Villa Park, 2022-12-26 18:30

Aston Villa - Liverpool

Inför: Aston Villa - Liverpool

Inför: Aston Villa - Liverpool

Vi fick ett smakprov av klubblagsfotbollen tidigare i veckan men nu är det äntligen dags för Premier League. Liverpool inleder med att gästa Villa Park och Unai Emerys Aston Villa på Boxing Day.

Efter drygt en månad med VM-fotboll i Qatar så var det i torsdags dags för Liverpool att spela tävlingsfotboll igen. Ligacupen var tävlingen och Manchester City var motståndet. Matchen slutade som bekant i förlust med 3–2 och det icke existerande försvarsspelet hos de röda samt Darwin Nunez tunga dag på jobbet hamnade i fokus.

Trots svajigt försvarsspel så känns det som att det inte går att dra för stora växlar av det hela. En backlinje med James Milner, Joel Matip, Joe Gomez och Andy Robertson, där skotten kanske är den som får behålla platsen, är nog inte en konstellation vi lär se allt för ofta av när Virgil van Dijk, Trent Alexander-Arnold och Ibrahima Konate är spelklara igen efter deras VM-vila.

Darwin Nunez avslutningsförmåga är dock något jag inte blir riktigt klok på. Uruguayanen borde åtminstone gjort ett mål mot City, men det är något som saknas när anfallaren kommer i lägena. Jag vet inte om det ännu är ett något sargat självförtroende som påverkar honom, men beslutsfattningen blandar och ger. Han har en otrolig speed och skapar alltid flera chanser för sig själv och lagkamrater, men väl i avslutslägena saknas ännu det kliniska. Jag är övertygad om att mål i mängder kommer att göras, men det går inte att undgå frustrationen i matcher likt den mot City, där minst ett av alla lägen måste sitta för att laget ska gå vinnande ur striden.

Med det ur systemet kan vi fokusera på morgondagens match i stället. Aston Villa har fram till VM-uppehållet gått lite upp och ner. Liverpool-legendaren Steven Gerrard lyckades inte få ordning på spelet i Villa och fick efter en tid med mindre bra resultat lämna. Hans efterträdare blev Unai Emery som hann med tre matcher vid rodret innan VM. Spanjoren inledde på bästa möjliga sätt, genom att slå Manchester United med 3–1 i Premier League. Samma United förlorade man sedan mot i Ligacupen, innan man besegrade Brighton. Tack vare dessa sex pinnar i ligaspelet så befinner laget sig på en mer hälsosam tolfte plats än den placering Gerrard lämnade laget på.

Liverpool har likt Aston Villa även de haft en svängig säsong än så länge. Lag som Manchester City och Tottenham har besegrats, samtidigt som The Reds lämnats poänglösa mot Nottingham Forest och Leeds. Laget fick ett litet uppsving i form i slutet innan uppehållet då nämnda Spurs och även Southampton besegrades och Jürgen Klopps mannar befinner sig just nu på en sjätte plats. Sju poäng är det upp till fjärdeplatsen, vilket i och med årets säsongsinledning får vara målet.

Skadeläget hos Liverpool ser inte ut att ljusna inom snar framtid. När vissa spelare kommer tillbaka försvinner andra. Luis Diaz åkte på ett riktigt tråkigt bakslag i Dubai och kommer vara borta till tidigast mars. Han har sällskap av Arthur, Diogo Jota, Roberto Firmino, Curtis Jones och James Milner som gick ut i torsdags. Tveksamma till spel är Alexander-Arnold som inte fanns med på bänken mot City, samt Ibrahima Konate som troligtvis får några extra dagar vila. Virgil van Dijk var inte med mot City men lär vara spelklar imorgon likt Alisson. Hos hemmalaget finns Diego Carlos och Jacob Ramsey på skadelistan och Philippe Coutinho och Argentinas VM-hjälte Emiliano Martinez är osäkra till spel. Den sistnämnda lär likt Konate få några extra dagar vila vilket innebär att svenske Robin Olsen då kommer finnas mellan stolparna.

Förhoppningsvis kan vi förvänta oss en match där Liverpool tar tag i taktpinnen och bygger vidare på den fina form som fanns innan uppehållet. Unai Emery är dock en skicklig tränare och har nu haft en månad där han har kunnat implementera sitt spel. Det blir en tuff nöt att knäcka för Klopp och Liverpool som kommer att få jobba hårt för segern.

Vad? Aston Villa – Liverpool i omgång 17 av Premier League

Plats? Villa Park

När? 18.30, måndag

Kanal? Viasat Sport Premium/Viaplay

 TV: Liverpool-stjärnorna utmanas i "Hot or Not"-julspecial
 

Albin Jakobsson@albinjacobsson2022-12-25 16:35:00
Author

Fler artiklar om Liverpool