Greuther Fürth – Liverpool 4–4 (0–1): Kontroll versus rock n’ roll

Roadtripen genom Tyskland fortsätter för Liverpool mot ett nytt zweitelag. Denna gång stod Greuther Furth för motståndet i deras sista match innan ligastarten. Det var en match med två olika ansikten där första halvlek var kontroll och andra halvlek rock n’ roll när Liverpool kryssade mot Greuther Fürth.

Liverpool fortsatte sin Tysklandsturné mot ytterligare ett zweitelag i form av Greuther Fürth ledda av kaptenen Branimir Hrgota. Matchen spelades på vad som närmast kan beskrivas som en idrottsplats och startade femton minuter sent till följd av ett oväder. I matchen skulle däremot ovädret vänta till den andra halvleken.

Liverpool mönstrade likt matchen mot Karlsruher med en stark bas inledningsvis och det speglade även spelet. Laget höll matchen under full kontroll och tryckte ner tyskarna djupt och byggde spelet utanför straffområdet. Tyskarna försökte delvis att lyfta laget, men till följd av detta skapade Liverpool sin första målchans när Ben Doak rann igenom på en kontring.

Ynglingen tog sig fram längs högerkanten, men hamnade för snett på det och avslutet blev inte bättre än tätt utanför tyskarnas vänstra stolpe. Efter det läget var det dags för den andra kanten att vakna. Luis Diáz vann bollen på offensiv planhalva och tog med sig den hela vägen in i straffområdet där han med ett bra avslut tvingade fram en fin räddning från Jonas Urbig i Greuther Fürth-målet. Strax efter var det däremot dags igen och då fick tyskarna kapitulera.

Spelet strax utanför straffområdet är en farlig yta och när Gakpo, Trent och Díaz får operera på de små ytorna vankas det problem. Trent hittade från sin nya position en enkel pass fram till colombianen och denna gång nådde inte Urbig det välplacerade avslutet. En fin aktion från Díaz men den primära frågan är om Trent har hittat ett nytt vapen för att slå assistrekord. Det återstår att se om de enkla passningarna kommer addera till hans assistskörd eller om det är hans nya sätt att bidra till målen från de centrala delarna.

Liverpool fortsatte att kontrollera matchen och Diogo Jota var livlig, han skapade ett fint läge med två enkla väggspel men där en försvarare var i väg för avslutet innan han i nästa läge fann sig själv helt fri med Urbig i målet men där avslutet svek honom.

Under den första halvleken var det annars Cody Gakpos ”nya” position som tia som intresserade mig. Med 94 procent i passningar bemästrade han den rollen fint och stundtals fick jag lite flashbacks till Coutinho. Frågan är om holländaren kommer att finna sig i den rollen om Liverpool utvecklar 3–2–2–3-formationen? Med fötterna och hans avslut kan det mycket väl bli en ny Coutinho som bidrar med tvåsiffriga siffror i både mål- såväl som assistkolumnen.

Med en stenhård boll i ansiktet och lätt näsblod lämnade Branimir Hrogta och resterande spelare planen för halvtid.

Den andra halvleken blev som förväntat en massrockad och Liverpool bytte ut hela laget, något som skulle speglas på matchbilden. Det gick från full kontroll till rock n’ roll.

Adrian och James McConnell han knappt att göra entré på planen innan de bjöd Greuther Fürth på deras första läge, och även mål. Den rutinerade målvakten satt junioren i ett taskigt läge och det ville sig inte bättre än att Julian Green (amerikanska talangen från VM 2014) stressade in bollen i mål. Jag är inte helt säker på om det blev Green eller McConnell som fick målet men oavsett var det kvitterat.

Liverpool skulle däremot resa sig, och det genom duon Salah och Núñez. Harvey Elliott inledde med att friställa Mohammed Salah och Egyptiern kunde enkelt men elegant friställa Núñez i sin ordning som rundande Urbig och återtog ledningen. Bara nio minuter senare skulle samma duo dubbla sin skörd när Salah lobbar fram Núñez som placerar in 3–1. Game, set and match… trodde man.

Nej genrepande Greuther Fürth vek sig inte utan på sju minuter och ett par tveksamma defensiva ingripanden från försvarslinjen med Matip i spetsen skulle tyskarna både reducera och kvittera matchen och då fick Klopp nog och bytte ut Adrian samt stora delar av mittfältet i hopp om att återta kontrollen. Men rock n’ roll will never die som de säger.

Tre minuter senare skulle tyskarna även ta ledningen med ett distinkt avslut förbi nyinbytte Pitaluga och på totalt tio minuter hade Greuther Fürth vänt 1–3 till 4–3 och många i Liverpoolselva behöver nog ta sig en funderare på om detta var intrycket man ville göra?

I slutet av matchen skulle däremot den heta duon slå till igen, men denna gång i ombytta roller. Núñez bröt sig loss på vänsterkanten och kunde med ett halvjobbigt inlägg hitta Salah som med hela kroppen tog med sig bollen in i mål och fastställde det fantastiska fotbollsresultatet 4–4.

Det blev en match med två ansikten, och utan att lägga för stor vikt vid två matcher mot lag från zweite. Bundesliga så tror jag att Klopp ändå fått en del svar. Den centrala försvarslinjen känns given och anfallarna tävlar om vilka som kan prestera bäst individuella insatser. Det jag hoppas att få se framöver när träningsmatcherna blir mot tuffare motstånd är ett mittfält som får sätta sig och en anfallstrio som kan etablera sig tillsammans så borde nog premiärmatchen mot Chelsea om drygt tre veckor kunna bli något att se framemot.

*Under försäsongen tänker jag att vi även inkluderar spelarbetyg, eller en bättre formulering, spelartankar i matchrapporten. Mycket tyder på att vi likt denna match kommer få se flera spelare så ta betygen från en halvlek med en nypa salt och läs hellre genom tankarna.

Första halvlek:

Alisson 6
Hade i princip inget att göra än att slå ett par passningar, men det gör han som förväntat. Har även sitt ordinarie mittbackspar framför sig men inger såklart mer trygghet än övriga vi fått se hittills.

Conor Bradley 6
Gör en helt okej insats, börjar bra men blir lite slarvigare när matchen fortlöper. En klart godkänd insats från Bradley och är nog inte helt avskriven för minuter under säsongen om inte han blir utlånad eller en ny högerback kommer in?

Ibrahima Konaté 6
Likt stora delar av försvaret har han minimalt att göra, är något slarvigare med fötterna än van Dijk men återigen är det viktiga att han och holländaren får speal ihop sig.

Virgil van Dijk 6
Är mer stabil med fötterna och har mer pondus än Konaté. Inget som gör någon skillnad i denna match men ska bli intressant att se van Dijk och mittbacksparet mot bättre motstånd.

Andrew Robertson 6
Den spontana känslan är att han följer med mer offensivt i denna match kontra mot Karlsruher. Kan fortfarande inte avsluta och min övertygelse är att Robbo gör fem eller fler mål på en säsong om han lär sig skjuta. En godkänd insats gör dock att han är överlägset given inför säsongen.

Alexis MacAllister 6
Jämför man mittfältet i första och andra halvlek är det natt och dag, och det är kanske detaljer som är svåra att betygsätta eller som jag inte kan se med mitt öga. Tycker att MacAllisters insats varken är bu eller bä och påminner lite om Szoboszlais första halvlek mot Karlsruher. Något slarvig passningsprocent om det ska förbättras något i närtid, blir intressant att följa upp mot bättre motstånd som väntar.

Trent Alexander-Arnold 7
Tycker Trent ser bra ut på mittfältet och utgår från och med nu att han kommer befinna sig där. Spelar fram Díaz till målet och kommer definitivt att få flera ”enkla” assist under året. Frågan är om de kommer adderas till de svårare assisten eller om positionsförändring innebär en ny typ av passning från Trent?

Cody Gakpo 7
Får en ganska spännande position som tia och om Liverpool spelar 3–2–2–3-formationen känns det mycket spännande. Gakpo har inte bara foten för att göra mål utan även en fantastiskt fin fot för framspelningar. Har bäst passningsprocent i laget och det känns som att han skulle kunna axla en Coutinho-roll och bidra med tvåsiffrigt i både mål och assist.

Ben Doak 6
Orädd yngling som skapar bra lägen med sin snabbhet och teknik, däremot saknas det sista ”lilla”. Blir han mer klinisk och producerar mer siffror kan det bli intressant att följa, men frågan är om inte en utlåning hade passat honom bäst med tanke på konkurrenterna? Championship eller Skottland för att hålla i utvecklingen och inte bli en ny Ben Woodburn?

Diogo Jota 7
Han ser orimligt taggad ut på att ta upp kampen om positionerna där fram, skapar mycket utan att briljera och har ett par fina anfall men även ett läge som måste bli mål. Känslan är att han kommer göra sin beskärda del av mål och avgöranden som inhoppare?

Luis Díaz 8
Ett lyft från förra matchen och exakt så som man vill se Díaz. Snabb, teknisk och kan skapa helt på egen hand. Ville ha mycket boll och gjorde bra ifrån sig när han fick den. Tvingade fram en bra räddning strax innan han kliniskt borrade in bollen i bortre hörnet. Diaz – Núñez – Salah skulle man vilja se spela ihop sig när de tuffare motståndarna vankas? Bäst i första halvlek.

Första halvleks bästa spelare: Luis Díaz.

Andra halvlek:

Adrian 4 (ut 75’)
Inleder med att sätta en junis i skiten. Till viss del ska McConnell kunna hantera situationen bättre men onödigt att sätta han under pressen av rutinerade Adrian. Släpper sedan in tre mål på en halvtimme och oavsett hur de såg ut är det självfallet inte godkänt. Står däremot för en jätteräddning som även den förtjänar att hyllas.

