Hoist the Blue Flag 29/6

Shurrle- Av Patrik Haglund

Hur ska André Schürrle användas i Chelsea?

I tisdags blev det klart att André Schürrle går från Bayer Leverkusen till Chelsea för 18 miljoner pund. Han har skrivit på ett femårskontrakt och kommer ha tröja nummer 14. Denna transfersaga höll på att bli riktigt utdragen, då Chelsea har jagat honom sedan förra sommaren.

Jag kan inte riktigt säga att jag har full koll på Schürrle, eftersom jag bara har sett honom i EM förra sommaren och lite i Champions League. Han är en snabb kontringsspelare med bra teknik och skott, men är det verkligen vad Chelsea behöver? Jag tvivlar inte på hans kvaliteter som fotbollsspelare, för av det lilla jag har sett verkar han vara oerhört talangfull.

Just i hans position(er) finns det dock en hel del spelare redan. Oscar, Juan Mata och Eden Hazard är förmodligen de som har spelat mest på det offensiva mittfältet den gångna säsongen. Sedan finns även Victor Moses som har överträffat förväntningarna och gjort många bra prestationer, framförallt i Europa League. Kevin De Bruyne har enligt många imponerat på lån hos Werder Bremen och gjorde 10 mål i ligan, bara ett mindre än Andre Schürrle. Att låna ut eller sälja De Bruyne är slöseri, för med den statistiken bör han i alla fall få chansen att slåss om en bänkplats i Chelsea. Lucas Piazon kan även spela på kanten och är ett annat bra alternativ för Chelsea, även om han fortfarande är ung. Marko Marin går nu på lån till Sevilla, men tillhör ju ändå Chelsea och är bara 24 år. Han har haft ett tungt år, men för vissa spelare tar det lite längre tid att anpassa sig till Premier League (t.ex. Malouda).

Det är alltså sju spelare förutom Schürrle, där nästan alla kan spela på samtliga tre offensiva mittfältspositioner. Lite väl överflödigt för min del, och förmodligen också för Mourinho (eller vem det nu är som bestämmer över transfers) som nog kommer se till att minst en spelare till förutom Marin kommer lånas ut eller säljas.

Hur som helst är Chelsea och Leverkusen redan överens om Schürrle, och då måste man se till att använda honom på rätt sätt. Hans primära position är på vänsterkanten där han med sin fina högerfot kan vika in i banan och klippa till mot mål. Vid knapp ledning i en match tror jag han skulle fungera utmärkt som inhoppare för att kunna kontra effektivt. Jag tror dock inte att han kan konkurrera ut Mata, Hazard eller Oscar om en startplats hur lätt som helst. De är redan väldigt etablerade i Chelsea för att ha spelat så kort tid i laget. Det har också diskuterats om Schürrle kan spela som anfallare, men där tror jag möjligheterna är små med tanke på vilken typ av anfallare Mourinho normalt föredrar. Schürrle skulle kanske bli en sorts falsk nia, medan Mourinho vill ha en mer komplett anfallare (Drogba, Eto’o och Milito har varit några favoriter t.ex.).

Jag tror säkert André Schürrle kan lyckas och göra ett bra jobb i Chelsea. Tyvärr känns det som att det kommer bli på bekostnad av De Bruyne, Marin och/eller Piazon, som är tre talangfulla spelare. 18 miljoner pund för en bänkspelare när det redan finns spelare med mycket potential är lite onödigt anser jag.     
 

Patrik Haglundloven@chelseasweden.com2013-06-29 20:23:49
Author

Fler artiklar om Chelsea