Hur gick det för Liverpooltränarnas första värvningar?
Borini och Josemi har en gemensam nämnare

Hur gick det för Liverpooltränarnas första värvningar?

Vi tar en titt på hur det gick för spelarna som blev respektive Liverpooltränares allra första värvning. Blev det stor succé eller gick det inte alls som planerat? Vissa namn känner de flesta igen, medan andra har fallit i total glömska.

För att denna text inte ska bli överdrivet lång så nöjer vi oss denna gång med att konstatera att samtliga Liverpooltränare innan Bill Shanklys tid valde att gå på samma spår när de gjorde sina första värvningar. Antingen värvade man skottar eller så var det lokala grabbar födda i Liverpool som gällde.    
  
När Bill Shankly sedan anlände till Liverpool 1959 inleddes en makalös resa som tog klubben från andradivisionen till världstoppen. Att Shankly är den viktigaste personen i klubbens historia är de flesta överens om. Lika omtalad är dock inte den offensiva pjäsen Sammy Reid, som någon månad senare blev Shanklys första nyförvärv. Den då 20-årige skotten anslöt från Motherwell men fick det tyvärr inte alls att stämma i Liverpool. Han gjorde inte ett enda framträdande för klubben innan flytten snabbt gick tillbaka till Skottland där han senare hittade tillbaka till formen och fick en fin karriär i olika lag.   
  
Bob Paisley tog 1974 över som huvudtränare och fortsatte att förvalta det Shankly hade skapat. Engelsmannen Peter McDonnell blev samma år Paisleys första värvning då han köptes från Bury för 20 000 pund. McDonnell skulle heller inte komma att göra en enda a-lagsmatch för Liverpool, men han fyllde ändå en viktig position under några säsonger, nämligen som reservmålvakt bakom Ray Clemence. Han fanns bland annat med på bänken i Rom under Europacupfinalen 1977. När han senare petades ner till rollen som tredjemålvakt gick flyttlasset till Oldham där han fick agera förstamålvakt under några säsonger, innan karriären tog honom ut i världen för spel i Dallas Tornado och Hong Kong Rangers.   
  
Joe Fagan tog över tränaransvaret i juli 1983 efter att ha varit assisterande under flera år. Skotske försvararen Gary Gillespie köptes sedan omgående in från Coventry. Gillespies start i klubben blev inte den lättaste och han fick mestadels agera reserv under sina första år. Dessutom var det han som orsakade den felaktigt dömda straffen mot Juventus i Europacupfinalen 1985. Karriären skulle dock efter hand ta fart och det blev över 200 matcher för Gillespie i Liverpool där han blev ligamästare tre gånger. Det är även få backar som kan stoltsera med ett hattrick. Efter att ha gjort två mål hemma mot Birmingham våren 1986 fick Liverpool en straff och ”The Kop” skanderade Gillespies namn. Skotten sprang över hela planen upp till straffområdet och gjorde sitt tredje mål för dagen!  
  
1985 tog Kenny Dalglish över som spelande tränare. Steve McMahon som både hade växt upp med Everton och också spelat för stadens blåa lag blev Kennys första värvning då han anslöt från Aston Villa. McMahon firade precis som nyss nämnda Gillespie stora triumfer med Liverpool under andra halvan av 80-talet. Från sin mittfältsposition nådde han dessutom upp till 50 mål i Liverpooltröjan på 277 matcher.  
  
Tidigare mittfältsstjärnan Graeme Souness blev näste Liverpool-tränare som skulle värva en spelare. (Ronnie Moran som tillfälligt hade verkat som interimtränare efter att Dalglish klev av jobbet hann inte göra några affärer)Mark Wright blev 1991 Souness första värvning och samtidigt den tidens dyraste försvarsspelare i England när han köptes för över 2 miljoner pund. Engelsmannen som hade gjort flera bra säsonger i Southampton och Derby var dessutom kapten i Liverpool under sina första säsonger och fick 1992 lyfta FA-cup-bucklan. Det blev totalt sju säsonger i klubben för Wright under en tid då Liverpools utveckling gick åt fel håll.    
  
