Hur Chelsea lyckades värva Havertz framför Real Madrid
Kan Havertz återigen göra ett viktigt CL-mål när Real Madrid väntar i kvartsfinal?

Hur Chelsea lyckades värva Havertz framför Real Madrid

Real Madrid kommer att försöka stoppa den 22-årige tysken i CL-kvartsfinalen, hade det inte varit på grund av pandemin hade han kunnat vara deras spelare.

När coronapandemin anlände 2020 drog den med sig en ny världsorder för fotbollen.

Det var speciellt sant för Kai Havertz del.

Innan pandemin tog över världen gjorde Havertz mycket väl ifrån sig hos Bayer Leverkusen och såg ut att vara en tysk generationsbegåvning, vilket ledde till intresse från klubbar som Real Madrid, Bayern München och Barcelona.

Det förväntades sig att Havertz skulle flytta utomlands, och han var själv väldigt imponerad över hur Real Madrid lyckats göra Toni Kroos till en legendarisk mittfältare.

Då kändes det som att Havertz skulle dra på sig den vita Real Madrid-tröjan, och de spanska jättarna hade redan varit i kontakt med Leverkusen gällande en eventuell övergång. 

Då stängde covid-19 ner hela världen, och allting ändrades.

Ursprungligen krävde Leverkusen 100 miljoner dollar för Havertz, men privat siktade de på att tjäna åtminstone 80 miljoner dollar för övergången. 
Det är en övergångssumma som en gång i tiden ansågs vara liten för Europas elitlag, men som sommaren 2020 ansågs vara hindrande för världsdelens största klubbar, inklusive Real Madrid.

‘’De kan inte värva dyrt på grund av coronavirus-krisen.’’, säger Leverkusens VD Wolfgang Holzhauser till Goal när Havertz övergång från Leverkusen höll på att förhandlas.

‘’Jag har också full förståelse för att Leverkusens chefer Fernando Carro och Rudi Voller aldrig backade bort från deras krav.’’

‘’80 miljoner dollar är självklart mycket pengar, men jämfört med andra övergångar är det mer än motiverat.’’

Bakrullat av en pandemisäker miljardär i form av Roman Abramovich, lämnades Chelsea för att gå in i striden nästan obehindrat och säkrade Havertz underskrift under en sommar där de spenderade 220 miljoner pund. 

Däremot var det långt ifrån enkelt, då snack mellan klubbdirektören Marina Granovskaia och Leverkusens VD Fernando Carro pågick i flera månader.
De förhandlingarna drog ner övergångssumman till 62 miljoner pund, plus ytterligare 8-9 miljoner pund i tilläggsbelopp, vilket tillfredsställde Leverkusens krav och gjorde Havertz till den dyraste övergången under sommarens transferfönster någonstans i Europa. 

Havertz hade svårigheter med att leva upp till sin dyra prislapp i början av Chelsea-karriären, delvis för att han led av covid-19 en längre period, men nu har han börjat visa varför han är värd den dyra övergångssumman. 

Thomas Tuchel har börjat få ut det bästa av Havertz efter att ha tagit över som tränare i Chelsea i januari 2021, genom att spela honom på en liknande position som under de sista månaderna i Leverkusen. 

‘’Jag såg mycket av honom under den tid som jag följde tysk fotboll och då spelade han mycket på topp.’’, säger den tidigare Chelsea-spelaren och tränaren Glenn Hoddle till Goal. 

‘’Han är ingen anfallare, men mera det som kallas nio och en halv. Han är mer än en nia, han driver in i vida områden men anländer också till straffområdet, som ska göras.’’

 ‘’Han har bra variation i sitt spel som jag gillar och som även Tuchel gillar. Det handlar om hans rörelse, men det han gör nu är att han anländer i straffområdet och han har blivit ett hot i straffområdet.’’ 

‘’Det är därför han lyckats få bollen i mål. Han har en vana att göra mål i stora matcher. Han är på ett självsäkert humör och kommer att litas på under onsdagens match.’’

Havertz lyckades göra mål i både klubblags-VM finalen och Champions League-finalen. Nästa uppgift för hans del är att leda anfallet mot Real Madrid på Stamford Bridge.

Chelsea vill gärna upprepa fjolårets bedrift när man slog ut Real Madrid ur Champions League, högst antagligen spelar Kai Havertz från start istället för Romelu Lukaku.

‘’Kai har spelat riktigt bra för Chelsea, hans spelstil passar väl i Chelsea.’’, säger den tidigare Chelsea-yttern Shaun Wright-Phillips till Goal.

‘’På något sätt lyckas han alltid lura försvararna. Han är väldigt bra på att springa bakom försvararna och bra med bollen. Han har nu börjat anpassa sig.’’ 

Det tog en liten stund, men Havertz verkar njuta av livet i västra London.

Real Madrid kan komma att fundera över vad som kunde varit i fall corona inte tagit över världen.

Källa: goal.com

Thomas EngstrandThomasE-31@hotmail.comtengstra2022-04-05 17:16:55
Author

Fler artiklar om Chelsea