0 - 2

Trenden är bruten - Fulham slog Everton

För första gången någonsin har Fulham slagit Everton i ligaspel på Goodison Park. Januarilånet från Bordeaux Josh Maja blev tvåmålskytt när laget tog första ligavinsten på över två månader.

Precis som mot West Ham övergav Scott Parker fembackslinjen och ställde istället upp sitt lag med fyra längst bak. Längst fram startdebuterade Josh Maja framför Cavaleiro. Aleksandar Mitrovic var inte tillgänglig då han rapporteras vara sjuk i Covid-19.

Det var också gästerna som inledde matchen bäst. Redan efter 8 minuter hade Josh Maja en bra chans att göra 1-0. Harrison Reed slog en lång frispark som Robin Olsen stötte ut med sin högra knytnäve. Bollen gick precis bakom Maja som fick ut en fot men bollbanan blev hög och avslutet missade helt den tomma målburen.

Fulham behöll initiativet medan hemmalaget såg ganska tröttkört ut. Nästa chans kom på hörna. Bobby Decordova-Reid klackskarvade bollen i utsida stolpe. Returen gick rakt ut i straffområdet, men varken Ola Aina eller Joachim Andersen lyckades få bollen i mål.

Efter 25 minuter borde det verkligen varit mål. Den tidigare Evertonspelaren Ademola Lookman kombinerade fint med Bobby Decordova-Reid och tog sig in i straffområdet. Väl där lyckades han få några meters avstånd till Evertonförsvararna men avslutet blev totalt misslyckat. Lookman träffade bollens ovansida vilket fick den att gå i backen och upp. Det okontrollerade skottet gick metern utanför. En jättechans för Fulham.

Först efter 33 minuter började hemmalaget vakna till liv. Kapten Seamus Coleman drev upp ett anfall och fick ta sig fram relativt ostört mot Fulhams backlinje. Hans avslut utanför straffområdet var lågt, hårt och gick i Areolas vänstra stolpe och ut. En påminnelse om vad de blåklädda kan ställa till med om de får tid på sig i anfallen.

Halvleken blåstes av mållös. Hade Fulham varit ett lag som utnyttjade den här typen av matchbilder hade man legat över nedflyttningsstrecket. Det har sett likadant ut flera gånger den här säsongen men det är som att man inte har några idéer i anfallsspelet. Bollen förflyttas för långsamt vilket resulterar i att man allt som oftast får möta samlade försvar. En uppgift Fulhamspelarna sällan löser. Istället är man ett lag som har svårt att vinna och därmed befinner sig på en direktplats ner till The Championship.

Den andra halvleken började på bästa möjliga sätt. Efter bara tre minuter drev Fulham plötsligt upp ett snabbt anfall längst vänsterkanten. Ola Aina, för dagen vänsterback, kombinerade sig fint fram till kortlinjen där han slog ett lågt inlägg till Josh Maja. Nigerianen mötte på den bortre stolpen där han enkelt kunde stöta in ledningsmålet bakom Robin Olsen. Exakt vad både Maja och Fulham behövde.

De vitklädda fortsatte att behålla bollen och diktera matchen. Carlo Ancelotti valde då att agera och gjorde ett dubbelbyte. Coleman och Davies gick ut och in kom Michael Keane och Joshua King. Den sistnämnde som var nära att välja just Fulham under deadline day men som istället skrev på för Everton.

Norrmannens intåg gav inte den injektion Ancelotti hoppats på. Matchbilden var visserligen jämnare men i och med att Everton flyttade upp laget öppnades större ytor för Fulham att anfalla på.
På mittfältet styrde Harrison Reed matchen och när ytan öppnade sig för engelsmannen att avsluta utanför straffområdet tvekade han inte. Skottet lyckades Robin Olsen precis styra in i sin högra stolpe, men svensken fick inte vara glad länge då bollen gick rakt ut till Josh Maja som kunde rulla in sitt andra mål för dagen. 2-0 till Fulham.

Efter drygt 70 minuter valde Scott Parker att byta ut sin tvåmålsskytt som ersattes av Ivan Cavaleiro. Nigerianen grimaserade något men känslan var att han snarare byttes ut för att orka möta Burnley om några dagar och att det inte rör sig om någon skada.

Matchtempot var därefter ganska lågt. Everton såg fortsatt trötta ut och hade svårt att skapa målchanser.Inbytte Joshua King skulle ändå testa tittarnas puls en gång. Med tolv minuter kvar av ordinarie tid nådde han först på ett inlägg från André Gomez och stötte in reduceringen. Stress! Sekunden senare visades den assisterande domaren i bild. I sin högra hand höll han upp den vackraste av flaggor som signalerade att norrmannen var offside. Målet dömdes bort.

Det bortdömda målet gav hemmalaget extra energi. Fulham trycktes ner i eget straffområdet och inläggen från blåklädda spelare avlöste varandra. Riktigt farligt blev det däremot aldrig och matchen slutade 2-0.

Segern innebär att Fulham tog sin första segern sedan bortamötet mot Leicester i slutet av november. Nu skiljer det sju poäng upp till Newcastle ovanför nedflyttningsstrecket.
Här näst väntar Burnley på Turf Moor på onsdag.