Joe Gomez 5
Lite rejälare än Bradley defensivt, ungefär samma fötter men svagare offensivt i denna match. Jag förväntar mig mer av Gomez och det kan nog bli en jämn kamp mellan honom och Bradley för högerbacksplatsen om den inte förstärks. Gomez mot bättre lag och Bradley mot sämre lag? Jag hoppas nog ändå att den förstärks med lite mer kvalité.

Joel Matip 3
Det här var inget att hänga i julgranen, senast var jag glad att Matip finns som back-up men efter den här matchen blir man nästan orolig igen. Otroligt slarvig och summeringsvis faktiskt rent av dålig. Ska inte lägga för mycket kraft på försäsongsmatcher, men förbättring krävs.

Jarell Quansah 5
Inget jätteintryck defensivt, men det var han inte ensam om. Förvånansvärt stabil med fötterna och vågade slå de lite längre, mer utmanande passningarna. Lär däremot fortsatt bli utlåning, troligtvis League One alternativt ett svagt Championship-lag?

Kostas Tsimikas 4
Kommer in och håller på att bryta benen på någon och gör återigen inget superintryck. Hade hoppats på mer inledningsvis av Tsimikas men känslan är att han behöver mer stabilitet runt omkring sig för att prestera på den nivån han kan. Det gör däremot att chanserna till att spela med de mer rutinerade försvararna försvinner, återstår att se om han höjer sig på försäsongen.

James McConnell 4
Osäker på om det blev självmål eller ej, men är involverad i det taffliga mål han och Adrian bjuder på. Sådant som händer, gräver inte ner sig allt för djupt och lyckas med de svårare bollarna däremot mycket svårare att hitta rätt i det korta spelet. Lär bli utlånad till League One-ish, kanske League Two. Luktar Tranmere?

Harvey Elliott 6 (ut 75’)
Han och Curtis tillbaka från U21-guldet med England, i landslaget var det Curtis som gjorde bäst ifrån sig men tillbaka med Liverpool tyckte jag Harvey såg bäst ut. Fina fötter och en fin hockeyassist till Núñez första mål. Däremot är han en del av mittfältet som tappar kontrollen, det måste han och Curtis utveckla.

Curtis Jones 5 (ut 75’)
Stabil med fötterna, men sticker inte ut i mängden. Han och Elliott borde kunna erbjuda mer med deras rutin i ett sådant mittfält men det finns något i båda gubbarna inför säsongen. Landslagsguldet borde kunna spegla ett gott självförtroende framöver.

Lewis Koumas 5 (ut 75’)
Ville mycket, vilket är roligt att se men fick inte ut särskilt mycket. Relativt slarvig och var kanske den som mest såg ut som en junior. Frågan är om han mår bäst av ett år på en lägre seniornivå eller ytterligare ett år på juniornivå? Jag lutar nog åt den senare.

Mohamed Salah 8
Tyckte konstigt nog att han såg slarvigare ut denna match än mot Karlsruher, men nu stod han för två assist och ett mål. Han är svår att förstå sig på den gode Egyptiern men att han kommer stå för 20 plus mål och tio plus assist råder det ingen tvekan på i mitt huvud.

Darwin Núñez 9
Jag blir glad över att se Núñez på försäsongen. Det känns som att han verkligen fått till sig att hålla det enkelt och att han då får betalt. Två mål och en assist och han håller allt enkelt och gör därmed så mycket han kan bidra med. Motståndet är självfallet inte av nivå, men inledningen bådar för att den andra säsongen kan bli vad man förväntar sig av honom. Bara hoppas detta inger gott självförtroende.

Marcelo Pitaluga 5 (in 75’)
Kommer in, släpper in ett mål och har inte så mycket mer att göra. Liten ringrostig junior men roligt att han får minuter. Har fått bra omdömen av Alisson och Claudio Taffarel så blir intressant att följa honom över de kommande åren.

Melkamu Frauendorf 7 (in 75’)
Gjorde kanske bäst intryck av ynglingarna och gjorde allt enkelt och bra. Har ett jättefint inlägg till Núñez som borde blivit en assist men en jätteräddning höll sifforna ”nere” till 4–4. Förtjänar mer än en kvart i nästa match.

Bobby Clark 6 (in 75’)
Hinner inte bidra med så mycket, slår en pass och den når fram. Borde kanske inte ens betygsättas men det blir godkänt.

Calum Scanlon 6 (in 75’)
Bidrar med mer än Clark och gör det bra. Sänker Greuthers målvakt och gillar tanken av att visa sig som junior. Spelar även han däremot så pass lite att det är svårt att vara mer konkret än så.

Andra halvleks bästa spelare: Darwin Núñez.

TV: Szoboszlai om flytten till Liverpool – förklarar nummervalet