Hoist the Blue Flag 5/8

En snabb genomgång av försvaret- Patrik Haglund

”Man bygger ett lag bakifrån”, är ett uttryck som frekvent används inom idrotten. En stark defensiv gör utan tvekan att hela laget blir mer tryggt och organiserat. Alla storlag har en bra defensiv, och för all offensiv briljans som t.ex. Barcelona och Bayern har, finns där även ett stabilt försvar.

Chelsea går in i säsongen med en backlinje som kan se ut på många sätt och vis. Förra säsongen användes alla möjliga försvarskombinationer med spelarna, och med Mourinho som ny tränare blir det ännu svårare att förutse vilka som kommer få mest speltid. Dagarna när man spelade samma backlinje vecka ut och vecka in är borta. Nu används många spelare även i defensiven och detta gäller inte minst i Chelsea som ju spelar enormt många matcher per säsong. Rotation är därmed oundvikligt.

Några få spelare finns kvar sedan Mourinho lämnade 2007, och då kan man fråga sig, hur värderar Mourinho sin gamle försvarsgeneral John Terry? En spelare som mer och mer fått sitta på bänken, dels på grund av skador, men också eftersom andra spelare har klivit fram och gjort det bra. Terry har fortfarande mycket att ge, och även om han inte kan spela varje match är han viktig för laget, framförallt med sitt ledarskap. Men under Benitez fick Terry oftast inte spela de större matcherna, och med olika kombinationer av Luiz, Ivanovic och Cahill som mittbackar fungerade det ändå väldigt väl mot slutet av säsongen.

I början av förra säsongen märktes det tydligt när John Terry var skadad. I matchen mot Manchester United i oktober spelade Luiz och Cahill som mittbackar och efter tolv minuter stod det 0-2. Då märktes en stor skillnad i organisationen på backlinjen, när Manchester United med Rooney ,Van Persie, Valencia och Young kunde springa sönder Chelseas försvar. Alltför mycket fokus hade lagts på offensiven och alltför mycket snack om attraktiv fotboll gjorde att backlinjen inte var tillräckligt stabil.
Några veckor senare kom Benitez in och efter ett tag såg defensiven tryggare ut även när Luiz, Ivanovic och Cahill spelade. Kommunikationen mellan backarna såg dessutom ut att bli bättre och någon riktig saknad av Terrys ledarskap verkade inte finnas.

Mourinho förstår ju att John Terry inte kan spela varje match, men det ska ändå bli intressant att se om han kan ge Terry ett extra lyft. För även om han fortfarande håller hög klass som mittback, är han inte lika jämn som för några år sedan. Som mittback vid 32 års ålder har man självklart några bra säsonger kvar att ge, och en av Mourinhos uppgifter blir att se till att Terry används på rätt sätt.

De andra mittbackarna har förbättrats avsevärt den senaste säsongen. Både David Luiz och Gary Cahill hade vissa frågetecken inför och i början av säsongen, men de har båda visat att de håller bra klass. Luiz position är något som dock kan diskuteras. När säsongen avslutades såg jag honom som en defensiv mittfältare efter att han dominerade i den positionen i flera matcher. Efter Confederations Cup är jag dock lite mer osäker, eftersom han visade vilken stor spelare han var även mittback. Han orsakade visserligen en straff mot Uruguay, men bortsett från det var han oerhört imponerande. I brist på andra mittbackar kanske det är bäst att spela honom där, och som det ser ut nu stannar John Obi Mikel kvar i Chelsea och därmed finns inget jättebehov av en defensiv mittfältare. Att ha spelare som kan spela på flera positioner är något som Mourinho älskar, och därför tror jag Luiz kommer användas både i försvaret och på mittfältet.
Dessutom verkar Tomas Kalas spela i Chelsea kommande säsong och det kommer bli spännande att se hur mycket förtroende Mourinho ger honom. Han kommer säkert behövas då det inte finns särskilt många backar i Chelsea om man jämför med andra storlag.

Ytterbackspositionerna känns ganska klara i dagsläget, med evighetsmaskinen Ashley Cole på vänsterbacksplatsen. Som back-up är Ryan Bertrand ett utmärkt alternativ. Frågan är dock om han verkligen kan ta över den positionen fullt ut när Cole lägger av. Han har visat sig vara nyttig i de mindre matcherna, men det känns tveksamt om han verkligen kan bli helt ordinarie i Chelsea nu när han inte är så ung längre.

Azpilicueta har imponerat och kan nästan ses som en ny, förbättrad version av Paulo Ferreira. Stark defensivt och ser aldrig ut att tröttna. En spelare som har blivit jämnare och jämnare ju mer han fått spela i Chelsea.

Ett något överraskande uttalande av Mourinho var när han påstod att han såg Ivanovic mer som en högerback än mittback. Serben formade ett väldigt bra mittbackspar med Luiz i våras och jag kan tycka att hans styrkor lämpar sig lite bättre som mittback. Men återigen, Mourinho gillar spelare som kan rycka in på flera positioner, och detta lär bli aktuellt för Ivanovic med tanke på potentiella skador.

Rent taktiskt förväntar jag mig att Chelsea fortsätter att spela med en ganska låg backlinje i de stora matcherna. Egentligen är det väl bara Villas-Boas som på riktigt har velat ändra på hur Chelsea spelar i backlinjen. Med en låg backlinje och med många snabba, tekniska mittfältare i laget har Chelsea börjat göra kontringar mycket mer effektivt än för några år sedan, vilket passar utmärkt i bortamatcher.

Chelsea har haft svårt för Manchester City de senaste åren efter att City, precis som Chelsea i mitten på 00-talet, har utvecklats till ett kraftfullt lag som är svårt att bryta ned. Detta gäller framförallt när en spelare som Yaya Touré spelar i den offensiva mittfältspositionen. Då kan Citys anfallare antingen pressa högt eller ligga lägre och störa de defensiva mittfältarna. När dessutom deras defensiva mittfältare är följsam och hänger med Mata centralt blir det svårt att få till ett bra uppbyggnadsspel. Det här var också fallet när Chelsea mötte Newcastle och West Ham på bortaplan den gångna säsongen. Sissoko i Newcastle gjorde nästan lite vad han ville med Chelseas backar och kunde se till att Newcastle vann matchen. Detsamma gällde Diamé i West Ham, vars kraftfulla spelstil gjorde det svårt för Chelseas mittfält att fungera.
Den här artikeln från i vintras beskriver problemet på ett bra sätt: (http://www.goal.com/en-india/news/2292/editorials/2013/02/03/3723078/tactical-view-chelsea-downed-by-sissoko-and-defensive-errors)

Finns det något som är gemensamt för dessa två sistnämnda mötena? Ja, David Luiz var inte på plan för Chelsea… Nu vet jag att jag har diskuterat honom väldigt mycket redan, men det var väldigt olikt Chelsea att tappa de ledningarna på det sättet. Med en mer bollskicklig spelare som Luiz i backlinjen hade man kunnat komma ur den press som Newcastle och West Ham satte på Chelseas defensiva mittfält.

15 insläppta mål går nog inte att förvänta sig kommande säsong, men en förbättring från förra säsongen måste göras om Chelsea ska utmana om ligatiteln på allvar.

  
  

Patrik Haglundloven@chelseasweden.com2013-08-05 12:43:45
Author

Fler artiklar om Chelsea