Halvtid i Premier League - med Pontus Weinemo

Halvtid i Premier League - med Pontus Weinemo

Sportexpressens Pontus Weinemo gör ett gästspel på liverpoolsweden.se och delar med sig av sina tankar kring de rödas första säsongshalva.

33 poäng på 17 matcher och delad serieledning (med en match mer spelad). Vad ger du för betyg till Liverpools säsong såhär långt?

— Mycket svår fråga. Delad serieledning låter så klart bra, men säsongsinledningen i Premier League är på inget sätt en succé. Vi har stått för en handfull bra prestationer, men flera insatser har varit långt under förväntan. Resultatmässigt tycker jag kanske att det varit godkänt, men rent prestationsmässigt når vi knappt upp i det betyget.

Reds har dragits med digra skadebekymmer under första halvan av säsongen med korsbandsskadade Virgil van Dijk som det största tappet. Hur tycker du att försvaret har klarat sig utan holländaren? 

— Jag tycker att vi har klarat försvaret bättre än väntat utan Van Dijk. Det är klart att det har påverkat oss kraftigt att bli av med en av de bästa Premier League-spelarna de senaste tio åren, en sådan förlust hade alla lag lidit av. De största problemen tycker jag dock har varit offensivt.

Thiago Alcantara anlände från Bayern München i somras efter månader av spekulationer. Efter en längre skadefrånvaro verkar han nu äntligen ha tagit en tröja i startelvan. Vad kommer hans närvaro att betyda för laget under våren?

— Thiago är utan tvekan en av de mest talangfulla spelarna som har dragit på sig en Liverpool-tröja. I ren fotbollskvalitet tror jag det är få spelare på den positionen som kan mäta sig med honom de senaste tio åren – med det sagt: han kommer att betyda mycket. 

Efter att man firade jul som ensamma serieledare har formkurvan pekat nedåt och man har fortfarande inte vunnit i ligan sedan 7-0-krossen borta mot Palace den 19 december. Hur kan man förklara den här formdippen?

— Det var lite oväntat för mig att formdippen kom runt jul. Jag trodde på förhand att vi skulle dra ifrån ännu mer då, baserat på tidigare år och andra lags allt tätare matchande. Men det kan vara så enkelt att den januariformen vi haft tidigare år, då de fysiska påfrestningarna tar ut sin rätt på oss, helt enkelt kom tidigare i år. Säkerligen mycket på grund av skadorna under säsongen.

Slutligen, Manchester United hemma på Anfield väntar på söndag. Hur viktig är den matchen för Liverpools fortsatta titelambitioner?

— Matchen mot Manchester United är mycket viktigare än några titelambitioner. Jag tror vare sig vi eller Manchester United vinner titeln i slutändan (Manchester City ser för bra ut nu), och en match tror jag inte kommer påverka kampen oss emellan speciellt mycket. Däremot är det någon form av vägskäl. En seger mot Manchester United i den form de nu befinner sig i skulle kunna ta ned dem på jorden ordentligt, vilket skulle vara en viktig boost för både spelare och supportrar. En förlust däremot… att för första gången på typ 800 år förlora på Anfield, och att göra det mot Manchester United? Den tanken vågar jag knappt tänka.

***

Stort tack till Sportexpressens Pontus Weinemo som ställde upp och svarade på våra frågor!

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2021-01-14 15:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool