Emirates Stadium, 2022-01-20 20:45

Arsenal - Liverpool

Inför: Arsenal - Liverpool

Inför: Arsenal - Liverpool

Vilket lag som tar sig till final i ligacupen ska avgöras. Semifinal två väntar i London på Emirates under torsdagskvällen.

Ja, det var inte någon vidare match vi fick se förra veckan mellan lagen på Anfield. Hemmalaget fick chansen att spela med en man mer i ungefär 65 minuter efter Granit Xhakas utvisning. Ett övertag Liverpool inte alls tog tillvara på och de röda hade svårt att skapa några heta målchanser överhuvudtaget. Ett skott på mål mäktade Klopps mannar med och Gunners behövde i ärlighetens namn inte förta sig speciellt mycket för att hålla tätt bakåt. 0-0 på Anfield alltså och det känns således väldigt öppet inför returen i Norra London.

Arsenal fick inte spela ligafotboll i helgen då The North London Derby blev uppskjutet på grund av covidsmitta och andra spelarbortfall i Gunnerslägret. Det kan tyckas något konstigt att matchen ställdes in då andra lag haft betydligt fler bortfall än Artetas mannar men fått avslag på sina ansökningar om att ställa in en match. Enligt uppgifter hade Arsenal bara ett fall av covid i truppen inför matchen mot Tottenham. Frågan är om det har stört laget något inför ligacupreturen eller om det bara gynnar Gunners att komma till matchen extra utvilade. Nog om det nu.

Det verkar annars vara god stämning i och runt Arsenal för tillfället. Mikel Arteta har fått fansen att hoppas och tro lite då han fått ordning och reda på skutan. Han har lyckats hitta en bra balans i laget och det läcker inte lika mycket bakåt som det gjorde i början av säsongen. Fyra segrar på de fem senaste i ligan och enda plumpen i protokollet kom hemma mot suveräna Manchester City i en match där de förtjänade mer.

På skade- och avstängningsfronten saknar hemmalaget ett antal spelare inför matchen på torsdag. Elneny och Pépé är iväg på de Afrikanska mästerskapen. Petade och omtalade Pierre-Emerick-Aubameyang skickades hem från Afrikanska mästerskapen då han testade positivt för covid-19. I övrigt har unge Emile-Smith Rowe ljumskproblem och japanske ytterbacken Takehiro Tomiyasu är ett osäkert kort. Laget kan dock glädja sig åt att mittfältaren Thomas Partey är tillbaka i London efter att Ghana överraskande kraschade ut redan i gruppspelet i Kamerun.

I bortalägret är känslan något mer osäker för stunden. Det märks så klart att laget saknar sin största stjärna framåt i Salah och Mané är givetvis också ett tapp. Spelet lyste som tidigare nämnt med sin frånvaro i den första semifinalen förra veckan och det blandades och gavs i helgens ligamatch mot Brentford. 3-0 till trots var det rakt igenom ändå inte någon sprudlande tillställning de röda bjöd på. Mer positivt var att både Oxlade-Chamberlain och Minamino hittade nätet och förhoppningsvis kan Firmino och Jota stå för bättre insatser i Norra London på torsdag.

Liverpool saknar också ett knippe spelare. Som tidigare nämnt saknas en trio på grund av Afrikanska mästerskapen och i övrigt är det ett gäng spelare som inte finns med i truppen som åker till London. Thiago, Oxlade-Chamberlain, Origi och Phillips får stanna på Merseyside och fortsätta sin rehab och sina förberedelser för att bli spelklara så fort som möjligt. Mer glädjande är att Harvey Elliott nu är tillbaka i träning med laget efter skräckskadan han ådrog sig mot Leeds i september månad. Match-comebacken lär få vänta ett tag men att få se 18-åringen tillbaka efter lite drygt fyra månaders frånvaro är fantastiskt roligt att se.

Förhoppningsvis får vi se ett mer påkopplat Liverpool i den andra semifinalen. Det vore tråkigt om laget inte tog chansen att få spela om en titel som ju är ganska sällsynt i dagens fotboll. Arsenal bör komma in till det här mötet med gott självförtroende och en tro om att de verkligen kan vinna det här dubbelmötet. Båda lagen lär gå för det och en böljande match med öppna spjäll är en trolig utgång. Chelsea väntar för vinnaren i finalen på Wembley som går av stapeln den 27:e februari och det hade smakat fint att se Liverpool stå på andra sidan då.

Vad? Arsenal – Liverpool, semifinal två av två i ligacupen.
     
Plats? Emirates Stadium

När? Torsdag 20.45

Kanal? Viasat Sport Premium/Viaplay   
 

Rasmus Karlssonrasmus.karlsson@svenskafans.com@_RasmusKarlsson2022-01-19 20:45:00
Author

Fler artiklar om Liverpool