Gerrard gör succé i Rangers - och står näst på tur för Liverpooljobbet

Gerrard gör succé i Rangers - och står näst på tur för Liverpooljobbet

Obesegrade i ligan. Obesegrade i Europaspelet. En återuppstånden klubb med första titeln på nästan ett decennium inom räckhåll. Steven Gerrard gör succé i Rangers - och står först i kön att ta över Liverpoolfacklan efter Jürgen Klopp.

Den 1 maj 2018 hade Rangers tålamod med interimtränaren Grame Murty tagit slut. The Gers hade släppt in fem bollar på en timme och tvingats se på när ärkerivalerna Celtic firade sin sjunde raka ligatitel inför sina euforiska supportrar hemma på Celtic Park. Förhandlingarna med Steven Gerrard var redan igång och när man bara ett par dagar senare annonserade att engelsmannen hade anställts som ny manager för klubben stod målsättningen klar för alla inblandade; minska avståndet till de grönvita från andra sidan stan och återta klubbens plats högst upp i den skotska fotbollshierarkin. 

Det började lovande, minst sagt. Rangers gick obesegrade i tolv raka matcher i säsongsstarten och när man i årets sista match besegrade Celtic med uddamålet hemma på Ibrox var det den första ligasegern mot antagonisterna på över sex år. Säsongen skulle dock sluta som blivit kutym i Skottland under 2010-talet - i ännu en grönvit ligaseger. Den följande hösten blev en ännu en framgångsrik sådan för Gerrard och kompani. Laget nådde gruppspel i Europa League för andra året i rad och säkrade den här vändan avancemang till en sextondelsfinal genom att sluta tvåa bakom Porto och före Young Boys och Feyenoord. Den segerrika hösten följdes av en formdipp under våren och när coronapandemin satte stopp för ytterligare spel i skotska Premiership var gapet upp till Celtic hela tretton poäng stort. 

Rangers har successivt blivit bättre för varje säsong under Gerrards ledning. 40-åringens spelfilosofi med offensiva ytterbackar och en hög press har skördat stora framgångar såväl hemma i Skottland som ute i Europa och har förfinats under den pågående säsongen. Teddybjörnarna toppade sin Europa League-grupp framför Benfica och har efter helgens 1-0-seger hemma mot Celtic ett bekvämt gap på nitton poäng ned till tvåan i en lätt haltande tabell. Utan en enda förlust så här långt rusar man nu mot klubbens första ligatitel (titel överhuvudtaget egentligen) sedan 2012 med målet att sätta stopp för en nio år lång Celticdynasti. 

Rangers utveckling under Steven Gerrard är inte helt olik den som Liverpool gick igenom under Jürgen Klopps första säsonger i klubben. En sovande jätte som plötsligt väcks till liv under ledning av en krävande manager med en intensiv spelstil låter ju bekant. Tysken har ett kontrakt med de röda som löper ut sommaren 2024 så Gerrard har ytterligare ett par år på sig att addera till sitt redan lovande tränar-cv innan det är dags att komma hem och föra Klopps arv vidare. För visst står han först i kön till att ta över Liverpool efter de här åren uppe i Glasgow?

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2021-01-06 01:15:00
Author

Fler artiklar om Liverpool