Hur kan Everton undvika att hamna i en ny nedflyttningsstrid nästa år? (Del 1 av 2)
Vi klarade oss kvar med minsta möjliga marginal, jag påpekar för mina kompisar att vi var en meter ifrån att åka ur Premier League. För så krass är verkligheten att hade Viñas skott i 94e minuten varit en meter närmare stolpen så hade inte Pickford haft en chans att rädda den och vi hade således kryssat och åkt ur.
Klubben är i spillror! En ledning som inte tar ansvar, som inte är kunniga nog att ta de rätta sportsliga besluten. För även om det kan vara en impopulär åsikt så anser jag ändå att styrelsen älskar klubben och tror att de gör rätt saker. Problemet är att de inte kan se sina brister och sin okunnighet. Däremot blir jag genuint arg när de börjar skippa att närvara på matcher och hävdar att det är på grund av att de är hotade av supportrarna. Det är skitsnack att de inte skulle kunna gå på matcher, det är en osmaklig offerkofta där de skapar en mur mellan klubben och supportrarna. Det är en allvarlig utveckling, en klubb utan supportrar är ingen klubb. Spelare i all ära men de är inte klubben, de är avlönade arbetstagare som kommer och går från år till år. Enda lösningen är enligt mig att byta ut hela styrelsen, en nystart helt enkelt.
Däremot så löser inte detta alla problem i klubben. Det krävs mer än så och jag kommer att ta upp några områden vi måste förbättra och utveckla om vi ska undvika nedflyttningsstrid framöver. Detta kommer jag att göra i en tvådelad krönika som avslutas med spelartruppen och vilka förändringar samt förbättringar jag vill se redan inför nästa säsong. Dessutom kommer jag att ge exempel på mina förslag till värvningar.
1. Struktur i klubben med olika ansvarsområden.
2. En klubbfilosofi, spelstil.
3. Ekonomi – bli smartare.
4. Sätt en klubbstandard.
5. Jobba med psykologi, kanske idrottspsykolog – bygg en vinnarkultur, en tro.
6. Skapa läktarkultur.
7. Marknadsföring.
8. Sedan har vi den sista delen och det handlar om spelartruppen men det får ni läsa om i nästa artikel.
1. Strukturen i klubben är egentligen inga konstigheter, det finns en formell struktur. Problemet är att styrelsen inte litar på strukturen, de tar sakerna i egna händer. Marcel Brands har vittnat om just detta, hur deras scoutingsystem åsidosattes för att tränare och Kenwright ville ha en spelare (läs Rondon). Varför har klubben överhuvudtaget ett scoutingsystem om man ändå inte kommer lyssna på förslagen? Kenwright verkar lägga sig i ganska mycket vilket är ett stort problem, han är inte kunnig på området utan egentligen bara en supporter som räddade klubben från ekonomisk kollaps. Brands och hans team kom med goda referenser och ett gott rykte men tilläts inte att arbeta systematiskt. Vi värvar istället spelare som Rondon. Vi har många exempel de sista åren på konstiga värvningar som floppat, både före och efter Brands, exempelvis Maupay, Rondon, El Ghazi, King, Sandro, Alcaraz, Lonergan, Cuco Martina med mera. Dessa har kostat oss mycket pengar. Självklart kan man inte lyckas med alla värvningar men det finns ingen plan, ingen spelstil att bygga samt värva kring. Dessutom har vi misslyckats med att lyfta fram egna produkter. Vi har många lovande ungdomar men de sista åren har de inte fått chansen. Jag har skrivit om detta tidigare och ifrågasatt om vi ska satsa pengar och tid på en akademi när vi ändå inte använder slutprodukten, spelarna. Här saknas struktur och plan, vi ska såklart inte göra som Southampton och satsa allt på unga, det är ett recept på nedflyttning. Men det måste finnas en väg in i a-laget. Att ge unga speltid baserat på talang hellre än erfarenhet. Rooney kom fram som 16åring och fick chansen, när slutade vi ge de unga spelarna chansen? Branthwaite är ett bra exempel på detta, jättelovande back som gjort riktigt bra matcher när han fått chansen, varför lånar vi ut honom? Scouting och värvningar är bara en del av det men problemet verkar genomsyra klubben, att styrelsen ska vara med och peta i alla delar. Detta måste förändras, vi måste ha en fungerande organisation där scouter scoutar värvningar, tränaren tar hand om laget (samt ett tätt samarbete med värvningsansvarig), sportchef agerar sportchef och har mandat till det. Då först tror jag att vi kan få en fungerande struktur.
2. Hur vill klubben spela? Historiskt sett har vi haft tydliga ramar för spelstil, allt från 20-30 talets the School of Science med Dixie Dean till Joe Royles Dogs of war. Sedan hade vi fantastiska framgångar i slutet av 60-talet med the Holy Trinity samt Kendalls lag under 80-talet. Det fanns en plan, en spelstil, en tanke i klubben. Självklart även en vinnarkultur men främst en vision och en plan. Tittar vi på de senaste årens tränare så finns det ingen röd tråd. Allardyce, Lampard, Benitez, Silva, Martinez och Koeman är en salig blandning av ledarstilar och spelsystem. Vi behöver hitta vår kultur, vår spelstil, vår spelidé och om vi kan få den att genomsyra klubben så har vi inte bara en plan för klubben, det kommer även underlätta vägen från ungdomslag till a-lag. Ett exempel att jämföra med är Brighton, Potter slutade och in kommer De Zerbi som är en kopia spelmässigt. Där anpassar de tränare och spelare efter klubb istället för att köpa kortsiktigt beroende på vad tränare och ägare vill ha just då. Klubbar som Brighton och Bournemouth har inga större ekonomiska muskler men är stabila lag i Premier League på grund av sin specifika ide, sin tanke, sin värvningsstrategi. Vi måste dit vi med!
3. Bli smartare ekonomiskt. Senaste två åren har vi börjat tänka ekonomiskt men egentligen bara på grund av att vi låg i riskzonen för att bryta mot Financial Fair Play (FFP). När Moshiri tog över som ägare så pumpade han in pengar i klubben och FFP ger nya ägare möjlighet att investera mer under första året utan att bryta mot reglerna. Vi värvade friskt och vi köpte in många spelare till överpris, exempelvis Sigurdsson som kostade en halv miljard. Hissnande dyrt för en spelare utan fart och egentligen erfarenhet av större klubbar. Trots en förbättring de senaste åren så har vi mediokra spelare som sitter på höga löner, exempelvis Keane, Holgate, Gomes och Maupay. Utöver det så har vi skadebenägna spelare som har bland de högsta lönerna i klubben, spelare som Calvert-Lewin, Mina (som nyss lämnat klubben) och Townsend. Det är dyrt att betala multum för spelare som spelar max 15 matcher under en säsong. Mina är jätteduktig och Calvert-Lewin är en målskytt, men en klubb som Everton kan inte kosta på sig att ha dyra spelare på skadelistan varje år. Det är dags att rensa i truppen, försöka bli av med dessa spelare för att sedan satsa på yngre och mer talangfulla spelare. Hur jag anser att vi ska göra detta kommer att komma i nästa del (del 2 av 2) så håll utkik.
Den nya arenan ska stå klar under 2024 och den kommer att kunna vara en boost ekonomiskt. Fler loger, fler platser samt möjligheter att använda arenan till andra event kommer att vara en avsevärd förbättring jämfört med Goodison Park, men där är vi inte än. Dessutom tillkommer kostnader kring ett bygge, vi måste lösa finansieringen av dessa. Så ekonomiskt behöver vi minska löner, öka inkomster samt ha en rutin kring värvningar och löner, lite som Arsenals lönestruktur där de har ett tak för hur mycket en spelare ska kunna tjäna.
