Lagbanner

Derbyn!

FFC spelade derby i Söndags, men vad är ett derby egentligen?? SWO tittar lite närmare på ämnet...

Inspirationen till denna lilla artikel fick jag dels från en diskussion på Mind The Lions forum, men det var signaturen Varg som påpekade att det var ett intressant ämne för en artikel. Då både jag och andra på forumet snabbt blev tillrättavisade vad gällde vissa klubbar och vad som ses som "deras" derby så vill jag bara påpeka ett par saker:

1. Det som kommer att nämnas i artikeln kommer från samtal med supportrar till olika lag som jag stötte på under de år jag bodde på olika platser i England och mina resor runt om i landet, eller:
2. Research gjord via Internet och böcker i ämnet fotboll och supporterkultur.

Med ovan som grund så är jag medveten om att vissa "fakta" kommer att ifrågasättas av många, så därför vill jag uppmuntra er som känner att något inte stämmer eller att ni vill tillägga något mailar till Nick.Bylund@Hagernas.se.

OK, då var det tekniska avklarat och vi kan börja fördjupa oss:

Det här med derbyn är ju något som de flesta av oss är familjära med, då oftast gällande vår svenska lokalkonkurrent. De av oss som följer Brittisk fotboll vet allt som oftast vilket vårt favoritlags antagonister är, men hur är det med de andra klubbarna i England? Det skulle vara ett otroligt jobb att gå in på djupet och skriva i detalj om alla klubbar, men gällande Div.1 klubbarnas rivaler så kan ni läsa Truls Månsons artikel från Swede Wolves här .

Att man kallar en viss typ av matcher för derby beror på att det första spelades i staden Derby, mellan två lag därifrån (det ena var Derby County om jag inte misstar mig).... Så ursprunget till det hela är ju då att ett Derby spelas mellan två lag från samma stad och/eller geografiska område. I modern tid så har detta urvattnats något och därför har vi såna konstellationer som t.ex. Brighton vs. Palace. (detta är iofs bara ett derby för Brighton, Palace har ju ETT riktigt derby och det är av tradition Charlton). Annars är ju Palace vs. Wimbledon ett bra exempel på ett riktigt lokalt derby. Tillsist måste även Millwall nämnas som en av huvudrivalerna till Crystal Palace.

Anledningen till Brighton/Palace så går det tillbaka till sent 60-tal och tidigt 70-tal. Under denna period så reste ungdomsgäng regelbundet till kuststaden Brighton för att festa (och slåss), mest var det mods och rockers... Men också fotbolls fans! Vid ett tillfälle (minns inte exakt när) så sammanföll stora kravaller med en match lagen i mellan, inte enbart huliganer som slogs men detta har ignorerats och viss "rivalitet" klubbarna i mellan lever kvar. Så i detta fall är det en händelse och inte geografi som ligger till grund.

Jag som Fulham supporter ser ju Ch*ls*a som "the SCUM down the road", men det finns många FFC-fans som skulle hävda att det är lillebror QPR som är det "äkta" derbyt. Rent krasst så kan man ju säga att alla Londonlag skulle vara derbymatcher, och visst i media så är det precis så det beskrivs. Men ett derby är inget derby om inte fansen anser att det är det, bara för att två lag kommer från samma geografiska område så innebär det inte nödvändigtvis att de är bittra rivaler. I många fall så ser den större klubbens fans den mindre som ett bångstyrigt småsyskon som inte behövs tas på allvar. Ett bra exempel på detta är nog Nottingham Forrests syn på Notts County. Forrest ser ju snarare Derby County och Leicester som sina närmaste rivaler och låter Notts och Mansfield stå för rivaliteten i de lägre divisionerna.

Nedan följer en uppräkning över de mer klassiska derbyna i England (notera att de är listade utan rangordning):

* Newcastle – Sunderland (the Tyneside Derby)
* Arsenal – Tottenham (the North London Derby)
* Man City – Man U (the Manchester Derby)
* Liverpool – Everton (the Merseyside Derby)
* Bristol City – Bristol Rovers (the West Country Derby)

Ovan listade är som sagt klassiska derbyn, men då man inte alltid spelar i samma division ändras förhållandena ibland, om så bara temporärt! På senare år har man i Engelsk media beskrivit matcherna mellan Liverpool och Man U som derbyn, och det kan väll ligga en del i det då de faktiskt är bittra rivaler säsong in och säsong ut. Everton har ju inte på länge utgjort något större hot mot Liverpool, och Man City har endast en säsong i Premier League sedan 95/96. Men när de båda derbyna väl spelas är det en otrolig prestige och en derby seger kan rädda säsongen för många fans.

Visst finns det flera viktiga/stora derbyn att nämna, men i slutändan är det ju så att alla tycker "sitt" derby är störst.

Rivaler för premiership klubbar 2001/2002:

Arsenal
Tottenham
Aston Villa
Birmingham när de är i samma division, i övrigt är man inte vidare förtjust i lagen från the Midlands, t.ex Coventry City.
Blackburn
Burnley
Bolton
Ingen direkt rival. Men Wolves hyser ett visst agg till Wanderers.
Charlton
Crystal Palace och Gillingham. Detta är dock ingen större rivalitet till någon av klubbarna.
Chelsea
West Ham, Fulham och Queens Park Rangers
Derby
Nottingham Forrest
Everton
Liverpool
Fulham
Chelsea och Q.P.R
Ipswich
Norwich (och lillebror Colchester!)
Leeds
Man U är klubben man avskyr (rosornas krig ni vet!), lokalt är det Bradford City.
Leicester
Coventry och Derby
Liverpool
Lokalt är det ju som alltid Everton, men Man U är nog viktigare.
Man United
Man City, men på senare år även Liverpool.
Middlesboro
Sunderland (är inte helt ömsesidigt dock.)
Newcastle
Sunderland
Southampton
Portsmouth
Sunderland
Newcastle
Tottenham
Arsenal
West Ham
Milwall, men på senare år har ju Chelsea fått ta Millwalls roll. Men traditionellt är det de "Wall" och "Hammers" som är ärkerivaler.

Vi får se om det finns tid till en mer djupgående analys i framtiden. Då med alla divisionerna!

Vill också påminna om att om ni vill påpeka något, eller lägga till någon information maila mig då på Nick.Bylund@Hagernas.se.

Nick Bylund2002-04-16 16:38:00

Fler artiklar om Fulham