Hoppas på blodvittring i oroliga tider
Kan Ellis Simms göra succé igen?

Hoppas på blodvittring i oroliga tider

Goodison Park välkomnar Tottenham Hotspur i en match som på många sätt kan bli en riktningsvisare för de båda klubbarnas fortsatta väl och ve denna säsong. För Evertons del hoppas vi på blodvittring på ett byte som visat svaghet.

Orosmolnen hopar sig över Evertons himmel. Inte för att de inte varit där förr, men nu ligger de mörka och allt mer heltäckande då framtiden inte bara verkar handla om hur Sean Dyche ska kunna lyfta moralen och ta laget mot en säkrare plats i tabellen. Istället blir oron allt större för en ekonomi som är allt annat än i balans såväl som eventuella poängavdrag (denna eller nästa säsong) för brott mot det ekonomiska regelverket.

Blodvittring på Goodison

Mitt i allt detta, så är det Sean Dyches uppgift är att på kortast möjliga tid förvandla en spelartrupp vars självförtroende när som helst kan falla ihop som ett korthus till ett lag som känner blodvittring så fort man finner en enda liten svaghet eller tveksamhet hos motståndaren. En typ av inställning som också funkar briljant med publiken på Goodison. Om attityden är rätt stiger stämningen och arenan förvandlas till den där hotfulla borgen som motståndare ska känna är alldeles för obekväm för att ens försöka inta.

Sakta och något osäkert

Det finns dock tecken på att Dyche är på rätt väg. Nottingham, Brentford och Chelsea har blivit varse om att Everton blir allt mer ett lag som inte släpper greppet, som helt enkelt vägrar att förlora. Å andra sidan är de två matcherna strax innan de ovan nämnda en viktig påminnelse om hur skört lagbygget är. Vi föll ihop mot Arsenal (borta) och var rätt chanslösa mot Aston Villa. Före dess en fin – men inte övertygande – seger mot Leeds och i Merseyside-derbyt var vi inte på plats, rent mentalt. Det är med andra ord ett bygge som inte direkt lyckats hoppa på ett snabbtåg på räls fram emot en säkrare tillvaro. Snarare någon form av ranglig cykel, där vi åtminstone har smort kedjan. Dyche har med andra ord mycket kvar att göra, och en stor test blir hemma mot Tottenham.

Slagläge mot Tottenham?

Spurs är nämligen en klubb i gungning. Antonio Contes avsked smakar rätt bittert och det finns stora frågetecken om vilken väg Tottenham kommer ta från och med nu. En seger mot Everton och det ger ny energi samtidigt som en förlust fördjupar bekymren. Med andra ord slagläge för Sean Dyche, åtminstone om man ser tillbaka på hur hans gamla Burnley älskade möta klubbar som var lite i gungning. Nu har han en helt annat truppsammansättning, men visst bör hans inflytande ha satt sig så pass mycket att Everton bör älska att ta sig an Spurs i detta läge?

Det återstår dock att se.

Simms eller Gray

Den stora frågan i Everton är om Ellis Simms får starta på topp istället för Demarai Gray, efter hans kyliga kvittering senast mot Chelsea. Amadou Onana imponerade stort för Belgien mot Sverige och växer allt starkare in i rollen som den kanske ledande spelaren i Everton. Även Dwight McNeil har lyft sig rejält efter att hans gamla manager från Burnley anlänt till The Toffees.

Skadeläget

På skadelistan för Tottenham: Emerson Royal och Rodrigo Betancur är borta från spel sedan länge. Yves Bissouma, Ryan Sessegnon och Ben Davis lär inte vara tillbaka förrän i slutet av april. Hugo Lloris och Richarlison är också tveksamma till spel. I Everton är Andros Townsend fortfarande en bit från att vara redo för spel efter sin svåra skada. Även Dominic Calvert-Lewin lär stå över. Skotske ytterbacken Nathan Patterson är dock tillbaka för att sätta lite press på lagkapten Seamus Coleman.

Om Richarlison får spela eller värma upp som avbytare, kan han nog räkna med uppskattande applåder från Goodison. Han är fortfarande populär och det finns nog några av oss blå som hoppas lite på att han återvänder till en miljö där han både trivdes och var uppskattad.

Trolig uppställning

Pickford – Coleman, Keane, Tarkowski, Godfrey – Iwobi, Doucoure, Gueye, Onana, McNeil – Simms

Tips

Everton – Tottenham 1–1

TV: Ellis Simms poängräddare för Everton mot Chelsea
 

Per Malmqvist Stoltskribentper@gmail.com@permalmqvist2023-04-03 16:20:00
Author

Fler artiklar om Everton