Hoist the Blue Flag 22/10

Konsten att sänka en tysk - av Isaksson

Det går att dra många historiska referenser till hur en tysk ska besegras. Det går också att dra många historiska referenser till hur en tysk kan besegra sitt motstånd. Nu ska Chelsea ännu en gång bege sig till tyskt territorium med målsättningen att sänka tyskar och vända hemåt med en seger.
 
Schalke 04 är inget enkelt motstånd. Nitton insläppta ligamål på nio matcher ska inte lura oss. En knapp seger i slutminuterna mot bottenlaget Braunschweig ska inte heller lura oss. Tyskar på tysk mark är inte någon barnlek.
 
Bayer Leverkusen - Real Sociedad 2-1
Bayern München - CSKA Moskva 3-0
Schalke 04 - Steaua Bukarest 3-0
Borussia Dortmund - Marseille 3-0
 
Årets Champions League-matcher på tysk mark. Motståndet har väl inte riktigt varit av Chelseas kaliber, men ändå. Fyra segrar, 11-1.
 
I förra säsongens gruppspelsmatcher på tysk mark bjöd tyskarna på resultatraden 7 2 0 och 21-8 i målskillnad. Året innan 7 1 1 och 18-9. Året innan det 7 1 1 och 21-7.
 
Att åka och ”hämta” tre poäng i Tyskland verkar inte riktigt finnas på kartan. Senast Schalke förlorade en hemmamatch i Champions League-gruppspelet var 2007 då Valencia vann med 1-0. Sedan dess har man nio raka utan förlust.
 
Chelsea är inget undantag när det kommer till lag med svårigheter i Tyskland. Gruppspelet 2011/12 bjöd på 1-2 mot Leverkusen. Gruppspelet 2007/08 bjöd på 0-0 mot Schalke. Gruppspelet 2006/07 bjöd på 0-1 mot Werder Bremen. Gruppspelet 1999/00 bjöd på 1-2 mot Hertha Berlin. Inte så muntert.
 
Men.
 
Om vi frångår gruppspel så spelades en match den 19 maj 2012 mellan ett tyskt lag och ett engelskt. Matchen spelades på tysk mark. Tyskarna var stora favoriter. Det var upplagt för fest.
 
I de flesta gruppspelsmatcherna Chelsea spelat på tysk mark har man kommit till matchen som favoriter. Precis som idag. Det har gått sådär. Den där matchen på Allianz Arena såg annorlunda ut. Chelsea var inte favoriter. Inte alls. Inställningen var inte att tre poäng skulle ”hämtas”. Inställningen var en helt annan. Man var inställda på krig. Man skulle kriga för varje centimeter av planen. Man skulle göra allt för att tyskarna inte skulle komma över gränsen. Man grävde ned sig i sina värn och höll emot de tyska attackerna. Man gjorde det med bravur. Man orkade stå emot. Tiden rann iväg för tyskarna och när chansen slutligen dök upp satte Chelsea in nådastöten. Den sattes in med kort ansats och en välavvägd bredsida. Tyskarna var slagna.
 
Det är visserligen ett skadeskjutet hemmalag som kommer till spel ikväll, men kommer Chelsea kunna spela hem tre poäng ikväll eller är det fullt krig som ännu en gång gäller för att få med viktorian till de brittiska öarna?

Niklas Isaksson2013-10-22 11:52:34
Author

Fler artiklar om Chelsea