Halvtid i Premier League - med Therese Strömberg

Halvtid i Premier League - med Therese Strömberg

Sportexpressens Therese Strömberg gör ett gästspel på liverpoolsweden.se och delar med sig av sina tankar kring de rödas första säsongshalva.

33 poäng på 17 matcher och delad serieledning (med en match mer spelad). Vad ger du för betyg till Liverpools säsong såhär långt?

— Den där dominansen man hade sett framför sig har inte uppenbarat sig, och resultatmässigt har de framför allt några kryss för mycket. Men jag tycker inte att man ska vara alltför besviken hittills givet förutsättningarna den här säsongen. Med tanke på att det knappt blev någon vila i somras och att allting har dundrat på utan andningspaus kan man inte förvänta sig att Liverpool ska gå lika starkt som man gjort de senaste åren, det känns fysiskt omöjligt. Däremot skulle jag, om jag var Liverpool-supporter, önska att Klopp roterade i FA-cupen framöver. Det kan kosta på i längden annars om man har titelambitioner vad gäller ligan och CL.

Reds har dragits med digra skadebekymmer under första halvan av säsongen med korsbandsskadade Virgil van Dijk som det största tappet. Hur tycker du att försvaret har klarat sig utan holländaren? 

— Jag är imponerad över hur väl lösningen med Fabinho som mittback har fallit ut och hur man ändå har lyckats hålla ihop det. Det är klart att det märks att van Dijk är borta, spelare - framför allt mittbackar - av hans kaliber växer knappast på träd. Men jämför man antalet insläppta mål efter 17 omgångar i år mot i fjol skiljer det sju, samma antal som man släppte in mot Villa i oktober. Så jag tror inte att det är just hans frånvaro som kommer att vara skillnaden i slutänden huruvida Liverpool vinner ligan eller inte. Däremot är det ju så att det inte bara är han som är borta och när skadorna hopar sig är det klart att det hade varit rimligt med en mittbacksvärvning.


Thiago Alcantara - en av världens bästa playmakers. 

Thiago Alcantara anlände från Bayern München i somras efter månader av spekulationer. Efter en längre skadefrånvaro verkar han nu äntligen ha tagit en tröja i startelvan. Vad kommer hans närvaro att betyda för laget under våren?

— När han är frisk och i form är han en av världens bästa playmakers, och han känns, som många redan har konstaterat när han blev klar, som ett perfekt tillskott i ett redan relativt komplett Liverpool. Han kan användas både i en djup men också mer framåtlutad roll på mitten, och framför allt ser jag framför mig att man kommer att få nytta av att få in ännu fler dimensioner i anfallsspelet med honom. Jag är övertygad om att han kommer att göra många supportrar glada under våren.

Efter att man firade jul som ensamma serieledare har formkurvan pekat nedåt och man har fortfarande inte vunnit i ligan sedan 7-0-krossen borta mot Palace den 19 december. Hur kan man förklara den här formdippen?

— Det finns förmodligen hundra förklaringar. Tajt spelschema och en lång säsong (i den mån att man spelade klart den förra under sommaren och inte fick ordentlig semester) som börjar sätta sig både fysiskt och mentalt hos spelarna är nog en. Skador en annan. Jag tror dock inte att man ska vara alltför orolig, det kommer att gå upp och ner för i stort sett alla lag den här säsongen, och just nu är formdippen ”bara” tre matcher lång.

Slutligen, Manchester United hemma på Anfield väntar på söndag. Hur viktig är den matchen för Liverpools fortsatta titelambitioner?

— Det är klart att den är viktig, men det är nog dårskap under en sådan här säsong att säga att titelchanserna försvinner om man skulle förlora den matchen. Utan vidare jämförelser mellan allsvenskan och Premier League vill jag ändå påstå att det finns slutsatser att dra från den allsvenska coronasäsongen 2020, och det är just det som jag redan har varit inne på: I stort sett alla lag kommer ha sina toppar och dalar, allt kommer inte gå att förklara och analysera på samma sätt som vi brukar, och det är helt omöjligt att förutse skade- form- och sjukdomsläget under våren på förhand. Det är för många parametrar som är så annorlunda jämfört någonting annat vi har haft att göra med tidigare. Men Liverpool är, sett till säsongen hittills, en av favoriterna till titeln oavsett.

***

Stort tack till Sportexpressens Therese Strömberg som ställde upp och svarade på våra frågor!

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2021-01-13 10:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool