Gianluca Vialli har gått bort
Ciao, Luca.

Gianluca Vialli har gått bort

Chelsealegendaren Gianluca Vialli är död. Han blev blott 58 år gammal. En av de viktigaste personerna i Chelseas moderna historia finns inte längre hos oss.

Gianluca Vialli är död. Den gamla anfallshjälten diagnosticerades med cancer i bukspottskörteln 2017. Efter att ha friskförklarats tre år senare gjorde sjukdomen en ovälkommen återkomst. Viallis tillstånd försämrades kring jul och han lades då in på sjukhus. Idag kom beskedet att Gianluca Vialli gått bort. Texten nedan publicerades första gången i CSS medlemstidning våren 2022.

Gianluca Vialli – en verklig kungsblå hjälte

Gianluca Viallis ankomst till London var en stor byggsten i det Chelsea som helt bytte ansikte under 1990-talet. Ruud Gullit hade anslutit året dessförinnan och sedermera blivit spelande tränare. En av Gullits allra första gärningar på tränarposten var att värva sin gamla Serie A-konkurrent Vialli. Den italienska högstaligan var utan tvekan världsledande vid den tidpunkten, värvningen var av flera anledningar en ordentlig chock. Målspottaren Vialli hade med kaptensbindeln runt armen nyss lett sitt Juventus till klubbens första (och hittills enda) Champions League-titel. Han skulle fylla 32 år den sommaren och var kontraktslös, vilket underlättade övergången betänkligt.

Fyra säsonger hos den gamla damen hade föranletts av en makalös sejour hos Genua-klubben Sampdoria. Tillsammans med radarpartnern Roberto Mancini ledde Gianluca Vialli Davids kamp mot Goliat. Anfallsduon kom att kallas Da Gemelli Del Gol, ’måltvillingarna’. Det på pappret omaka tvillingparet – Vialli var aristokratsonen, Mancini arbetargrabben – vann också Sampdorias enda ligatitel någonsin. På vägen dit vann man dessutom flera cuptitlar. Drömmen hade kunnat bli än mer osannolik då Sampdoria säsongen 1991/92 nådde hela vägen fram till final i den sista upplagan av Europacupen. Där blev dock Barcelona för svåra. Gianluca Vialli hade alltså redan innan flytten till Juventus etablerat sig som en forward i världsklass.

Juventus byttes sedermera mot Chelsea. Vid ankomsten till London var Vialli att betrakta som en veteran. Han blev med en gång förälskad i staden och blev så småningom kvar efter att den aktiva karriären avslutats. Gianluca Vialli fortsatte på den inslagna vägen från triumferna i Turin. Med sin europamästar-flärd hänförde han publiken på Stamford Bridge. Han var en pionjär i vad som kom att bli en verklig kärlekshistoria mellan Chelsea FC och italienska spelare såväl som tränare. Det exemplariska målsnittet fanns kvar karriären ut, även om det gick längre mellan matcherna på slutet. På 88 framträdanden i den kungsblå tröjan stod Vialli för 40 mål, han gjorde alltså mål i praktiskt taget varannan match.

Nere på kontinenten hade Gianluca Vialli gjort sig ett namn genom sitt allroundspel och arbetskapacitet, men kanske främst tack vare sina spektakulära mål. Med sin fysik var han dominant i luftrummet och kombinerade nickar med akrobatiska volleymål. Några procents snabbhet hade försvunnit vid ankomsten till de brittiska öarna, men tillslaget fanns kvar. En ansenlig mängd av Viallis mål i Chelsea kom på hel- och halvvolley. Att lägga bollen till rätta var inget den gamla skyttekungen bemödade sig med särskilt ofta.

Gianlucas Vialli och hans mål blev direkt utslagsgivande. Den italienska revolutionen i SW6 innebar ett gäng cuptriumfer, något Chelsea inte varit bortskämda med under de föregående åren. Viallis debutsäsong avslutades med triumf i FA Cup-finalen, vilket följdes upp av seger i såväl ligacupen som UEFA:s gamla cupvinnarcup. Finalen på Råsunda är särskilt ikonisk för många CSS:are. Det var under våren 1998 som Vialli ersatte Gullit som tränare. Han fick resultat direkt, och senare samma år bärgade Chelsea även UEFA Super Cup. Våren 2000 så hade den egna spelarkarriären hunnit avslutas, men tränaren Vialli ledde laget till en ny FA Cup-triumf. Med ett facit på fyra titlar så är han faktiskt Chelseas mest framgångsrike tränare någonsin bakom José Mourinho. Under sin relativt korta period i kungsblått hann Gianluca Vialli göra ett enormt avtryck, såväl på som utanför planen. Han lade sig direkt med engelska uttryck som ’a game of two halves’ och ’fit as a fiddle’. Viallis förkärlek för språket och kulturen bidrog säkert till beslutet att bosätta sig i den engelska huvudstaden.

Det gamla fysfenomenet Gianluca Vialli har på senare år brottats med sin hälsa. Han har sedan 2017 behandlats på sjukhuset Royal Marsden i London för cancer i bukspottskörteln. Cancerformen är särskilt allvarlig av flera anledningar. Den är svår att upptäcka i tid. Även efter framgångsrik behandling är risken för att tumörerna ska dyka upp igen stor. Vialli hanterar dock sin diagnos på ett beundransvärt sätt. ”När jag vill gråta, så gråter jag. Det finns ingen skam. När du vill skratta, så skrattar du”, sade han i en intervju med The Guardian. Det tankesättet har varit en process att ta fram. Inledningsvis så mörkade Vialli sjukdomen.

Efter spelarkarriären har Gianluca Vialli konsekvent synts i italiensk fotbolls-TV. För att dölja nedgången i vikt som behandlingen medförde så bar han en tjocktröja innanför skjortan. Först ett år efter att diagnosen fastställts var han komfortabel med att dela med sig av beskedet till övriga världen. Två och ett halvt år därpå så hade som sagt den initiala skammen försvunnit. Den världsvana superatleten var nu bekväm med att avslöja hur sårbar han trots allt var. ”Jag måste göra detta till en resa som får mig att växa”, berättade Vialli för The Guardian. ”Jag ser det inte alltid på det viset, men det är mitt mål”.

Gianluca Viallis historia är beklagligt nog alldeles för bekant för de flesta av oss. Alla har vi någon i vår relativa närhet som ställts inför liknande diagnoser. Viallis filosofiska, finstämda inställning till situationen är dock upplyftande. I maj 2020, vid tidpunkten för intervjun i The Guardian, fanns inte längre några bevis för att sjukdomen fanns kvar i hans kropp. Tyvärr så var det inte över där. I december 2021 berättade Gianluca Vialli att ”den ovälkomna gästen” var tillbaka. Han har levt med sjukdomen i närapå fem år nu och drar sig för att kalla det för en kamp, då han inser hur stark hans motståndare är. Istället föredrar Gianluca Vialli att likna det vid en oönskad reskamrat, som förhoppningsvis tröttnar och låter honom vara. Med denna nya motgång i åtanke så blir triumfen i fjolårets EM-slutspel kanske ännu finare än den redan var.

Viallis bästa vän Roberto Mancini var numera förbundskapten för det italienska landslaget. ’Gli Azzurri’ behövde en delegationsansvarig för att ordna med logistiken. Mancini hörde av sig till sin gamla radarpartner och de återförenades i mästerskapsbubblan. Det slutade med guld, och Gianluca Vialli förärades med den mästerskapstriumf han förtjänat efter att hans egen landslagskarriär avslutats i förtid. Vialli var inte en tjänsteman bland andra i staben. Tillsammans med mittbacken Francesco Acerbi, som kommit tillbaka efter att ha diagnosticerats med testikelcancer, utgjorde han en verklig inspirationskälla hos mästarlaget. Trots att han inte tillhörde den faktiska tränarstaben så fanns Gianluca Vialli konstant närvarande bland övriga ledare på den italienska bänken. Det återstår att se hur länge han fortsätter arbeta för landslagsapparaten. Gianluca Vialli har sedan länge insett allvaret i hans tillstånd. Vi väljer dock att fortsätta tro på ett slutligt tillfrisknande. För att citera mannen själv; ”Jag vill att ni får stå ut med mig länge än”.


Vila i frid, Gianluca Vialli.

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2023-01-06 11:10:00
Author

Fler artiklar om Chelsea