Crystal Palace - Chelsea
1 - 2

Gallagher frälste Chelsea i derbyt
Gallagher fixade segern med ett dunderavslut i den 90:e minuten.

Graham Potter fick just den Premier-League han önskade då Chelsea vann med 1-2 i lördagens derby mot Crystal Palace på Selhurst Park. Det var en match med två ansikten där Chelsea var det något bättre laget i den första halvleken, och det något sämre i den andra, men räddades sent av ett konstmål av Gallagher.

Chelsea gick in till London-derbyt mot Crystal Palace på Selhurst Park med chans att ta sin fjärde Premier League-seger i Graham Potters ligadebut som tränare för de blå. Skulle de lyckas att ta ett skutt upp i tabellen och hänga med i racet om Champions League-platserna?

Laguppställningar

Chelseas startelva: Kepa; James, Thiago Silva, Fofana, Chilwell, Mount, Jorginho (c), Kovacic, Havertz, Aubameyang, Sterling.

Chelseas bänk: Bettinelli, Azpilicueta, Chalobah, Koulibaly, Gallagher, Loftus-Cheek, Pulisic, Ziyech, Broja.

Crystal Palaces startelva: Guaita; Clyne, Ward (c), Guehi, Mitchell, Eze, Doucoure, Olise, Edouard, J Ayew, Zaha.

Crystal Palaces bänk: Johnstone, Tomkins, Milivojevic, Hughes, Schlupp, Ebiowei, Mateta, Riedewald, Gordon.

Gästande Chelsea startade matchen piggt och visade direkt från avspark anfallslusta med tidiga framstötar. Men den första chansen tillföll Palace, och den renderade även i matchens första mål redan efter sju minuter. Ayew fick tid på sig att slå ett välriktat inlägg från vänsterkanten, varpå Chelsea-försvaret tappade bevakningen på Odsonne Edouard som enkelt kunde stöta in 1-0 vid den bortrestolpen. En riktig kalldusch för Chelsea som nu hade hamnat i uppförsbacke. ”The Eagles” behöll trycket efter ledningsmålet och kunde med lite tur på sin sida ha utökat sin ledning. Kepa lyckades dock alltjämt freda sitt mål.

Det omskakade bortalaget återtog så småningom kommandot, men hade allt som oftast svårt att hitta vägar igenom det samlade blå-röda försvaret. Den första chansen till kvittering uppenbarade sig i den efter knappt 20 minuter när Kai Havertz hittade Mason Mounts panna, men engelsmannen nickade strax utanför Johnstones vänstra stolpe.

Chelsea fortsatte att föra spelet. Nästa farlighet för det för dagen vitklädda laget skapades när James hittade fram till Sterling med ett lågt inlägg. Nyförvärvet från Man City fick chansen att näta två gånger om, men den första gången sköt han på en täckande spelare, och den andra gången precis utanför.

Graham Potters dominerade bollinnehavet, men Vieiras manskap kontrade med regelbundenhet och satte ofta det okarakteriskt virriga Chelsea-försvaret på stora prov. Efter ungefär 30 minuters spel uppstod möjliga utvisningssituationer för båda lagen. Den redan varnade målskytten Edouard stod för ett otillåtet tilltag mot Kepa Arrizabalaga i den första sekvensen och Silva stoppade bollen handen som siste man i den andra, men båda syndarna fick stanna kvar på planen.

Chelsea hade haft svårt att förvalta sina få chanser, men efter 38 minuter small det plötsligt. James hittade med en fantastisk krossboll fram till Silva, som hade stannat kvar i anfallet. Brasilianaren skarvade bollen vidare till Aubameyang, som befann sig centralt med ryggen mot mål vände med bollen och prickade in sitt första Chelsea-mål i sin första ligamatch för klubben. 1-1 efter ett vackert anfall och en riktig klassaktion av lagets gabonesiske nummer 9!

I samband baklängesmålet åkte Palace på ytterligare ett bakslag. Nathaniel Clyne tvingades lämna planen på bår till följd av en olycklig landning efter nickduellen med Thiago Silva.

I slutminuterna av den första halvleken jagade det revitaliserade Chelsea-laget ett ledningsmål, men kom inte närmare än ett skott i burgaveln på en indirekt frispark, och den första halvleken slutade därmed 1-1. Game on i den andra halvleken!

Crystal Palace inledde den andra halvleken bäst, styrde spelet och testade Chelsea-försvaret med finurliga kortpassningskombinationer, Graham Potter agerade tidigt från bänken då han bytte in Ruben Loftus-Cheek på Jorginhos bekostnad redan efter drygt tio minuter.

Palace fortsatte att spela bra och Chelsea hade betänkliga svårigheter att komma in i den andra halvleken och få igång något ordnat anfallsspel. Så småningom började matchen att bölja fram och tillbaka. De heta chanserna lyste dock med sin frånvaro då de båda lagen slarvade i de avgörande momenten.

Med knappa 20 minuter kvar Zaha testade Kepa med ett giftigt långskott från distans, men spanjoren stod pall. Mount replikerade några minuter därpå för Chelsea med ett skottförsök, men träffade reklamsskyltarna strax utanför stolpen.

I ett försök att ruska om sitt lag bytte Potter in Gallagher och Broja mot Havertz och Aubameyang, men det gick fortsatt trögt. Det aspirerande Champions League-laget hade svårt att koppla samma grepp om matchen som i den första halvleken.

Efter en sävlig slutkvart såg matchen ut att sluta i ett logiskt likaresultat, men inhopparna ville annat. Loftus-Cheek och Pulisic stod för förarbetet innan det tidigare Crystal Palace-lånet Conor Gallagher siktade och skruvade in ett jätteskott i krysset! Fullständigt otagbart för Guaita och 2-1 för Chelsea i den 90:e minuten!

Crystal Palace försökte, men mäktade inte med att kvittera, utan fick se sig slaget vid slutsignalen. Efter en hård batalj kunde Graham Potter säkert konstatera att han har en del kvar att jobba med, men att han trots allt fick resultatet med sig i sin första ligamatch med Chelsea. Segern lär ge laget en viktig psykologisk boost inför den livsviktiga Champions League-matchen mot Milan på onsdag.