Villa Park, 2022-10-23 15:00

Aston Villa - Brentford

Inför: Aston Villa – Brentford
Luiz har fått sin avstängning från förra matchen hävd.

Inför: Aston Villa – Brentford

En händelserik vecka avslutas med att Aston Villa tar emot Brentford på Villa Park i Premier League. Efter att ha sparkat sin huvudtränare står nu klubben med en tidigare assisterande som huvudansvarig. Det har funnits exempel på när en ställföreträdande tränare gjort underverk, frågan är bara om det är det som supportrarna kan förvänta sig eller om spåren efter Gerrard är för djupa att ta sig upp ifrån.

Matchen mot Brentford på söndagseftermiddagen kan komma att definiera säsongen för Aston Villa, det återstår bara att se i vilken riktning. In i matchen kommer vi med en tung resultatrad i ryggen. The Lions har endast lyckats knipa åt sig en vinst från de senaste sju matcherna. När den senaste förlusten dessutom kom mot en nykomling, med 3-0 och helt utan att egentligen skapa chanser så hade det inte gått att klandra oss villains om vi var negativa, men så är inte fallet. Sedan den senaste matchen har det skett en rockad, och det är inte många ledarpositioner i A-laget som förblivit orörda. Gerrard har fått gå, så även McAlister, Critchley, Culshaw, Milsom och Mason. Även om man som utomstående inte hade full koll på alla namn och roller som dessa innehaft så förstår man att det iallafall har skett ändringar i lagets struktur. Som ny ställföreträdande huvudtränare har Aaron Danks kommit in, en tidigare assisterande tränare i såväl Englands U-21 lag som belgiska förstadivisionslaget Anderlecht. Hur han kommer att spela är svårt att sia i då han aldrig varit huvudansvarig tidigare, däremot går det att anta att det inte blir samma omgruppering på plan som utanför. Trots allt har Danks varit assisterande tränare under både Gerrard och Smith under sin drygt ettåriga anställning i klubben, därav finns inget som tyder på att han kommer in med någon ny typ av egen fotbollsfilosofi. Däremot finns det anledning att tro att det är det som kommer att behövas. 

Motståndet under söndagens match är Brentford. Laget delar Aston Villas resultatrad under de senaste fem matcherna med 1 V, 2 O och 2 F. Däremot är det med en helt annan typ av vind i seglen som Brentford kastar sig in i söndagens möte. De rödvitrandiga kan husera med ställföreträdande kapten Ivan Toney på topp, vars målkolumn inte lämnat mycket utrymme för förbättring under inledningen av säsongen. Utöver det har Brentford en relativt slagfärdig trupp och ser ut att kunna mönstra ungefär samma trupp som lyckades slå pli på självaste Chelsea under veckan som gått. Svagheten i bortalaget? Jo, även om han hittills har gjort det bra så var mittback Ethan Pinnock aldrig menad att spela flera premier league matcher i rad. Han är endast vikarie för skadade ordinarie kapten Pontus Jansson, som nog många av i Claret-and-Blue-led är lättade över att han uteblir på grund av skada. Kanske bör Danks därför lägga mycket fokus på att hålla Pinnock sysselsatt snarare än hans mittbackskollega Ben Mee. 

I hemmalaget är det trots allt betydligt mer ovisst, som det alltid är när en ny tränare tar plats på bänken. Det är rimligt att anta att Danks inte haft tid att implementera förändringar under de fåtal dagar han varit huvudtränare. Däremot går det inte att utesluta att han, med sina erfarenheter som assisterande, inte behövt någon vidare startsträcka i tränandet utan har ganska klarlagda planer redan från början. Klart står iallafall att Augustinsson, Kamara, Carlos och Digne uteblir på grund av skador. Utöver det är truppen ordinarie nu när Douglas Luiz har fått se sin avstängning från förra matchen hävd. Sett till någon typ av spekulerad startuppställning går att anta att Tyrone Mings startar, i brist på dugliga alternativ. Matchen kan komma att definiera säsongen även för honom personligen då man snart inte ser hur han ska klättra upp ur formsvackan om han gräver den djupare, han skulle definitivt behöva en bra match för att stärka självförtroendet. Såklart finns det anledningar att byta ut honom mot Bednarek, Chambers eller till och med Dendoncker. Däremot skulle det bli något i stil med ett karaktärsmord, vår före detta kapten förpassad till bänken efter ett självmål och själv… assist(?) under de senaste två matcherna. Mittfältet, menar jag, kommer bestå av Luiz och McGinn även i denna match men utöver dessa finns det val som behöver göras mellan Coutinho, Buendia och Ramsey. Får vi kanske se Ings och Watkins tillsammans på topp ackompanjerade av Leon Bailey? Kanske blir den senare förpassad till bänken för att göra plats. Klart står i alla fall att alternativen finns, om Danks är villig att förändra. Nyckeln till att inte tappa poäng kan absolut komma att bli försvarsspelet i straffområdet. Trots allt får man som motståndare till Brentford inte dra på sig straffar. The Bees spjutspets, Ivan Toney, har hittills inte missat en enda straff i sin Brentford karriär och är en av de få (läs tre) spelare i premier leagues historia att kunna kalla sig för oslagen från elva meter. Skulle det däremot bli en straff finns inget som säger att han inte mött sin match, då han i sådana fall skulle möta Emiliano Martinez i Villa-kassen som hittills kan stoltsera med en imponerande 43 procentig räddningsprocent. 

Och så till matchens betydelse. Lyckas Villa inte ta poäng mot Brentford så är man garanterade en plats under strecket med tanke på att Wolves möter Leicester. Vid vinst kan man sätta riktningen för säsongens fortsättning. Klart står i alla fall att klubben hittills underpresterat och nu hoppas vi på förändring, Up the Villa!

Lukas Eriksson Melander2022-10-22 15:03:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Manchester United väntar på Villa Park
Matchrapport Ipswich - Aston Villa