men PL-mästarna lyckades inte komma överens med Brighton om Cucurella, en spelare som gjorde en stark debutsäsong för Graham Potters mannar säsongen 2021/22.

Istället lyckades Chelsea värva honom och samtidigt hitta en ersättare för Marcos Alonso, som nu ser ut att ansluta till Barcelona. Övergångssumman har överraskat många med tanke på att Chelsea återigen har Chilwell till sitt förfogande, efter att engelsmannen återhämtat sig från sin långtidsskada.

Det återstår att se om Cucurella lever upp till förväntningarna. 

4. Alvaro Morata, 59,4 miljoner pund från Real Madrid 2017

Chelsea har inte lyckats speciellt väl när det gäller anfallsvärvningar. Morata är ett av flera offer för den fördömda nummer nio-tröjan. 

Spanjoren anslöt från Real Madrid för en dyr övergångssumma och med ett gott rykte, men han hade stora svårigheter med att anpassa sig till spelet i Premier League. 

Hans misslyckande blev även ett stort samtalsämne och efter en lånesejour i Atletico Madrid lämnade han Chelsea och anslöt permanent till Madrid-laget.
Chelsea lyckades däremot få tillbaka mycket pengar när han såldes för 58 miljoner pund. 
 
3. Kepa Arrizabalaga, 72 miljoner pund från Athletic Bilbao 2018

När Thibaut Courtois lämnade Chelsea för Real Madrid 2018 var Chelsea i stort behov av en ny målvakt, därför kom det inte som någon överraskning att Chelsea betalade dyra pengar för Kepas tjänster. 

Kepa hade gjort väl ifrån sig i Bilbao och ryktades även till Madrid sex månader innan han anslöt till Chelsea.
 
Han inledde sin PL-karriär starkt men sedan började det gå nedför. Flera misstag och ett gräl med Sarri under finalen i ligacupen 2019, när han vägrade bli utbytt var början på slutet. Säsongen 2019/20 bänkades han till förmån av Willy Caballero. 

Hösten 2020 värvade Chelsea Edouard Mendy och Kepa fick nöja sig med rollen som världens dyraste andramålvakt.

2. Kai Havertz, 72 miljoner pund från Bayer Leverkusen 2020

Havertz blev Chelseas dåvarande dyraste värvning när han värvades från Bayer Leverkusen för 72 miljoner pund. Tysken var en av de mest eftertraktade anfallsspelarna i Europa. 

Emellanåt har man sett glimtar av Havertz enorma potential under hans tid i Chelsea-tröjan. Han lyckades skapa ett av Chelseas bästa minnen någonsin när han sköt segermålet i CL-finalen mot Manchester City, som även råkade vara hans första CL-mål för Chelsea.

Han är ännu endast 23 år och har gott om tid att göra väl ifrån sig.


1. Romelu Lukaku, 101,7 miljoner pund från Inter 2021

Som det redan nämnts tidigare har Chelsea haft otur med dyra anfallsspelare och Lukaku är den senaste delen av detta tråkiga kapitel.

Lukaku, som värvades till Chelsea för första gången som 18-åring 2011, hade gjort en kanonsäsong för Inter i Serie A. Chelsea var i stort behov av en anfallare och valde att göra Lukaku till klubbens dyraste värvning någonsin.

Trots att belgaren inledde starkt hade han svårt att anpassa sig till Tuchels krav. En längre måltorka inleddes och Lukaku gjorde inte saken bättre genom att offentligt nämna att han vill tillbaka till Italien. 

Efter att ha lämnats utanför truppen jobbade Lukaku sig tillbaka men lyckades inte övertyga. Slutligen fick belgaren som han ville och återanslöt till Inter på lån inför säsongen 2022/23.

Källa: Goal.com

Thomas EngstrandThomasE-31@hotmail.comtengstra2022-08-08 20:42:00
Author

Fler artiklar om Chelsea