Hoist the Blue flag 31/7

Chelsea 2004 versus 2013-En jämförelse-Patrik Haglund

Premier League har i huvudsak dominerats av tre klubbar sedan starten 1992-93; Arsenal, Man United och Chelsea. Alla tre har haft varsin ”stand-out”-säsong. Arsenals ”Invincibles” 2003-04, Man Uniteds trippelvinnare 1998-99 och Chelseas rekordbrytande 2004-05. Det man ofta gör, kanske i synnerhet Arsenal-supportrar, är att jämföra dagens trupp med den bästa säsongens trupp. Ett sorts riktmärke att hela tiden sikta mot, på gott och ont.

Chelsea 2004-05 var som en riktig maskin, med en otroligt hög lägstanivå. Kraftfulla, tunga och svåra att bryta ned var ofta ord som beskrev laget. Defensiven var styrkan med Carvalho inhämtad från Porto och en John Terry som var på god väg att bli en av världens bästa mittbackar. Med Makeléle och Lampard bildades ett av Europas stabilaste mittfält och på kanterna fanns gott om fart med Robben, Duff och Joe Cole. Gudjohnsen och en lite oslipad Drogba turades om att spela på topp i en typiskt Mourinho-präglad 4-3-3-formation.

Mycket har förändrats sedan dess, och inte minst när det gäller de spelartyper som Chelsea idag förfogar över. I dagens fotboll är den offensiva mittfältaren den som dominerar och kan anses vara kanske den viktigaste spelaren i ett lag när det gäller offensiven. Spaniens och Barcelonas storhetstid har gjort att alla lag vill spela på deras sätt, och med samma typer av spelare. Premier League har influerats av detta med inköpen av Cazorla, Mata, Oscar, Kagawa och Silva som alla är kreativa mittfältare. Chelsea har idag väldigt många mittfältare som är mer åt det offensiva hållet. Mata, Hazard, Oscar, Schürrle och De Bruyne exempelvis. Jämför man med 2004 kan man minst sagt säga att det är en stor skillnad.
Nu har till och med Mourinho sagt att han vill att Chelsea spelar fin fotboll, men jag hoppas han fokuserar mycket på att förbättra det defensiva spelet, som var så bra under Mourinhos första tid i Chelsea.

Kan Mourinho upprepa bedriften att vinna ligan på första försöket? Det finns goda möjligheter till det, utan tvekan. Med framförallt förra sommarens stora shoppingrunda på spelarköp finns det gott om talang i laget. Men man får inte glömma bort att det är fortfarande ett ganska ungt lag som kanske behöver lite mer tid. De flesta spelare säsongen 2004-05 var runt 25 år, medan det idag finns många viktiga spelare som är mellan 21 och 23 (ex. Oscar, Hazard och Azpilicueta) som inte har så mycket erfarenhet.
Inför säsongen 2004-05 var det förmodligen inte riktigt lika stor konkurrens i titelstriden. Visst, Arsenal hade precis vunnit ligan överlägset, men förutom dem fanns inte lika stora utmanare. Uniteds lagbygge var inte färdigt än och de kunde inte på riktigt utmana Chelsea om titeln.

Ett nytt tv-avtal för Premier League-klubbarna gör nu att hela ligan blir starkare och förmodligen också jämnare. Skillnaderna mellan toppen och botten är kanske inte så stora som för nio år sedan och dessutom kan fler lag utmana om Champions League-platserna.
Kommande säsong känns oviss för många topplag, och om Chelsea kan få till en stabilitet likt 2004-05 kommer det bära långt.   

Patrik Haglundloven@chelseasweden.com2013-07-31 20:59:53
Author

Fler artiklar om Chelsea