Efter Souness var det Roy Evans tur att ta över som tränare och hans första värvning är det nog få som har en relation till. Evans tog i januari 1994 in målvakten Mark Gayle på lån från Crewe Alexandra. Det blev inte en enda minut i Liverpooltröjan och Gayle harvade mest runt i en hel drös olika klubbar i de lägre divisionerna under sin karriär. 
  
Gérard Houllier delade tränarskapet med Evans under några månader hösten 1998 innan han tog över på egen hand. Den första värvningen som fransosen gjorde var att ta in sin landsman Jean Michel Ferri. Den defensive mittfältaren hade gjort flera säsonger i Nantes där han även hade vunnit franska ligan. Ferri hämtades in från turkiska Istanbulspor där han hade hamnat i rejält trubbel och Houllier tänkte nu hitta en plats åt honom på Liverpools mittfält. I Liverpool blev det dock endast två inhopp innan han återvände till Frankrike. En floppvärvning helt enkelt. 
  
Rafael Benítez presenterades som ny tränare sommaren 2004. Rafas första egna värvning blev en spansk högerback från Málaga. Josemi var namnet och nu pratar vi om en spelare som för evigt kommer att synas på tavlor och bilder i klubbens museum och hemma i många vardagsrum. Nu kanske någon undrar vad jag i hela friden syftar på, men då ska ni ta och titta på vem som står precis intill Steven Gerrard när han lyfter Champions League-pokalen i Istanbul. Josemi fick där och då sin dos av stjärnglans och Liverpoolkarriären blev bara en och en halv säsong lång då han inte lyckades peta Steve Finnan som högerback. Lämnade sedan för Villarreal och därefter spel i flera grekiska klubbar. Krönte karriären tillsammans med tidigare lagkamraten Luis García i Atletico Kolkata då laget vann den första upplagan av ”Indian Super League” 2014. Ingår idag i staben i sitt kära Málaga där han fungerar som matchdelegat. 
  
Sommaren 2010 tog Roy Hodgson över och vi minns alla hur det gick. Första spelaren som anslöt under hans korta tid i klubben var Joe Cole. Med nummer tio på ryggen blev han en av de större flopparna vi har sett i den röda tröjan. Det blev fem mål på endast 42 matcher i Liverpool och det var uppenbart att hans glansdagar var över. Avslutade karriären i Tampa Bay Rowdies 2018 och har sedan dess testat på att vara akademitränare i Chelsea
  
När Kenny Dalglish för andra gången fick jobbet som tränare i januari 2011 befann sig Liverpool i ett enda stort kaos. Luis Suárez och Andy Carroll presenterades båda på “Deadline Day”, men den förstnämnda hade i praktiken blivit klar tidigare. Uruguayanen behöver ingen vidare presentation och alla vet hur bra den värvningen föll ut.  
  
Sommaren 2012 klev Brendan Rodgers in och italienaren Fabio Borini värvades från Roma. Den då talangfulle Borini blev aldrig den spelare man hoppades på och hade även oturen att bryta foten tidigt under sin första höst. Tillhörde Liverpool i tre säsonger men var utlånad till Sunderland under en av dessa. Borini gjorde tre mål på 38 matcher innan han lämnade permanent för Sunderland. Blev en okej spelare, inte mer än så. Har senaste åren spelat i Milan och Hellas Verona, men blev nyligen klar för Fatih Karagümrük i Turkiet.  
 
Då har vi kommit fram till Jürgen Klopp som tog över i oktober 2015. Under januarifönstret som följde är det säkert många som minns den märkliga värvningen av Steven Caulker på lån från QPR. Det spelarödet är värt ett kapitel för sig men faktum är att det faktiskt var Marko Grujic som blev det allra första nyförvärvet under Klopps era. Den serbiske mittfältaren blev klar tidigt i januari 2016, men lånades direkt ut tillbaka till Röda Stjärnan där han kom ifrån. Därefter har Grujic säsong efter säsong lånats ut till olika klubbar i olika länder. Ägs fortfarande av Liverpool och är en helt okej spelare, men frågan är om han någonsin blir tillräckligt bra för en toppklubb eller om han får nöja sig med spel i lite mindre klubbar. 

Källa: lfchistory.net
 

William Hiekkanenwilliam.hiekkanen@liverpoolsweden.seTwitter: @Wuvuzela2021-02-11 12:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool