Hoist the Blue Flag 6/7

10 År med Roman- Patrik Haglund

Det är tio år sedan Roman Abramovich köpte Chelsea FC från Ken Bates för 140 miljoner pund. En ny era startade där och då för klubben tack vare dyra spelarköp finansierade av Abramovich. Sen dess har klubben vunnit i princip allt som går att vinna i klubblagsfotboll. Oförglömliga ögonblick har utspelats under dessa fantastiska tio år för Chelsea, och några av dem var helt otänkbara innan Abramovich tog över. Det går att diskutera vilka matcher som har varit mest speciella, eller roligast att bevittna. Här är i alla fall enligt mig de fem kanske viktigaste matcherna Chelsea har vunnit de senaste tio åren. Inte nödvändigtvis de mest fantastiska matcherna, utan de matcher som har definierat Abramovich-eran hittills.

Arsenal 1-2 Chelsea (Kvartsfinal, Champions League, 6 april 2004)
Första mötet slutade 1-1 på Stamford Bridge och det var fördel Arsenal inför returen på Highbury. Ett Arsenal som hade gått obesegrade genom hela ligasäsongen och som i princip aldrig förlorade mot Chelsea. Detta förändrades dock i och med Wayne Bridges sena mål, vilket betydde avancemang till semifinal för Chelsea. Claudio Ranieris glädjetårar visade precis hur viktig denna seger var. Vinsten mot ”The Invincibles” på bortaplan bekräftade att Chelsea verkligen var ett lag att räkna med. Det visade också att Chelsea inte var ett ”mindre” lag i London längre.

Liverpool 2-3 Chelsea (efter förlängning) (Ligacupfinal, 27 februari 2005)    
Den första titeln under Abramovich-eran. Mourinho såg till att vinna en titel direkt, och även om det ”bara” var ligacupen betydde den mycket för laget mentalt. För det var bland annat här grunden lades till dagens starka vinnarmentalitet. Chelsea fick viss hjälp från Steven Gerrard under ordinarie tid när spelaren gjorde ett självmål, men under förlängningen var det inget snack om saken. Mateja Kezman av alla gjorde 3-1-målet som räckte till Chelsea-seger även om Liverpool lyckades göra ett reduceringsmål innan slutsignalen.  Segern innebar också den första titeln för Chelsea sen år 2000.

– Chelsea 4-2 Barcelona (Åttondelsfinal, Champions League, 8 mars 2005)
En av de allra mest klassiska Chelsea-matcherna genom tiderna. De första 20 minuterna var förmodligen bland de bästa Chelsea har presterat i Champions League någonsin, då de fullständigt körde över Barcelona och tog ledningen med 3-0. Därefter kom Barcelona tillbaka till 3-2 efter två mål av Ronaldinho, men till slut stod ändå Chelsea som segrare tack vare John Terrys nickmål i den andra halvleken.
Att Chelsea slog ut en av de större klubbarna i Europa visade att de var på god väg att forma ett storlag som kunde utmana på alla fronter.

Bolton 0-2 Chelsea (Premier League, omgång 35, 30 april 2005)
Den första ligatiteln sen 1955 säkrades på Reebok Stadium tack vare Frank Lampards två mål. José Mourinhos fenomenala trupp var helt överlägsen – poängrekord och minst antal insläppta mål över en säsong gjorde Chelsea historiska. ”Next time we’re in this room together, we must be champions”, sa Mourinho i paus till sina spelare när det stod 0-0. Även Abramovich medverkade i det stora firandet tillsammans med laget på plan och i omklädningsrummet. Det tog bara två säsonger för Chelsea att vinna Premier League under Abramovich, vilket säger en del om hur annorlunda Premier League är idag. 

– Bayern München 1-1 Chelsea (3-4 efter straffar)(Final, Champions League, 19 maj 2012)
”The Holy Grail”. Abramovichs stora mål när han tog över Chelsea var att vinna Champions League och göra klubben till en europeisk stormakt. Det tog nio år av smärtsamma misslyckanden som ofta skedde i semifinal innan Chelsea till slut blev europeiska mästare. När man som minst trodde det var möjligt, hände det nästintill ofattbara.
Drogbas sanslösa avgörande var något som kändes förutbestämt. När han började vandra mot straffpunkten var i alla fall jag ganska säker på att han skulle sätta den, och ”experten” Gary Neville var helt hundra: ”It is written in the stars”.

Vi kan konstatera att dessa tio år har varit de mest framgångsrika i Chelseas historia. Facit blir 11 stora titlar under denna period, men bara tre ligatitlar på tio säsonger. Jag tror inte det var vad Roman hade räknat med när de första titlarna rullade in. Ett alltför kortsiktigt tänk har gjort Chelsea till mer av ett cuplag än ligalag.
Det är väl inte så mycket att klaga på dock, för bara Man United har fler ligatitlar under denna period. Men om tanken var att göra Chelsea till en europeisk ”stormakt” som Real Madrid eller Bayern München, då finns det en del att jobba på fortfarande. I en liga som Premier League är detta givetvis väldigt svårt, framförallt eftersom Manchester United förmodligen är Englands ultimata ligalag och där Manchester City fortsätter vara ett starkt lag.

Om Abramovich kan ge Mourinho ett stort förtroende tror jag dock att Chelsea har en ljus framtid med fler ligatitlar att se fram emot. Tyvärr har jag svårt att se Mourinho stanna i Chelsea i mer än fyra år, men detta skulle ändå vara en lång period i dagens fotboll. Antingen tröttnar Mourinho på sin omgivning eller så hinner omgivningen tröttna på Mourinho. Vi får se. Det är inte alltid bra att titta för långsiktigt heller, utan nu ska Mourinho och Chelsea fokusera på kommande säsong.      
 

Patrik Haglundloven@chelseasweden.com2013-07-06 19:08:06
Author

Fler artiklar om Chelsea