Ikoner med nummer nio
Två av engelsk fotbolls bästa centrar i två klubbar där just nummer nio har en extra historisk betydelse.

Ikoner med nummer nio

Olika positioner och nummer har skiftande ikonisk status i de engelska klubbarna. I Everton och Newcastle är det den klassiske centerforwarden med nummer nio på ryggen som har en alldeles särskild plats i klubbarnas historia och fansens hjärtan. Här nio nummer nio genom tiderna för vardera klubben.

Nyligen var Old School på Goodison Park och bevittnade en match mellan Everton och Newcastle som slutade 0-0, något som på många sätt borde vara omöjligt. Inte minst sett ur ett historiskt perspektiv, då det rör sig om två klubbar där centerforwarden bärandes nummer nio har en extra stark ställning. Faktum är att det finns nog inte så många fler klubbar där just nummer nio fått en sådan ikonisk status som just i The Toffees och The Magpies. 

Old School ger sig därmed i kast med att räkna upp de nio mest ikoniska i vardera klubben. Urvalet bygger på att man för det första ska ha burit nummer nio och är det nummer man förknippas mest med. Dessutom ska man - förutom undantagsvis - vara utpräglad centerforward. Framgång och massor av mål är meriterande, men främst deras status som kultspelare, ikoner och popularitet hos fansen.

Evertons nio centerikoner

9. Kevin Campbell (1999 - 2005, 51 mål på 139 matcher)
Den nyligen bortgångne centern blev en oerhört populär personlighet på Merseyside. Kom till ett Everton i stort behov av en striker. Lite av en chansning och värvning som knappast sågs som exalterande. Många ansåg nog att han hade passerat zenit och ansågs lite klumpig. Men han växte med uppgiften och blev starkt bidragande till att lyfta The Toffees från botten av Premier League. Campbell hamnar på listan för sin ikonstatus och förmåga att lyfta en klubb på dekis.

8. Duncan Ferguson (1994 - 1998 samt 2000 - 2006, 72 mål på 191 matcher)
Ännu en ikon, mer än en framgångsmaskin. Han kom till Everton på lån från Rangers med ett uselt rykte, där han bland annat fick ta paus för en fängelsevistelse. En spelare som var känd för en enorm högstanivå, som för det mesta triggades i de stora matcherna, men också en oerhört låg lägstanivå, där många undrade om han ens var intresserad av fotboll. Han blev dock ett med livet i Everton och på Merseyside. Har tatuerat in Everons klubbmärke. 

7. Joe Royle (1966 - 1974, 119 mål på 273 matcher) 
Blott 16 år gammal gjorde Royle debut för Everton 1966. Blev en viktig pusselbit i ligasegern 1970. Spåddes en lysande framtid, trots att han redan presterat så mycket, men tre säsonger av återkommande skadeproblem ledde till en avstannande karriär. Var en populär manager för Everton och den senaste att få lyfta en pokal för klubben i och med FA-cuptiteln 1995. I Everton-kretsar är han idag en levande legendar.

6. Dave Hickson (1951 - 1955 samt 1957 - 1959, 111 mål på 243 matcher) 
En spelare som bar Everton under en tuff period på 1950-talet. Han kunde ha dött för Everton, enligt honom själv. Med ett stenhårt skott, överlägsen i luften och helt orädd så blev han mer än en stjärna för fansen - han blev den tidens stora idol. 

5. Tommy Lawton (1937 - 1945, 70 mål på 95 matcher)
Kanske den allra bästa centern av dem alla, men karriären kortades ned betänkligt tack vare andra världskriget och problem i äktenskapet. Sedan debuten 1937 var Lawton nästan ostoppbar, vilket bland annat ledde till en ligaseger för Everton 1939. En del menade till och med att han var bättre än den store Dixie Dean. När kriget var över 1945 hade han fortfarande många år kvar på toppen, trodde man. Men han hamnade till slut i Notts County efter att ha flytt från Merseyside 1945 till Chelsea, mycket på grund av sitt dåliga äktenskap. 

4. Alex Young (1960 - 1968, 87 mål på 270 matcher)
Om Dave Hickson var en idol på sin tid, var Alex Young betraktad som nästan gudalik. “The Golden Vision” var hans smeknamn och när han hade en bra dag, fanns inget elegantare att se. En på den tiden berömd tv-produktion namngavs till och med efter Young. 

3. Bob Latchford (1974 - 1981, 138 mål på 286 matcher)
I en tid då det inte alltid gjordes så många mål lyckades Latchford nå den tidens dröm, det vill säga att göra 30 mål på en och samma säsong. En riktig Tipsextra-profil som hade allt en klassisk centerforward skulle ha, inte minst lysande på huvudet. 

2. Graeme Sharp (1981 - 1991, 159 mål på 426 matcher)
I jämförelse med många av namnen ovan, var Sharp kanske inte den där superstjärnan eller idolen, men en rasande bra center. Inte minst som target player. Han har gjort näst flest mål i Evertons historia och hade en unik förmåga att göra samtliga anfallspartners bättre.  

1. Dixie Dean (1925 - 1938, 388 mål på 433 matcher)
Den bäste målgörare som någonsin funnits i engelsk fotbollshistoria. En superstjärna redan på sin tid. Hans målrekord på 60 mål på en och samma ligasäsong, kommer sannolikt aldrig att överträffas. För Everton gjorde han hela 37 hattrick. Målkvoten på nästan 90 % är overkligt bra.

