2019-11-30 16:00

Mirandes - Sporting Gijon

Hett rivalmöte på White Hart Lane väntar
Mourinho möter sin gamle adept André Villas-Boas

Hett rivalmöte på White Hart Lane väntar

Som alltid när det gäller derbyn så är det inte bara tre poäng som står på spel utan även en hel del prestige. Ändå är det kanske ännu lite mer personlig stolthet som står på spel när lagen drabbar samman på den tidiga lördagsförmiddagen. Det är nämligen första gången som läromästaren och adepten, José Mourinho och André Villas-Boas, möter varandra med varsitt lag.

Under sju års tid hade de båda portugiserna, Mourinho som huvudtränare och Villas-Boas som motståndarscout, ett minst sagt fruktsamt samarbete som ledde till titlar i såväl Porto, som Chelsea och Inter. Samarbetet upphörde 2009 när Villas-Boas lämnade Inters ledarstab för att pröva sina vingar som huvudtränare. De båda har sedan dess inte gjort någon hemlighet av att de inte direkt skildes åt som de bästa av vänner, och nu ställs de alltså mot varandra för första gången. Snacka om en extra krydda till ett redan glödande hett rivalmöte!
 
Tottenham
 
Ett numera Bale-löst Tottenham har inlett säsongen bra med framgångar i såväl cup- som ligaspel. I veckan fixade laget, liksom Chelsea, enkelt en plats i ligacupens fjärde omgång. På ett övertygande sätt förpassade man nämligen Aston Villa på bortaplan i en match där segersiffrorna skrevs till 4-0.
 
I ligan ligger Villas-Boas mannar med sina tolv ihopsamlade poäng på en andraplats, på samma poäng som ligaledande Arsenal. Visserligen har Spurs bara gjort fem mål, men å andra sidan har man bara släppt in ett enda, vilket är minst av alla lag i ligan så här långt.
 
Spelmässigt såg det inledningsvis trögt ut, men sakta men säkert har bitarna börjat falla på plats i Tottenhams lagpussel post Bale och på sistone har det sett bra ut. Det är nog nog många med mig som förvånats över hur pass snabbt André Villas-Boas har fått igång ett (relativt) väl fungerande spel med så många nya pjäser i laget.
 
Skademässigt ser det hyfsat ut för hemmalagets del. Etienne Capoue och Emmanuel Adebayor missar garanterat matchen på grund av skada respektive sjukdom. Aaron Lennon som har lidit av en fotskada testas sent. Matchen lär komma lite för tidigt för Younes Kaboul som tränar igen efter sin skadefrånvaro, men däremot förväntas vänsterbacken Danny Rose göra comeback.
 
Chelsea
 
Chelsea har på en vecka gått från att vara ett lag i kris till ett lag ur kris. De två raka förlusterna mot Everton och Basel följdes nämligen upp med två raka 2-0-vinster mot Fulham och Swindon i tur och ordning. Med en poängskörd på tio pinnar ligger man för närvarade på en fjärdeplats på samma poäng som treorna Manchester City.
 
Spelmässigt har det, så här långt, sett jävligt krampaktigt ut på ren svenska. I synnerhet offensivt då ingen av våra tre anfallare lyckas hittat nätet i ligaspelet. Det är naturligtvis oroande inför en match av den här digniteten, men samtidigt är Mourinho bra på att riskminimera, vilket på sätt och vis väger upp den hackande offensiven.
 
Marko van Ginkel är den ende Chelseaspelaren som definitivt missar matchen. Holländaren åkte på en illavarslande skada mot Swindon i tisdags och det ser ut som att han blir borta från spel mellan sex och nio månader. Ramires, som ersatte van Ginkel, men sedermera utgick skadad även han, är med i matchtruppen men har inte tränat med laget och därför får hans medverkan ses som tveksam.
 
Som väntat roterades det friskt i veckan då Mourinho bokstavligen ställde upp med en hel reservelva. Det är kanske därför inte alltför djärvt att gissa att Mou lär göra en hel del förändringar i sin startelva även inför den här matchen. Jag tror på den här uppställningen:
 
Även om Schwarzer absolut inte gjorde bort sig i debuten så kommer Cech, cementerad förstemålvakt som han är, definitivt att stå mellan stolparna. I backlinjen lär en utvilad Ashley Cole återta sin plats till vänster, medan Terry och Cahill återförenas i vad som verkar vara Mourinhos föredragna mittlås samtidigt som en resolut serb vid namn Branislav Ivanovic återgår till den högerbacksplats som han verkar ha gjort till sin.
 
På det defensiva mittfältet tror jag att vi får se John Obi Mikel och Frank Lampard i tandem, men om Ramires som fit nog lär han ersätta den förstnämnde. Hazard är naturligtvis given som en av de tre offensiva pjäserna på mittfältet och Chelseas bäste spelare så här långt den här säsongen – Oscar – kommer självklart inte att lämnas utanför elvan. Någon Juan Mata tror jag inte att vi får se från start den här ligamatchen heller, utan jag tror att José Mourinho väljer utvilade André Schürrle från start då han passar bra i det kontringsspel som jag förväntar mig att vi kommer satsa på.
 
Fernando Torres stod för en man of the match-insats mot Swindon. Det lär definitivt öka hans chanser till starter i fortsättningen, men just den här gången tror jag att Mourinho ger Samuel Eto’o, vår försteförward som han är bli, ännu en chans att visa vad han går för.
 
Alltså: (4-2-3-1) Cech; Ivanovic, Cahill, Terry, Cole; Mikel, Lampard; Hazard, Oscar, Schürrle, Eto’o.
 
Matchbild och tips
 
Chelsea och Tottenham tränas av två herrar som gillar att spela ett snabbt kontringsspel. Jag tror att vi kommer se ett riskminimerande Chelsea, inte helt olikt det som kom till spel på Old Trafford för en dryg månad sedan, och kommer ligga lågt och satsa på snabba omställningar. Hemmaplansfördelen lär göra Spurs till det mer spelförande laget.
 
Med tanke på hur få mål de båda lagen både har gjort och släppt in är det väl inte helt ologiskt att gissa på en tilltäppt och målsnål tillställning. Klart står att både Chelsea och Tottenham har en enorm inneboende potential. Vilket lag som blir det bästa i längden får framtiden utvisa, men i dagsläget ser jag de båda som ganska jämbördiga, därför sätter jag ett kryss på min Stryktipskupong.
 
Tips: 1-1
 
Värt att notera
 
– Spurs har endast 3 vinster på 42 försök mot Chelsea i Premier League-sammanhang.
 
Övrigt
 

  • Matchen sänds på Viasat Fotboll, Viasat Fotboll HD och Viaplay med avspark 13.45.
  • Glöm inte Chelsea-tipset!

Fredrik Temmes2013-09-27 16:13:00
Author

Fler artiklar om Chelsea