Halvårskrönika med mersmak
Succéförvärvet Callum Wilson t v.

Halvårskrönika med mersmak

Halva säsongen har avverkats och i toppen av tabellen återfinns - AFC Bournemouth. Med en tränare som förespråkar en passnings-orienterad fotboll och en motiverad spelargrupp, har det tagit oss hit. Vi är inte klara än.

Succévärvningen Callum Wilson med hittills 11 gjorda mål, åttamålssegern över Birmingham, kvartsfinal i ligacupen för första gången i klubbens historia. Ja, nog finns det redan ett par godbitar supportrarna sent glömmer.

Inför premiären var läget som alltid vid säsongsstart ovisst. Men kanske mer än vanligt på sydkusten. Lagets bäste målskytt från fjolåret, Lewis Grabban med 22 mål, valde att ta nästa steg i karriärenoch flyttade till Norwich. In kom en orutinerad Callum Wilson, direkt från League One och med stora skor att fylla. Bournemouth vann premiären med 4-0, Wilson målade direkt och har sedan dess gjort 11 mål på 23 matcher. 

Andrew Surman har bildat en av ligans bästa mittfältskedjor tillsammans med Harry Arter. Surmans erfarenhet från spel i Premier League har i sammanhanget varit ovärderlig liksom Artur Boruc intåg i klubben. Den polske, landslagsmeriterade målvakten petade Camp omgående och har därefter inte släppt förstahandskarna. Hans låneavtal löper ut den 10 januari och förhoppningen från klubbens håll är att det förlängs alternativt görs permanent.

Obesegrade i fjorton raka omgångar

Senast laget förlorade var i slutet av september - mot toppkonkurrenten Derby på bortaplan (0-2). Resultatraden därefter är allt annat än dyster och bland guldkornen syns 8-0-segern över Birmingham, 6-1 mot Blackpool och den färska segern med 2-0 mot forna Premier League-laget Fulham. På söndagen fick även Millwall stå tillbaka när Bournemouth vann med 2-0 på The Den. Den obesegrade sviten förlängdes därmed till fjorton matcher.

Eddie Howe har hållit fast vid sin underhållande fotbollsfilosofi med stort bollinnehav och färre långbollar. Filosofin som under fjolåret ledde till en fin placering och i skrivande stund tagit Bournemouth ännu längre denna säsong. Trots sin relativt ringa ålder, 37 år, har han redan basat i över 300 matcher i egenskap av manager. Hans förmåga att motivera och utveckla spelargruppen är imponerande. Att sedan varje spelare tagit stora kliv individuellt är givetvis också till stor del Howes förtjänst. Redan nämnde Harry Arter, Marc Pugh och Matt Ritchie är enligt undertecknad några av dem som övertygat mest.

Äventyret i cupen

Det tog stopp i kvartsfinalen i ligacupen. Klubben hade aldrig förr nått lika långt, och för motståndet stod inte vem som helst - självaste Liverpool. Förvisso i något sviktande form men fortfarande med en spelartrupp av rang. På vägen fram besegrades - i tur och ordning - Exeter, Northampton, Cardiff och West Bromwich.

Bournemouth gjorde en fullt godkänd insats på Goldsands Stadium och föll verkligen med flaggan i topp, särskilt med den andra halvleken i åtanke. Matchen slutade 1-3 till gästerna. 

Howe har i cupspelet valt att rotera friskt - och med allt rätt. Speltid har getts till den lovande mittbacken Baily Cargill. En spelare klubben hoppas mycket på. Därutöver har ett av sommarförvärven, Dan Gosling, spelat en högst framträdande roll med sina fem mål på lika många matcher. 

Sammanfattning

Vi är trots allt bara halvvägs in i säsongen och mycket kan fortfarande ske. Halvvägs in toppar Bournemouth tabellen och spelar, vecka efter vecka, en riktigt bra och underhållande fotboll. Den skara supportrar som anat detta för några månader sedan är inte stor. Om ens befintlig.

Hur långt laget kan nå får tiden utvisa, men klart är att det just nu dras på smilbanden på flera håll i Bournemouth vid tanken av stadens rödsvarta fotbollslag.

Joel Engström2014-12-29 21:13:00
Author

Fler artiklar om Bournemouth