Inför: Al-Hilal - Chelsea
Cesar Azpilicueta saknar endast en guldmedalj från sina tio år med Chelsea.

Inför: Al-Hilal - Chelsea

Chelseas första match i klubblags-VM blir i semifinal-stadiet. För motståndet står Al-Hilal från Riyadh, Saudiarabien. Detta är blott andra gången Chelsea deltar i turneringen, det är alltså hög tid att åka hem med trofén i bagaget.

Historik
Detta är första gången Chelsea FC ställs mot ett lag från Saudiarabien i tävlingssammanhang. Al-Hilal är landets mest framgångsrika lag, med 17 ligatitlar sedan klubben grundades 1957. Man tog sig hit genom att vinna asiatiska Champions League, detta för fjärde gången i klubbens historia.
Efter att ha förlorat mot Corinthians i Japan 2012 så är detta Chelseas andra försök att vinna klubblags-VM. Hit tar man sig endast genom att vinna Champions League, så den möjligheten är oerhört exklusiv. Pokalen är den sista juvelen som fattas i den gnistrande kungsblå kronan, för att få lyfta den så måste man först och främst slå Al-Hilal. I en eventuell final väntar brasilianska Palmeiras, som tidigare under tisdagen slog ut egyptiska Al Ahly.

Läget i lagen

Al-Hilal
Ett blåklätt Al-Hilal står som hemmalag i morgondagens drabbning. På tränarbänken sitter Leonardo Jardím med meriter från bland andra Monaco. Det var inte alltför längesen som portugisen nämndes som en tränarkandidat för Chelsea. Jardím har ett relativt namnkunnigt lag att förfoga över. Där finns Premier League-rutin i form av Odion Ighalo och Chelsea-dödaren Matheus Pereira (tidigare WBA). I anfallet finns dessutom före detta Porto-anfallaren Moussa Marega och den peruanske landslagsmannen André Carrillo.
Resterande namn är svårare för oss européer att känna igen. Oaktat detta faktum så städade Al-Hilal enkelt undan värdlandets representant i turneringen, Al-Jazira, med hela 6–1.

Möjlig laguppställning (4-4-1-1):
Al-Mayouf; Abdulhamid, Hyun-Soo, Al-Boleahi, Al-Shahrani; Marega, Kanno, Cuéllar, Al-Dawsari; Pereira; Ighalo

Chelsea
Det kanske viktigaste tappet är Thomas Tuchel, som fortfarande är hemma i London. Detta efter att ha testat positivt för covid, han självisolerar enligt brittiska riktlinjer. Som tur så innebär tidsskillnaden inget nämnvärt besvär för tränarstaben, så Tuchel har varit involverad på distans sedan laget landade i Abu Dhabi.
Mason Mount gör framsteg efter den smäll han fick i helgen. Ett beslut kommer tas under matchdagen huruvida engelsmannen kommer delta i semifinalen. Reece James har gjort truppen sällskap ner till Förenade Arabemiraten, men kommer inte delta i klubblags-VM. Under eftermiddagens presskonferens var det oklart huruvida Edouard Mendy skulle ansluta under tisdagen eller imorgon onsdag. Han kommer således vara aktuell till spel först vid en eventuell final. Trevoh Chalobah gjorde comeback i en för Chelsea onödig förlängning mot Plymouth. Glädjande såklart att den unge mittbacken är hel igen.

Möjlig laguppställning (4-2-2-2):
Kepa; Azpilicueta, Rüdiger, Silva, Alonso; Jorginho, Kovacic; Ziyech, Havertz; Lukaku, Werner

Förväntad matchbild och tips

Chelsea fick trots ett kraftigt spelövertag vänta till förlängning innan man kunde avgöra FA Cup-mötet med Plymouth Argyle i lördags. Vilan är dock rejält tilltagen och trots den långa resan så borde laget vara någorlunda utvilat. Al-Hilals anfallsbesättning kanske får en och annan Chelsea-supporter att sätta kaffet i halsen, men klasskillnaden ska spela ut sin rätt här. Med det sagt så vill Chelsea om möjligt inte ta ut sig alltför mycket, totalt deltar man i fem tävlingar under februari månad. Vi väntar oss en dominant insats, men det avgörande målet kan komma att dröja något.

Tips: Al-Hilal 0–2 Chelsea

Övrigt
Matchen sänds i Sverige av Aftonbladet.
Avspark den 9/2 kl 17:30 på Mohamed bin Zayed Stadium, Abu Dhabi.
Domarteamet är från Mexiko och leds av César Ramos.
 

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2022-02-08 19:58:00
Author

Fler artiklar om Chelsea