Hoist the Blue Flag 22/7

5 Värvningar som aldrig blev av- Patrik Haglund

Silly season kan få även de mest respekterade tidningarna att hitta på löjliga rykten i brist på andra nyheter. Klubbar som Chelsea, Man City, PSG, Monaco och Real Madrid ryktas alltid köpa storstjärnor då dessa lag har mycket pengar att spendera. Ibland finns det dock sanning i de mest spektakulära ryktena och i dagens fotboll är i princip allt möjligt. Den här sommaren har Chelsea varit nära att värva framförallt Cavani, men även Falcao innan hans övergång till Monaco. Det här med att vara ”nära” att värva en spelare kan vara väldigt luddigt, men med dessa spelare kändes det verkligen som att det var på gång. Det är knappast första gången detta händer Chelsea.
Här är en lista över fem övergångar som var nära att genomföras och som hade varit ”spektakulära”. Några av dem hade troligen varit bra värvningar, medan andra hade varit mer tveksamma.

-Robinho
Här kan vi tala om ”nära”. Det går nog inte att vara så nära en övergång som Robinho var till Chelsea sommaren 2008. Robinho var tydlig med att han ville lämna Real Madrid för Chelsea och en överenskommelse såg ut att ha funnits mellan parterna. Det gick till och med att beställa Chelsea-tröjor med Robinho som tryck under en kort stund. Sedan kom Manchester City in i bilden med ett ännu bättre kontrakt och Robinho valde den nyrika klubben istället. Han började med enda målet för City i 3-1-vinsten för just Chelsea, och det såg ändå ut som att Robinho skulle bli en riktig succé i Premier League. Bara första säsongen dock, för efter 08-09 floppade Robinho. Rejält.

Robinho hade troligen inneburit ännu mer problem till ett omklädningsrum som hade fullt upp med att försöka vänja sig vid Scolaris anvisningar. Det hade varit dyra pengar för en spelare som aldrig riktigt levde upp till sin potential. Därmed kan vi konstatera att det var skönt att denna värvning aldrig blev av.

-Steven Gerrard
Vad detta hade betytt för Frank Lampards status i Chelsea går att diskutera, men det är ingen tvekan om att detta hade varit minst sagt en kontroversiell övergång.
Både 2004 och 2005 såg Chelsea ut att kunna knyta till sig Liverpools kapten när rivaliteten mellan klubbarna hade växt sig starkare efter Champions League-mötena. Utan Steven Gerrard hade Liverpool blivit avsevärt svagare under en period då man ofta förlitade sig på hans förmåga att avgöra matcher från ingenstans. I Chelsea hade han kunnat vinna ligan och fortsätta vara med och utmana i Europa. Men med Lampard redan i laget hade Gerrard kanske inte gett Chelsea något nytt. Man måste ändå ge beröm åt Gerrard som visade klubbkänsla och stannade i Liverpool. Det är inte många som gör det i dagens fotboll.

-Luka Modric
Envisa Tottenham ville inte sälja Modric för en billig peng. Daniel Levy var i högform och begärde fantasisummor för en mittfältsspelare som i mina ögon inte utmärkte sig speciellt. Vad var det egentligen som gjorde Modric så bra? Han hade ingen bra statistik när det gällde mål eller assist. Ändå ville Spurs ha en redig summa pengar. Chelsea var inte beredda att betala så mycket och gjorde istället klart med Juan Mata sommaren 2011. Modric stannade en säsong till och sedan köptes han till Real Madrid. Än så länge har han inte gjort någon storsuccé i Madrid, och det är ingen tvekan om att Chelsea gjorde rätt som köpte Mata. Jag har aldrig riktigt förstått storheten i Modric. Visst, han är en bra passningsspelare som gör att laget rullar på, men krävs det inte mer än så från en mittfältare?

-Daniel Alves
Rent ut sagt en ganska vidrig spelare på många sätt. Nu kanske mitt förakt mot Barcelona och deras spelare är överdrivet, men Alves är en som ständigt filmar och gnäller oavbrutet mot domare. Hans uttalanden 2009 om att Chelsea bland annat saknade mod var också irriterande och onödiga.
Under hans tid i Sevilla var en övergång till Chelsea aktuell och flera bud gjordes. Istället värvades Juliano Belletti för en betydligt mindre summa pengar. Alves visade inte minst under åren 2008-11 att han var en av världens bästa högerbackar, och hade nog varit en rätt bra värvning på högerbacksplatsen med tanke på de stundtals usla prestationerna av Bosingwa under samma tidsperiod. Men en filmare är inte någon man vill ha i sitt lag och Alves hade nog fått enormt mycket kritik i en liga som Premier League för sitt beteende.

-Sergio Agüero
”STAGGERING, JUST STAGGERING” . Det har visats hur många gånger som helst. Ögonblicket när Sergio Agüero sköt ligatiteln till Manchester City. Hans första säsong i City blev en dundersuccé med sina 23 ligamål. 2009 och 2010 var dock Chelsea väldigt nära att köpa argentinaren från Atletico Madrid och det kändes som en tidsfråga innan han skulle komma till London. Om Agüero hade köpts till Chelsea 2010 hade nog inte Torres värvats. Det hade varit en smartare värvning och jag tror nog de flesta håller med mig om att Agüero hade lyckats i Chelsea precis som i City. Nu har visserligen argentinaren haft en mindre lyckad säsong med bara tolv mål i ligan, men skador påverkade mycket av inledningen på säsongen 2012-13. Kommande säsong blir intressant för Agüero, med ny konkurrens från Jovetic och Negredo i City.

***
Bra start på försäsongen med vinst över Singha All-stars. Kul att se Lukaku ta ansvar och sätta en straff även om det bara var en vänskapsmatch. Wallace imponerade också och verkar gå på lån, men jag ser helst att han går till en Premier League-klubb istället för Roma som det har talats om. Nu har Roma värvat Maicon så det kanske inte ens är aktuellt längre.

         

       

Patrik Haglundloven@chelseasweden.com2013-07-22 23:41:20
Author

Fler artiklar om Chelsea