Hoist the Blue Flag 15/6

4 Saker som Mourinho bör göra- Patrik Haglund

Fyra saker Mourinho bör göra/inte göra nästa säsong

José Mourinhos första presskonferens som ny Chelsea-tränare sedan han kom tillbaka var inte lika spektakulär som för nio år sedan. Han svarade visserligen på Andrés Iniestas uttalande om Mourinho på ett lite kaxigt sätt, men annars var José samlad och uttryckte ett stort lugn. ”The Happy One” talade mycket om det viktiga med stabilitet för Chelsea i detta läge och i framtiden. Något som i min mening innebär att Mourinho inte behöver förändra så mycket i Chelseas trupp denna sommar. Detta är en av sakerna Mourinho bör tänka på nästa säsong.

1. Förstör inte stommen i startelvan
Stommen i den centrala linjen i Chelsea består (förutom Cech) av Ivanovic, Luiz, Ramires och Mata. Alla dessa spelare har avslutat den gångna säsongen på ett utmärkt sätt och kommer att utgöra kärnan i laget i den närmsta framtiden. Barcelona ryktas vilja värva David Luiz, och här blir det intressant att se hur Mourinho värderar Luiz. Flertalet hemsidor har påstått att Mourinho inte föredrar den spelstil som Luiz har. Även Mata har till min stora förvåning ryktats vara på väg bort.

Det viktiga är att Mourinho inser att Chelsea redan har ett väldigt bra lag på gång. Stora förändringar i truppen har gjorts de senaste två-tre åren och många nya ansikten kom in i synnerhet förra sommaren. Stabilitet har det som sagt pratats mycket om från Mourinhos sida och här gäller det att verkligen tro på de spelare som redan finns där. En massa nya spelare behövs inte. Framförallt inte en ny stomme.     

2. Lös anfallsproblemet
Tomrummet efter Didier Drogba har, får man ändå säga, blivit stort. Drogba kunde kliva fram när det som mest behövdes, i de mest utsatta lägena. Han öste inte in mål varje säsong, men när det väl var stormatcher var det få som kunde hantera Drogba (fråga bara Arsenal). Drogba är visserligen nästan helt unik, men i dagens Chelsea finns ingen som har visat liknande kvalitéter i en blå tröja.
Jag tror stenhårt på att Lukaku kommer att bli en världsanfallare, så det gäller att ge honom en riktig chans. Hans spelstil är väldigt lik Drogbas, och därför tror jag han kan bli en spelare som Mourinho kommer att gilla.
 
Varken Torres eller Ba har visat den jämnhet som krävs för att vara försteanfallare i ett lag som Chelsea. Ba ska förstås få lite mer tid. Han har ju bara varit i Chelsea sen januari och kom dessutom för en relativt liten summa pengar. Fernando Torres har diskuterats så flitigt att i princip allt har redan sagts om honom. 22 mål i alla tävlingsmatcher var inte något dåligt facit, men många av målen kom mot svagare motstånd, och därmed bör ett frågetecken sättas på honom som försteanfallare.

Edinson Cavani i Napoli skulle kunna vara ett alternativ, men då måste helst Torres säljas i min mening. Det skulle ge en anfallstrio bestående av Cavani, Ba och Lukaku. Anfallsmässigt skulle detta definitivt göra Chelsea till en riktig titelutmanare. Det har även snackats om Lewandowski, men detta känns inte lika aktuellt. Att lita på Lukaku, Ba och Torres tror jag inte håller hela vägen till Premier League-guld nästa säsong, eftersom Lukaku fortfarande är lite oprövad i en storklubb som Chelsea.



3. Spela David Luiz som mittfältare
Redan när Luiz anlände till Chelsea tyckte många att han skulle spelas högre upp i plan. En något riskfull spelstil som mittback ledde till en hel del kritik från många journalister i framförallt England. Andra menade att hans förmåga att agera spelfördelare från backlinjen var något som Chelsea kunde dra stor nytta av. Jag var definitivt väldigt trött på sättet som Luiz försvarade i höstas. Ligamatchen mot Manchester United på Stamford Bridge var ett gott exempel på hur Luiz kan vara lite väl ojämn som back. Men när Rafa Benitez började använda brasilianaren som defensiv mittfältare tycker jag det mesta stämde. Utmärkt som playmaker, målfarlig och dessutom säkrare defensivt under våren. Han har även utvecklats till att bli en ledargestalt, vilket behövs kanske lite mer på mittfältet än i försvaret.
Att spela David Luiz mer som mittfältare tror jag får ut det bästa ur spelaren, samtidigt som laget får en tydligare balans.  

4. Våga använd de yngre spelarna
Nathaniel Chalobah, Kenneth Omeruo, Romelu Lukaku, Lucas Piazon och Josh McEachran är alla unga och har potential att bli riktigt stora spelare. Att släppa fram akademispelare har inte riktigt varit vanligt sedan Abramovich tog över. Nu finns dock flera stycken unga talanger som man borde satsa på istället för att köpa färdiga storstjärnor för stora summor pengar. Lukaku är visserligen inte en Chelsea-produkt, men han plockades in som 18-åring och har ännu inte fått en ordentlig chans i Chelsea. Han är kanske den som mest av alla förtjänar en startplats utav de yngre spelarna, efter imponerande 17 ligamål för West Bromwich.
 
Jag hoppas verkligen Mourinho ger dessa spelare en del speltid, för det hjälper laget och klubben i ett längre perspektiv. Inte bara för att dessa spelare kan bli storstjärnor, utan också för att framtida akademispelare ska veta att det finns en chans till spel i a-laget. Det här är kanske en av de svårare sakerna med att vara tränare och när allting är väldigt kortsiktigt i dagens fotboll vågar man kanske inte chansa på de yngre. Därför blir det intressant att se om Mourinho har förtroende för de yngre spelarna.
         


  

Patrik Haglundloven@chelseasweden.com2013-06-15 21:08:04
Author

Fler artiklar om Chelsea