Inte alltid de allra bästa

De främsta nummer nio är en kombination av ikoniska, men kanske inte nödvändigtvis de mest framgångsrika spelarna. De fann dock vägen fram till fansens hjärta, såsom Kevin Campbell och Duncan Ferguson. Sedan har vi de som var större än allt, nästan gudalika, såsom Alex Young och Dixie Dean. Men vi har även de som levererade över tid, som Graeme Sharp och Bob Latchford. Idoler som Dave Hickson. Stora löften som Joe Royle och - inte minst - Tommy Lawton. 

De som inte kom med

Många stora målgörare och stjärnor saknas ju på denna lista. Exempelvis lagkaptenen, walesaren och målskytten Roy Vernon. Men han lirade alltid som inner med nummer 10 på ryggen. Även Romelu Lukaku har aldrig burit nummer nio i Everton. Tony Cottee och Gary Lineker bar kanske nummer nio någon gång, men det kan nog räknas på ena handens fingrar. Andy Gray, däremot, gjorde stor succé under ett par år och bar nummer nio vid flera tillfällen. Dessutom mycket populär bland fansen. Han var nära att komma med i en benhård konkurrens med Kevin Campbell. 

Newcastles nio centerikoner

9. Bryan “Pop” Robson (1962 - 1971, 97 mål på 246 matcher)
En väl berest fotbollsspelare som gjorde riktigt bra ifrån sig, oavsett klubb. Men det var i Newcastle allt startade och som han gjorde det första riktiga avtrycket. Under 1960- och 70-talen en oerhört respekterad anfallare.  

8. Papiss Cisse (2012 - 2016, 44 mål på 131 matcher)
Gjorde mål redan i sin första match mot Aston Villa, för att sedan bara fortsätta under en nästan explosiv första tid i klubben. Ständigt med ett leende och en passion för The Magpies. Han blev oerhört populär bland fansen. Med all rätt.

7. Len White (1953 - 1962, 153 mål på 270 matcher)
Newcastles tredje bästa målskytt genom tiderna. Var en viktig del av det framgångsrika laget under 1950-talet. Har kanske fått tå lite i skymundan för den tidens stoa stjärna Jackie Milburn.  

6. Hughie Gallagher (1925 - 1930, 143 mål på 174 matcher)
Ingen har en bättre målkvot i Newcastles historia än skotten Hughie Gallacher. Hela 82 % och en direkt succé som sedan höll i sig. En av de stora målskyttarna under en period där det fanns en hel del som konkurrerade om att vara den bäste. 

5. Les Ferdinand (1995 - 1997, 50 mål på 84 matcher) 
Det fanns alltid en värdighet över Sir Les, men han var framförallt en oerhört effektiv centerforward. Det var mycket tack vare honom som Newcastle utmanade om ligatiteln under ett par säsonger på 1990-talet. Han lämnade Newcastle med en imponerande målkvot på nästan 60 %. Gjorde stor succé i Queens Park Rangers, Newcastel och sedan Tottenham, men frågan är om det inte var i The Magpies där hans fotboll svängde som mest i ett oerhört spännande lagbygge. 

4. Andy Cole (1993 - 1995, 68 mål på 84 matcher)
En fantastisk målskytt som bara öste på tills dess att han lämnade för Manchester United. Hans enda hela säsong för Newcastle gjorde han osannolika 41 mål på 45 matcher. En sällan skådad naturbegåvning i konsten att finna nätmaskorna. 

3. Malcolm Macdonald (1971 - 1976, 121 mål på 227 matcher)
Klassisk centerforward som dominerade i Newcastle under sina år under första halvan av 1970-talet. Han ansågs som en av de allra bästa i England och bildade bland annat ett fantastiskt radarpar med Alan Gowling. Han blev aldrig lika bra i Arsenal som under sin tid i The Magpies. I Sverige under Tipsextra-tiden blev han lite av sinnebilden för en riktig centertank. 

2. Jackie Milburn (1943 - 1957, 201 mål på 399 matcher)
Newcastles näst bäste målskytt genom tiderna, men också den stora stjärnan i början av 1950-talet då The Magpies var ett lysande cuplag. En riktig gigant på sin tid, men det sades att han ibland fick jobba med en svag självbild, trots alla prestationer. Avgjorde FA-cupfinalen 1951 med två mål. Han vann även FA-cupen påföljande år samt stod för det rekordsnabba målet i finalen 1954 som The Magpies också fick lyfta pokalen.  

1.Alan Shearer (1996 - 2006, 206 mål på 405 matcher)
Det var 1996 som Shearer skrev på för sin hemstads klubb, som den då dyraste spelaren någonsin. Han skulle inte göra någon besviken. Öste in mål under tio år. Mest i Newcastle United genom alla tider och är än idag ansedd som en av världens främsta centrar i modern tid. Den bäste av Newcastles allra främsta.  

Åtta givna

I Newcastle finns ett klart samband med att deras främsta spelare genom tiderna är de som bar nummer nio. Åtminstone de sex första har alla en kombination av ikonisk status hos fansen såväl som riktigt framgångsrika målgörare. Även Len White och Papiss Cisse känns givna på listan. Pop Robson hade dock ett flertal konkurrenter om niondeplatsen.

De som inte kom med

Chris Waddle spelade under en period med nummer 9, men kan ju inte anses vara centerforward. Kevin Keegan bar också numret några gånger under en säsong på 80-talet, men är ju definitivt mest förknippad med nummer 7. Den särdeles begåvade Peter Beardsley var heller aldrig någon nummer 9, detsamma kan sägas om Ivor Allchurch. Andra spelare som var nära, och mycket väl kunde tagit plats, är David Kelly och Mickey Quinn. Värda att nämna är även Peter Withe och kanske - i någon mån - Imre Varadi.

 

Per Malmqvist Stoltskribentper@gmail.com@permalmqvist2024-10-13 13:00:00
Author

Fler artiklar om Old School Football