Hoist the Blue Flag 16/8

PL har Andy Carroll- Patrik Haglund

”A player is unproven until he plays in the Premier League”. Glöm Messi och La Liga, PL har ju Andy Carroll!
Det är alltid något speciellt när Premier League drar igång. Direkt när spelschemat kommer i juni startas nedräkningen. Hoppfulla Liverpool-supportrar säger som vanligt ”det här kan bli vårt år”. City bränner pengar på Jesus med hemlängtan. Arsenal snackar om storvärvningar i tre månader och United har en ny skotte på bänken. Bale vill till Madrid precis när Tottenham har ett riktigt starkt lag på gång, och så sitter Mourinho i Chelsea med ett ungt och hungrigt lag.

Som vanligt finns det en mängd saker som gör att Premier League blir intressant. I år är det så ovisst bland topplagen och det har skett så mycket förändring i många andra lag att det gör hela ligan roligare än på många år. Hur ska till exempel Ian Holloway, Paolo Di Canio och José Mourinho uppföra sig under säsongen? Kommer Everton vara lika bra med Martinez? Och hur bra blir Wilfried Bony i Swansea? Det finns många frågor som väntar på att besvaras.

Men det är trots allt titelstriden det talas mest om och det är där vårt Chelsea ska vara. En titelstrid som kommer stå mellan tre lag, om inte något spektakulärt till slut händer i Arsenal de sista veckorna på transferfönstret (vilket ju inte är så troligt). Man kan egentligen argumentera för alla tre titelkandidater. Manchester United har visserligen inte varit särskilt aktiva på transfermarknaden, men de vann ändå ligan överlägset förra säsongen. Vinnarvana är viktigt inom fotbollen, och David Moyes kommer till ett lag med alla mästare kvar. Mycket av Uniteds säsong hängde förut på om Rooney skulle stanna eller inte. Nu ser han ut att stanna och det kommer stärka United oerhört när all denna spekulation har lagt sig. Vissa glömmer lite att Rooney hade ett suveränt samarbete med Van Persie. Inte många tror på United, men det kanske passar dem att slå lite ur underläge.

Deras grannar City har inte sparat på krutet denna sommar. Några riktigt bra värvningar har gjorts, men jag är dock lite tveksam till Jesus Navas. En ytter som inte lyckades göra ett enda mål i ligan för Sevilla förra säsongen, men ses av många som en riktigt bra värvning för City. Det blir dock svårt för vilket lag som helst att stoppa Citys offensiv, speciellt om Silva och Agüero kan komma igång igen. Om de två tillsammans med Yaya Touré presterar som de gjorde 2011-12 blir City inte att leka med. Mycket beror på hur Pellegrini anpassar sig till Premier League, men å andra sidan är fotbollen ganska globaliserad idag, så skillnaden mellan La Liga och Premier League är inte så stor som för några år sedan.

Den tredje titelkandidaten är förstås Chelsea. Det finns många anledningar till att vara optimistisk som Chelsea-supporter inför denna säsong. Sättet som Chelsea avslutar förra säsongen på, nyförvärven, att flera spelare kommer tillbaka på lån och att den specielle är tillbaka gör att Chelsea känns starkare än på länge. Att hitta balansen på laget är något som Benitez har tjatat om och det blir nyckeln om Chelsea ska vinna titeln. Det riskerar att bli lite väl offensivt betonat med tanke på den mittfältsuppsättning som finns i laget.

Men jag tror på Mourinho och jag tror på Chelsea den här säsongen. Det är svårt att hitta några egentliga svagheter i laget. Det finns lite frågetecken kring vilken anfallare som ska göra målen, men här tror jag Lukaku definitivt kan fixa det. Han verkar redan nu ha den där karaktären som krävs av en anfallare i Chelsea. Det finns många likheter med Drogba, men egentligen är Lukaku kanske en förbättrad och jämnare version av Drogba? Om Lukaku kan göra ungefär lika många mål i Chelsea som i West Brom den här säsongen, då kan Chelsea nå riktigt långt.   

Jag tackar er som läst denna sommar, nu får Lovén ta över igen. KTBFFH!

Patrik Haglundloven@chelseasweden.com2013-08-16 21:27:47
Author

Fler artiklar om Chelsea