4. Sätt en klubbstandard. I många sporter pratar man ofta om att vinnarkultur sitter i väggarna. Självklart sitter det inte i väggarna, det sitter i huvudet på spelarna och i en trygghet i klubben. Vinnarkultur skapas av att man vinner och sedan har en stor tro på att man kan vinna. Det har saknats hos Everton. Vi är mer vana att se hur laget viker ner sig vid underläge 0-1, i viktiga matcher samt under press överlag. Nu är det inte så lätt att bara börja vinna, och det är inte mitt förslag, utan det handlar om att sätta en standard. Värdeord, grundtankar och inställning. Ta mitt lokala hockeylag Färjestad som exempel, deras värdeord är Stort Hjärta, Hårt Arbete! Dessa värdeord ska genomsyra klubben, inte främst att vi ska vinna utan mer att vi aldrig ska ge upp, att vi alltid går för vinst och att vi når dit genom att pressa oss till det yttersta. Här har Everton mycket att lära, vi behöver sätta en tanke, en inställning, en tro. Dyche tror jag kommer att införa denna del. Han pratar redan om att inte glädjas åt att klara kontraktet, att ge 100% hela tiden oavsett om det är träning eller match. Så här är vi redan en bit på väg om Dyche är kvar som tränare nästa år.
5. Vikten av att jobba med idrottspsykologi. Om nummer fyra handlade om värdeord och att sätta en inställningskultur i klubben så är nästa punkt mer kopplat till stressen som infinner sig vid titelchans och viktiga matcher. Som nämnt ovan så har vi de senaste 20 åren alltid underpresterat i avgörande situationer, exempelvis cupspel där allt hänger på en enda match. Pickford är ett exempel på hur en idrottspsykolog kan förbättra en spelare. Nu är inte jag dum nog att tro att de inte jobbar med en idrottspsykolog, självklart gör de det, men jag tror att detta behöver vara EN del att utveckla och satsa mer på för att skapa en bra kultur och i slutändan en vinnarkultur. Spelarna är under en stor press i dessa matcher, de vet att de kommer att sågas efter fotknölarna om de inte presterar. Detta måste man lära dem att hantera på ett bra sätt.
6. Läktarkultur, den tolfte spelaren. De senaste två säsongerna har varit hemska MEN supportrarna har infunnit sig och stöttat spelarna och klubben, en helt fantastisk styrka som ger spelarna energi. Bygg på detta och jobba tillsammans med supportrarna för att skapa en atmosfär som ger oss den 12e mannen på plan. Med den nya arenan och dess uppbyggnad så hoppas jag att vi kan få till en vägg likt Dortmund, det skulle ge oss en dimension till. Här behöver klubben vara med och samarbeta med supportergrupperna och för att det ska till så behöver vi rensa i styrelsen. De har tappat förtroendet hos supportrarna och samtidigt lagt all skuld på desamma. När Goodison gungar så upplever motståndarna att vi är svårspelade, detta måste vi ta med oss till nya arenan.
7. Marknadsföring för att växa. Egentligen pratar jag om internationell marknadsföring. I England är Everton en storklubb men internationellt är vi inte lika framgångsrika och där måste klubben satsa på marknadsföring. Visst hade titlar genererat nya unga supportrar men där är vi inte just nu, vi måste hitta andra vägar. Hade jag haft svaret på hur vi ska göra detta så hade jag mailat klubben direkt men det handlar förstås om att visa upp alla de goda sidorna med Everton. Vi åker på turnéer i till exempel Asien, USA för att förbereda oss inför säsongen men jag ser inte mycket om detta i media, kanske skapa lite mer event och jippon. När Sylvester Stallone spelade in Rocky på Goodison Park syntes vi runtom i världen. Människor som aldrig frågat mig om Everton skickade SMS om inspelningen och klubben. Titta på Wrexham och Ryan Reynolds, ett fenomen som satt Wrexham på kartan internationellt. En negativ del i detta är hur vissa lokala supportrar gör narr av människor utanför England som håller på exempelvis Everton eller Liverpool. Till att börja med är inte den synen kompatibel med Everton, för det andra så förstår de inte att vi måste växa internationellt om vi ska ha en chans att hänga på toppklubbarna i Premier League och Europa. Vi måste helt enkelt steppa upp och marknadsföra oss, synas och pratas om.