Historien om Chelseas klubblogo
Det nuvarande logot. Läs mera nedan för att få en bild över hur det tidigare sett ut!

Historien om Chelseas klubblogo

Chelsea-logon är äntligen tillbaka till det som anhängarna älskar efter en skum period på 1980- och 1990-talet. Logon berättar om klubbens historia.

Det har skett väldigt mycket förändringar i Chelsea under 2022. 

Ägaren Roman Abramovich? Borta. Bruce Buck och Marina Granovskia? Borta. Thomas Tuchel, tränaren som ledde Chelsea till klubbens andra CL-titel? Borta och Graham Potter har tagit över som tränare. 

Todd Boehly-Clearlake-konsortiet vann anbudsprocessen för att köpa klubben av Abramovich i maj, de nya ägarna har varit aktiva med att utföra förändringar i klubben. 

Det har varit många spelare som båda lämnat och anslutit, under sommaren har klubben spenderat 250 miljoner pund. Ägarna har också varit snabba med att utföra tidiga förbättringar till arenan. Sådant brukar leda till att anhängarna börjar fundera: ‘’Vad kommer härnäst?’’

En av punkterna på deras agenda är att förbättra Chelseas marknadsföring- och kommersiella möjligheter. Det är något som kan leda till oro från anhängarna om möjligheten att byta varumärke och titta på sätt att uppdatera bilden, som klubbens logo. 
De nya ägarna undersöker möjligheterna att utveckla Chelseas framtid men de kommer inte att överge klubbens historia. Det har varit mycket dialog med anhängare sedan de anmälde sitt intresse tidigare i år. 

Anhängare är också representerade i styrelsen efter att Daniel Finkenstein och Barbara Charone blivit utnämnda. Att utföra justeringar på logon har inte varit, och är fortfarande inte på agendan. 

Klubblogon är ett känsligt ämne, speciellt hos äldre anhängare. Innan symbolerna på logon beskrivs djupare är det värt att snabbt reflektera över logons historia. 

Chelsea grundades 1905. Under majoriteten av klubbens första 50 år bestod logon av en Chelsea pensionär, en hyllning till klubbens nära samarbete med brittiska krigsveteraner baserade på det närliggande kungliga sjukhuset. Det ledde till att laget även fick smeknamnet Chelsea Pensioners. 

Men den tidigare tränaren Ted Drake, som ledde Chelsea till klubbens första titel 1955, kände att ‘’pensionärlogot’’ behövde uppdateras och bli mer skrämmande och konkurrenskraftigt. 1953 byttes pensionären ut mot ett blått lejon, som stannade kvar ända till 1986, bortsett från en kortare paus under 1960-talet. 

Tidigare ordförande Ken Bates beslöt sig för att ändra på det fyra år efter att ha köpt klubben för en pund år 1982. På det nya logot fanns det ett dåligt ritat lejon med en strumpa på sig. Det nya logot var inte särskilt omtyckt, speciellt då det liknade London-rivalen Millwalls logo.

Några år efter att Abramovich tog över klubben byttes logot ut till ett som påminner om logot som används i dagsläget, för att fira klubbens hundraårsdag. När Bates lämnade passade anhängarna på att låta den nya regimen veta hur mycket det var för dem och den nya regimen lyssnade.

Ett tillkännagivande inför en stor skara med anhängare gjordes vid en presskonferens för 18 år sedan. Då sa VD Peter Kenyon ‘’Vi är otroligt stolta över Chelseas arv.’’ Det nya logot baserar sig på logot från 1950, ett beslut som var medvetet göra.
‘’När vi närmar oss vårt hundraårsjubileum och klubben går in i en ny och spännande era, är det lämpligt att vi har en ny identitet som speglar vår tradition och som kan representera oss under de kommande 100 åren.’’


Detta förklarar vad Chelsea har idag, med det dominerande blåa lejonet som tittar bakåt den dominerande egenskapen. En av orsakerna till att detta logo valdes från första början under 1950-talet var för att det baserade sig på familjearmarna till Cadogan, som är stora lokala markägare. De framgångsrika Cadogans fungerade som klubbens presidenter från att klubben grundades fram till början av 1980-talet. Bilden av lejonet och staven kom också från Chelseas stadsvapen, som införlivades i början av 1900-talet. 
Staven som lejonet håller i representerar abboten av Westminister. Varför är detta ett samband? Under medeltiden ägdes herrgården Chelsea av Abbey of Westminister. 

Till vänster och höger om lejonet finns en röd fotboll och en röd tudorros på varje sida. Att fotbollen är där speglar uppenbarligen sporten som Chelsea förknippas med. När det gäller rosorna finns det några teorier om detta. Det kan helt enkelt syftas på ett enat England (röd och vit ros kombinerat), men orten är också rik på Tudor-historia, plus Chelseas banbrytande ungdomsplan 1947-48 var baserad på ungdomsklubben Tudor Rose på närliggande Harrow Road. Slutligen innehåller det moderna märket drag från tidigare märken som inkluderar guld och gula drag. 

Med detta logo på spelskjortan har Chelsea bland annat vunnit två Champions League-titlar. Kopplingen till framgång är stark, att byta den traditionen nu vore inte meningsfullt. 

Källa: The Athletic 

Thomas EngstrandThomasE-31@hotmail.comtengstra2022-09-23 15:25:54
Author

Fler artiklar om Chelsea