Hoist the Blue Flag 14/2

Ett självmål signerat the Daily Mail - Postat av Andersson

Nämen hej på er! Så kul att se att det finns några läsare kvar trots att bloggen gått på tomgång den senaste tiden. Själv har jag inte skrivit något på lite drygt tre veckor (bortsett en matchrapport för ett tag sedan, men det räknas inte riktigt i hoist-sammanhang). Jag har mest suttit och lökat på redaktionsforumet i ett försök att få det att se ut som att jag bidragit med något. Min ursäkt har varit att jag jobbat med en artikel till den kommande medlemstidningen. Det har tagit en jävla tid, men ska jag vara ärlig beror det snarare på gammal hederlig prokrastinering än att det tagit tid att producera själva texten. 
 
Apropå det så verkar det, att döma av de delar jag sett av den hittills, som att kommande medlemstidning kommer att bli ännu snyggare och åtminstone lika läsvärd som förra årets. Bara så ni vet. Det lönar sig att teckna medlemskap i CSS på fler än ett sätt. 
 
Nåja, nu blir det ett blogginlägg i alla fall, om än ett ganska kort sådant. Det handlar om en liten men mycket märklig historia som i dagarna rullades upp i den brittiska pressen. 
 
---
 
I måndags publicerade the Daily Mail en artikel i efterdyningarna till Chelseas övertygande seger över Wigan. Hur kom det sig att ett Chelsea som gått kräftgång i ligan på sistone lyckades samla sig och med en gemensam kraftansträngning vinna över det nototiskt besvärliga hemmalaget Wigan. Hur gick detta till?
 
Daily Mail hade svaret. Med stora rubriker berättade man att Daily Mail, som enda tidning, lyckats få tag på en rapport som läckt ut från klubben. Det var en taktisk analys av Wigan och deras spel. Det var de instruktioner som Benitez gett sina spelare inför matchen. Denna rapport visade, enligt the Daily Mail, Benitez taktiska geni. Med “remarkable accuracy” hittade Benitez Wigans svagheter och fick sina spelare att utnyttja dessa. Det var med kuslig precision den strategiska virituosen förutsett matchbilden. Det här var ett slag som vunnits från tränarbänken. En taktisk triumf!
 
Artikeln fick ett ganska stort genomslag och togs bland annat upp i veckans upplaga av the Guardians Football Weekly Podcast där panelen imponerades av hur träffsäker Benitez analys varit. Men ingen ifrågasatte till en början varifrån den här raporten kom, eller varför Benitez skrivit ner sina anvisningar i en rapport istället för att, som brukligt, bara ta det muntligt i samband med de taktiska genomgångarna före match. 
 
Som ni vid det här laget förstår fanns det ett problem. Ett stort sådant. Den läckta rapporten var bara hittepå. Den var falsk. En efterhandskonstruktion. Det är lätt att förutspå matchbilden i en match som redan spelats. 
 
the Daily Mails ursprungliga artikel har plockats ned från nätet. En rättelse, som i den tryckta tidningen gömdes undan på sidan två, publicerades. Det är inte heller första gången the Daily Mail visat sig lättlurade. Ett annat uppmärksammat exempel på detta var när man i november basunerade ut att Andy Carroll enligt "säker" källa skulle gå till Spurs under januarifönstret.
 
Frågan är var den här rapporten kom ifrån. Antingen var det någon som lurade Daily Mail i syfte att antingen driva med dem eller göra sig en hacka. I värsta fall är det Neil Ashton själv som hittat på det hela, men det vill jag väl ändå inte riktigt tro. Trots att Ashton skrivit en hel del negativt vinklade artiklar om Chelsea, till exempel den här märkliga analysen av Maloudas situation.

Faktum kvastår att den engelska pressen slukar historier om Benitez storhet med hull och hår. Vilket rimmar illa med de Liverpool-fans jag känner som ihärdigt menar att pressen motarbetar honom. Varför detta sker kan jag inte säga med säkerhet. Men en tanke som slår mig (och jag är inte den första att tänka den) är att om Benitez är hjälten så är Chelseafansen som vill ha bort honom otacksamma skurkar. Och eftersom Chelsea är utsedda till fotbollens Bad Boys så passar det in i tidningarnas bild av hur fotbollsvärlden ser ut.

Framförallt säljer det lösnummer.

John Andersson2013-02-14 15:22:34
Author

Fler artiklar om Chelsea