Hakim Ziyech tror på ett försvar av Champions League-bucklan
Favorit i repris?

Hakim Ziyech tror på ett försvar av Champions League-bucklan

Chelseas försvar av Champions League-trofén fortsätter under onsdagskvällen. Kvartsfinalmotståndare är Real Madrid, Chelseas Hakim Ziyech ser fram emot avspark.

Äntligen är det dags för Champions League-spel på Stamford Bridge igen. Efter många om och men tillåts Chelsea också fylla läktarna när Real Madrid kommer på besök. Marängerna var på besök i SW6 även ifjol, men den säsongens semifinaler spelades inför tomma läktare. Hakim Ziyech intervjuades i det officiella matchprogrammet och tror på en annorlunda tillställning jämfört med fjolåret.

”Det är en helt annan situation jämfört med senast, en helt annan stämning, en annan tid,” säger Ziyech. ”De (Real Madrid) har också förbättrats som lag sedan dess, unga spelare har klivit fram, så det är inte samma förutsättningar som ifjol.”

Chelsea åkte visserligen på en förlust i helgen mot Brentford, trots det så är självförtroendet högt hos många kungsblå. Bortalaget leder förvisso La Liga, men Chelseas seger från det senaste dubbelmötet ger en viss tuppkam. Matchens dignitet är något som inspirerar Hakim Ziyech, men han tar inte lätt på uppgiften som väntar.

”Vi vet hur svårt det kan vara att möta Real Madrid,” säger Ziyech. ”Vi mötte dem i semifinal senast, i år blir det i kvarten, denna gång är publiken tillbaka på läktarna. Motivationen kommer vara annorlunda, nivån lär vara en annan, men du måste älska läget. Den typen av matcher – om du inte älskar dem så borde du kanske byta sport. Det här är matcherna du drömmer om att spela. Det kommer vara en svår match, en fysisk match och ett ställningskrig, men du måste njuta från den första minuten till den sista.”

När CL-slutspelet inleddes mot Atletico Madrid våren 2021 så var Hakim Ziyech Chelseas första målskytt. Vid den bortre stolpen dök han upp och stötte in Timo Werners inspel. Marockanen har under karriären gjort sig känd för sina långskott, men i Chelseas färger har Ziyech frekvent stått för mål från nära håll vid just den bortre stolpen.

”Det är sköna mål,” säger Ziyech. ”Du tränar konstant på sådana situationer dagarna innan match. De finns i bakhuvudet från träningsplanen och när det lyckas på match så är det fantastiskt. Du får ett kvitto på att arbetet på träning lönar sig. Du får ännu mer förtroende för processen, och du kunde se ifjol att den tron växte för varje slutspelsomgång. Vi har gjort likadant i år, även i gruppspelet och åttondelsfinalerna. Vi tror på att vi kan upprepa fjolårets triumf.”

Målen av denna karaktär ser enkla ut, men bakom dem återfinns mycket hårt arbete. Dels den fysiska förmågan att orka ta löpningarna matchen igenom, men det är framförallt spelsinnet som spelar in. Att kunna läsa av situationer korrekt är särskilt viktigt för Hakim Ziyech i det här stadiet av säsongen.

”Du måste vara där, det visar vad vi har för krav på oss själva. Vi tror på att saker och ting faller på plats en bit in i matchen. Uppdraget är att ta sig dit, få det att fungera och vara på rätt plats vid rätt tidpunkt,” säger Ziyech.

Formulan för mål vid den bortre stolpen har som sagt upprepats fler än en gång sedan hemmamötet med Atleti. Ett särskilt viktigt tillfälle kom på Selhurst Park i årets ligaspel. Hakim Ziyech hade tidigare i matchen fått VAR-gudarna emot sig när hans mål dömdes bort, men på stopptid fick han chansen igen.

”Det var en lättnad, för jag hade ett mål som dömdes bort för offside med minsta möjliga marginal dessförinnan,” säger Ziyech. ”Men matchen fortsätter och då kommer mentaliteten tillbaka – du måste tro på det. I den sista minuten så kom bollen igen, sekvensen var onside, vi tog ledningen och det innebar tre poäng. Det är vad jag syftar på, vi tror på det vi gör och vad vi kan uppnå.”

Det är en formstark Hakim Ziyech som intervjuas inför kvällens kvartsfinal. På åtta framträdanden i Champions League-sammanhang har det blivit fem ”poäng” – tre mål och två framspelningar. Ett facit som mittfältaren förklarar främst med sin sinnesro.

”Nu har fått spela i stort sett oavbrutet – okej, det kom en liten skada – men den påverkade inte min form,” säger Ziyech. ”Jag mår bra, är glad och då kommer fotbollen av sig själv.”

De där löpningarna mot den bortre stolpen kan resultera i ”enkla” mål, men merparten av Hakim Ziyechs avslut sker utanför straffområdets gränser. Marockanen diskuterar metodiken bakom sina distansskott.

”Det handlar om tidpunkten i matchen, när du tror att det är läge,” säger Ziyech. ”På träning så skjuter du konstant och övar. Jag säger inte att bollen kommer gå in varje gång, även jag har skickat bollar ut ur arenan. Men du gör inte mål om du inte skjuter, så om chansen uppstår så funderar jag inte särskilt länge, då skjuter jag. Oftast, särskilt här, så går de in!”

Ett av de mest minnesvärda målen från Hakim Ziyech i en kungsblå tröja kom mot Tottenham. Ziyech menar att målets skönhet inte alltid är uppenbar för spelarna nere på planen. Han har heller ingen patenterad målgest att plocka fram när de spektakulära målen kommer.

”Det (målet mot Tottenham) var ett derbymål, så det förde med sig en helt annan energi, särskilt då det var matchens första mål” säger Ziyech. "Jag tror att det kan se extra spektakulärt ut från läktaren, men det tänker du inte på när du spelar match. Såklart så kan du känna att det var ett vackert mål, ett viktigt mål och du känner energin från arenan när ett sådant mål går in. Det (målgester) är inget jag tänker på, jag kanske inte alltid visar det, men inombords så är jag glad. Att veta att jag har hjälpt laget ta ledningen, det är viktigast för mig.” 

Det sista ordet avhandlar Champions League igen. Det är mesta mästarna mot de regerande mästarna som drabbar samman i sydvästra London ikväll. Hakim Ziyech är ordentligt sugen på att slå ut Real Madrid en gång till på vägen mot ytterligare en titelceremoni.

”Vi måste ge vårt allt,” säger Ziyech. ”Det är inte en titel du kan prenumerera på, nu är vi med och har chansen att vinna igen. Vi måste göra allt vi kan för att försvara vår titel och se till att bucklan stannar i London.”
 

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2022-04-06 17:42:50
Author

Fler artiklar om Chelsea